Теми статей
Обрати теми

Про застосування штрафних санкцій при самостійному виправленні помилок

Редакція БТ
Лист від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

«САМОВИПРАВЛЕННЯ» ЗА ВНЕСКАМИ ДО ФТВП:

50 % штраф та адмінштраф не накладаються — роз’яснює ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

«Про застосування штрафних санкцій при самостійному виправленні помилок»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснив порядок самовиправлення страхувальником допущеної помилки та сплати при цьому необхідних платежів.

Головний висновок

листа, що коментується, полягає в тому, що при самостійному виправленні страхувальником допущеної помилки, яка призвела до недоїмки за внесками, штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати внесків згідно зі ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III та адмінштраф, передбачений ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), не застосовуються. При цьому страхувальник має дотриматись процедури «самовиправлення».

Порядок самостійного виправлення допущеної помилки

, визначений Порядком № 123*, зводиться до такого:

1.

У разі самостійного виявлення до початку перевірки помилки, що міститься в раніше поданій звітності, згідно з п. 3 Порядку № 123 страхувальник має письмово повідомити робочий орган ФТВП про факт і зміст помилки. У письмовому повідомленні вказують причину виникнення помилки та наводять розрахунок суми донарахованих (зменшених) внесків, а також інші дані, передбачені п. 4 Порядку № 123.

2.

Якщо помилка призвела до виникнення заборгованості перед ФТВП, то необхідно донарахувати і сплатити недоїмку та пеню, розраховану на всю суму недоїмки з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати. Причому, якщо існувала заборгованість за ФТВП перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки, то на момент виявлення помилки пеня на суму недоїмки не нараховується (пп. 5 і 6 Порядку № 123). При цьому недоїмкою є страхові платежі, не сплачені пізніше дня, установленого для виплати зарплати за другу половину місяця (п. 4.4 Інструкції № 16**).

3.

Помилки минулих звітних кварталів відображають у рядку 3.1 таблиці III квартального звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

* Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затверджений постановою правління ФТВП від 25.12.2003 р. № 123.

** Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Нагадаємо: подібні висновки ФТВП викладав у своєму

листі від 04.06.2007 р. № 01-16-1178***.

*** Див. ком. «Як виправляти помилки у ф. № Ф4-ФСС з ТВП» // «БТ», 2007, № 27, с. 9.

Щоправда, ФТВП не відповів на власне поставлене запитання — про необхідність застосування 50 % штрафу та адмінштрафу в разі, коли підприємство самостійно доплатило суму недоїмки щодо раніше не сплачених, але нарахованих (відображених у формі Ф4-ФСС з ТВП) страхових внесків і при цьому сплатило пеню за прострочення сплати платежу та повідомило про це ФТВП. Справа в тому, що Порядок № 123 прямо передбачає амністію тільки для випадків, коли внески і не нараховано, і не сплачено (цим і користувалися деякі відділення Фонду на місцях). У листі, що коментується, ФТВП лише зауважив, що в такому разі необхідно сплатити виявлену помилкову недоплату сум внесків, які необхідно було сплатити за даними звіту, і нараховану пеню, а також повідомити про це ФТВП. Однак «тон» листа, що коментується, свідчить про те, що в цьому випадку також не застосовуються 50 % штраф та адмінштраф за ст. 1655 КУпАП, тим більше, що недоплата нарахованих внесків є меншим проступком, ніж узагалі ненарахування і відповідно несплата страхових внесків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі