Теми статей
Обрати теми

Про зміст грифа «Затверджено» у формах податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 09.09.2009 р. № 8857/6/16-1116

ЩЕ РАЗ ПРО БЛАНКИ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

ДПАУ нагадала про зміст грифа «Затверджено»

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.09.2009 р. № 8857/6/16-1116

«Про зміст грифа «Затверджено» у формах податкової звітності з податку на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повернулася до питання, однозначна відповідь на яке нібито вже давно відома всім зацікавленим, а саме: чи повинен бланк декларації з ПДВ містити дані про накази ДПАУ, якими було внесено зміни до його форми. Це питання зазвичай виникає після чергових змін форм податкової звітності.

Сумно, але факт: деякі працівники податкових органів продовжують вимагати від платників подавати декларації з ПДВ не лише з усіма останніми змінами, але ще (для надійності) хочуть бачити в таких бланках посилання на накази ДПАУ, якими ці зміни вносилися.

ДПАУ в

листі від 20.04.2006 р. № 7570/7/15-0117* уже заявляла, що в разі внесення до форми податкової звітності окремих змін (без викладення їх у новій редакції) у грифі «Затверджено» форми декларації посилання на накази ДПАУ, якими було внесено такі зміни, не обов’язкове.

* Див. ком. «У грифі «Затверджено» податкової декларації не вказуються реквізити наказів, якими внесено тільки окремі зміни» // «БТ», 2006, № 19, с. 6.

У

листі, що коментується, ДПАУ конкретно зауважила, які посилання мають міститися у грифі «Затверджено» у бланках діючих декларацій з ПДВ (див. «Зміст грифа «Затверджено» декларацій з ПДВ»**).

** Зауважимо, що аналогічні висновки містила й консультація представників ДПАУ «Про гриф «Затверджено» декларації з ПДВ» // «БТ», 2009, № 21, с. 42.

 

Зміст грифа «Затверджено» декларацій з ПДВ

Витяг із листа, що коментується

«Якщо до форми податкової звітності вносяться лише окремі зміни, то у грифі «Затверджено» форми декларації посилання на накази Державної податкової адміністрації України, якими було затверджено такі зміни, не є обов’язковими.

<…>

Зважаючи на викладене,

у грифі «Затверджено» зазначаються:

у декларації з податку на додану вартість — «наказ ДПА України від 30.05.97 р. № 166 (у редакції наказу ДПА України від 17.03.08 р. № 159»);

у декларації з податку на додану вартість (скороченій) — «наказ ДПА України від 23.10.98 р. № 499 (у редакції наказу ДПА України від 21.01.09 р. № 8)»;

у декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) — «наказ ДПА України від 28.04.09 р. № 221)».

<…>

Відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, визначеному законом».

 

Крім того, ДПАУ нагадала, що відповідно до п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року № 2181-III неприйняту декларацію платник зобов’язаний до закінчення граничного строку подання декларації надіслати поштою з описом вкладеного та повідомленням про вручення, до якої додати заяву на ім’я керівника відповідного контролюючого органу із зазначенням прізвища працівника податкової служби, який відмовився прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати такої відмови. Таку відмову можна також оскаржити і в судовому порядку. Докладніше про те, що робити, якщо не приймають декларацію, читайте в матеріалі «Що робити, якщо податківці не приймають декларацію з ПДВ» // «БТ», 2009, № 18, с. 45.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі