Теми статей
Обрати теми

«Головний бухгалтер» чи «бухгалтер» — як має називатися посада, якщо облік на підприємстві веде одна особа

Редакція БТ
Відповідь на запитання

«Головний бухгалтер» чи «бухгалтер» — як має називатися посада, якщо облік на підприємстві веде одна особа

 

Як має називатися посада працівника, який одноосібно веде бухгалтерський облік на підприємстві, — «головний бухгалтер» чи просто «бухгалтер»?

(м. Харків)

 

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні регулюються

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV. Згідно з п. 4 ст. 8 цього Закону підприємство самостійно обирає форми його організації*, а в разі використання найманої праці таким варіантом є:

1)

уведення до штату підприємства посади бухгалтера;

або

2)

створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

* Докладніше див. у статті «Професія «бухгалтер»: особливості праці» // «БТ», 2009, № 28, с. 14.

Із цієї норми

Закону можна дійти висновку, що в разі ведення бухгалтерського обліку однією особою у штатному розписі** має бути передбачено посаду саме «бухгалтера», а не «головного бухгалтера».

Таку позицію поділяє і Мінпраці (

лист від 26.10.2009 р. № 642/13/84-09), мотивуючи її кваліфікаційними характеристиками посади головного бухгалтера, наведеними у Випуску 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності» (розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, спеціалістів і технічних службовців) Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. При цьому посада «головний бухгалтер» запроваджується і на неї приймається працівник за наявності:

1)

підлеглих працівників бухгалтерського обліку — така умова випливає з основних завдань та обов’язків головного бухгалтера: «Керує працівниками бухгалтерського обліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки. Знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності, а також із змінами в чинному законодавстві»;

2)

необхідного рівня освіти і мінімального стажу роботи — для обіймання посади головного бухгалтера необхідно мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) і стаж бухгалтерської роботи за професією керівника нижчого рівня: для магістра — не менше 2 років, спеціаліста — не менше 3 років. Подібну позицію Мінпраці озвучувало і раніше в листі від 14.02.2002 р. № 18-91.

Звичайно, працівнику, який одноосібно веде бухгалтерський облік на підприємстві та підписує бухгалтерську і податкову звітність у полі, де зазначено саме «головний бухгалтер», такий підхід навряд чи сподобається. Та й для трудової біографії запис у трудовій книжці «прийнятий на посаду бухгалтера» менш респектабельний, ніж прийняття на посаду головбуха. Але враховуючи, що штатний розпис складається в довільній формі** та будь-якої відповідальності за його складання не передбачено, не буде порушенням запровадження до штату лише посади головного бухгалтера. І вже потім можна приймати працівника на посаду головбуха згідно зі штатним розписом, тим більше що Мінпраці наполягає на прийнятті саме

«згідно зі штатним розписом» (лист від 23.10.2009 р. № 251/06/186-09).

** Як скласти штатний розпис, див. у статті «Штатний розпис: складаємо, змінюємо» // «БТ», 2007, № 49, с. 17.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі