Теми статей
Обрати теми

Про зміну методу амортизації

Редакція БТ
Лист від 02.11.2009 р. № 31-34000-20/23-5535/5708

ЗМІНА МЕТОДУ НАРАХУВАННЯ АМОРТИЗАЦІЇ

класифікується як зміна облікових оцінок

 

Лист Міністерства фінансів України від 02.11.2009 р. № 31-34000-20/23-5535/5708

«Про зміну методу амортизації»

 

У

листі, що коментується, Мінфін зауважив, що зміна методу амортизації належить у термінах П(С)БО 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах» до зміни облікових оцінок.

Такий підхід прямо випливає з норм міжнародних стандартів, яким вітчизняні стандарти не повинні суперечити (

ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, далі — Закон про бухоблік). Зокрема, це підтверджується п. 16 МСБО 16 «Основні засоби» та пп. 32, 38 МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки».

Тим часом неоднозначність до цього питання вніс сам Мінфін, який порекомендував зазначати методи амортизації в розпорядчому документі про облікову політику (див.

лист МФУ від 21.12.2005 р. № 31-34000-10-5/27793 і п. 2 р. ІІ Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки та господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом МФУ від 19.12.2006 р. № 1213). З цього можна зробити висновок, що, з точки зору Мінфіну, метод нарахування амортизації належить до елементів облікової політики.

У

листі, що коментується, МФУ підтвердив, що зміна методів амортизації трактується як зміна облікових оцінок, проте нічого не зазначив із приводу того, чи охоплюється вибір методів амортизації поняттям «облікова політика». Водночас із вітчизняних та міжнародних стандартів випливає, що зміну облікових оцінок може бути застосовано і до зміни елементів облікової політики (див., наприклад, п. 14 П(С)БО 6 і п. 35 МСБО 8). Ми вважаємо, що процедуру вибору методу амортизації можна трактувати як складову облікової політики, оскільки вона цілком вписується у визначення облікової політики зі ст. 1 Закону про бухоблік, де вона трактується як «сукупність принципів, методів та процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності».

У зв’язку з цим вибрані методи амортизації, як і раніше, слід зазначати в наказі про облікову політику. Крім того, у цьому наказі бажано також застерегти принципи, на підставі яких підприємство прийняло рішення про вибір конкретного методу амортизації, тобто думки, які дадуть відповідь на запитання: чому було вибрано той чи інший метод амортизації? У найзагальнішому варіанті вони можуть бути такими:

«з урахуванням норм п. 28 П(С)БО 7, а також п. 62 МСБО 16 вибір <...> методів амортизації пояснюється тим, що вони якнайкраще відображають очікувану форму застосування майбутніх економічних вигод, втілених в активі».

Включення методів амортизації до зміни облікових оцінок передбачає, зокрема, таке:

1) методи амортизації можуть переглядатися, якщо змінюються обставини, виходячи з яких вони вибиралися, або є додаткова інформація, що впливає на цей вибір (

п. 6 П(С)БО 6);

2)

наслідки зміни методів нарахування амортизації включаються до саме тієї статті Звіту про фінансові результати за той період, в якому було прийнято рішення про таку зміну, і за наступні періоди, тобто перспективно (пп. 7 — 8 П(С)БО 6).

Проілюструємо це

прикладом. Припустимо, що підприємство амортизувало виробниче обладнання виробничим методом амортизації. В умовах фінансової кризи обсяг виробництва продукції знизився, і з урахуванням чинника морального зносу цей метод уже не дозволяє об’єктивно відображати «очікувану форму застосування майбутніх економічних вигод, втілених в активі». А простіше кажучи, при зниженні обсягу виробництва обладнання не встигне замортизувати до строку його списання внаслідок морального старіння. З цієї причини підприємство приймає рішення змінити метод амортизації в частині цього обладнання на прямолінійний. Первісна вартість обладнання — 50 тис. грн., знос — 20 тис. грн., очікуваний термін подальшого корисного використання (від моменту прийняття рішення про зміну методу нарахування амортизації до моменту ліквідації обладнання) — 5 років, ліквідаційна вартість — 3 тис. грн.

Розраховуємо щомісячну суму амортизації:

50000 - 20000 - 3000

5 х 12
= 450 (грн.)

Надалі знос щомісяця нараховуватиметься вже в новій сумі — 450 грн. Його нарахування відображається тими ж кореспонденціями, що застосовувалися для нарахування амортизації стосовно цього виробничого обладнання й раніше.

Таким чином, зміна методу амортизації вплине тільки на показники поточного звітного періоду і подальших звітних періодів та не змінює показники минулих звітних періодів

.

Інформацію про причини та наслідки такої зміни слід зазначити в бухгалтерській довідці, у наказі про облікову політику та в примітках до фінансової звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі