Теми статей
Обрати теми

Суму компенсації за невикористану відпустку при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію включають до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Суму компенсації за невикористану відпустку при звільненні
 у зв’язку з виходом на пенсію включають до валових витрат

 

Чи можна віднести до валових витрат платника податку суму нарахованої компенсації за невикористану відпустку працівнику, який звільняється у зв’язку з виходом на пенсію?

 

Відповідно до

п.п. 5.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 № 283/97 (далі — Закон) з урахуванням норм п. 5.3 ст. 5 до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород та виплат за виконання робіт (послуг), згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб).

Таким чином, у разі якщо нарахування і виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюються за результатами діяльності підприємства за той період, в якому фізична особа перебувала у трудових відносинах з платником податку, то витрати, пов’язані із виплатою компенсації, включаються до складу валових витрат згідно з

п.п. 5.6.1 Закону, а нараховані на неї внески до Пенсійного фонду та соцфондів — на підставі п.п. 5.7.1 Закону.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі