Теми статей
Обрати теми

Про особливості застосування п. 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості електроенергії

Редакція БТ
Лист від 02.09.2009 р. № 18846/7/15-0217

ПЕРЕРАХУНОК ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗА П. 5.9

провадиться в загальному порядку — думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.09.2009 р. № 18846/7/15-0217

«Про особливості застосування п. 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості електроенергії»

 

Як видно з назви,

лист, що коментується, присвячено питанню перерахунку балансової вартості електроенергії за п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

1.

Про «запаси» електроенергії. На думку ДПАУ, для підприємств, що здійснюють поставку електроенергії, електрична енергія є об’єктом купівлі з метою продажу, тобто товаром, у зв’язку з чим її вартість на загальних підставах ураховується в податковому обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів відповідно до п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

ДПАУ вже давно стверджує: якщо електроенергія використовується в господарській діяльності для доведення запасів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою, то

витрати на її придбання включаються до балансової (первісної) вартості таких запасів та перераховуються за п. 5.9 Закону про податок на прибуток у складі матеріальної складової (див., наприклад, лист ДПАУ від 11.08.2000 р. № 4586/6/15-1116 та консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2003, № 13, с. 13). Такі висновки важко оспорювати, оскільки згідно з п. 22 П(С)БО 16 «Витрати» до складу елемента «Матеріальні витрати» включаються паливо та енергія, використані у виробництві*.

* Хоча судова практика свідчить, що інколи суди підтримують платників, які не враховують електроенергію в таких запасах (див. ухвалу ВАдСУ від 08.05.2008 р. у справі № 23/101).

Однак у

листі, що коментується, ДПАУ пішла ще далі, прирівнявши до запасів саму електроенергію. На нашу думку, такі висновки є дещо спірними.

У

п. 5.9 Закону про податок на прибуток ідеться про «товари», що перебувають на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, тобто про матеріальні цінності, а не про «товари», які у принципі можуть бути об’єктом купівлі-продажу. Оскільки специфіка такого «товару», як електроенергія, не дозволяє зберігати її у вигляді запасів на складі, то й перераховувати її вартість за п. 5.9 Закону про податок на прибуток нарівні з іншими запасами, у принципі, немає потреби.

Якщо й говорити про залишки електроенергії в енергетичних компаній, то лише в тому випадку, коли витрачання електроенергії документально не оформлено (не підписано акти), тобто залишки не фактичні, а «паперові». У такій екзотичній ситуації можна погодитися з можливістю перерахунку електроенергії за

п. 5.9.

У загальному випадку різниця між обсягами отриманої та поставленої електроенергії являє собою

звітні технологічні витрати електроенергії (п. 3 Методики розподілу споживачів та електричного обладнання місцевих (локальних) електричних ліній ліцензіата з передачі електроенергії за чотирма класами напруги, затвердженої постановою НКРЕ від 01.12.2000 р. № 1180), а не її запасами.

2.

Облік наднормативних втрат. Щодо податкового обліку наднормативних втрат електроенергії ДПАУ в листі, що коментується, цілком справедливо зауважила, що до складу валових витрат включаються лише фактичні суми технологічних витрат електроенергії в межах нормативів, затверджених постановою НКРЕ від 17.04.2008 р. № 524, а не звітні технологічні витрати.

Наднормативні втрати не мають економічного обґрунтування і не використовуються платником податку у власній господарській діяльності.

ДПАУ рекомендує відображати наднормативні втрати електроенергії у

графі 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 «Розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів» додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства.

З таким порядком можна погодитися, навіть якщо сама електроенергія не бере участі в перерахунку за

п. 5.9 (її залишків немає в додатку К1/1). У такому разі вартість наднормативних втрат збільшить приріст запасів (збільшить валові доходи) або зменшить загальну суму убутку щодо інших товарів (зменшить валові витрати).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі