Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація: як її подати, здолавши всі перешкоди

Редакція БТ
Стаття

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ:

як її подати, здолавши всі перешкоди

 

Випадки відмови у прийнятті податкової декларації через те, що в ній стоїть від’ємне значення об’єкта оподаткування, або тому, що здавати звіт прийшов не головбух чи керівник, є досить поширеними. Як ви розумієте, це незаконно. Але як правильно реагувати на таку відмову?

Відповідь на це запитання ви знайдете в сьогоднішній статті, а також дізнаєтеся про інші способи подання податкової декларації без особистої зустрічі з податковим інспектором.

Наталія ГОЛОСКУБОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок оформлення поштових відправлень

— Порядок оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів та декларацій, затверджений постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799.

Методрекомендації № 827

— Методичні рекомендації щодо централізованого приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України, затверджені наказом ДПАУ від 31.12.2008 р. № 827.

 

Звіт подаємо особисто

Порядок подання податкової декларації регламентовано

Законом № 2181. Відповідно до ст. 4 цього Закону прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Декларацію має бути прийнято без попередньої перевірки зазначених у ній показників.

Але погодьтеся, на практиці це далеко від істини. На сьогодні відмова у прийнятті податкової декларації — досить поширений випадок. Одна з причин такої відмови у прийнятті декларації — випадок, коли декларацію приходить здавати не головний бухгалтер або директор підприємства, а, наприклад, звичайний бухгалтер. Відразу зауважимо, що

Законом № 2181 не встановлено жодних вимог стосовно посади особи, яка подає (доставляє) податкову декларацію до податкового органу. Та й відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-якої причини або висування нею будь-яких умов щодо її приймання забороняється та розцінюється як перевищення повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність (п.п. 4.1.2 Закону № 2181).

Вимогу про обов’язкове подання декларації директором чи бухгалтером цілком можна розцінювати як висування посадовою особою контролюючого органу додаткових умов. А це — поза законом. Це підтверджує і ДПАУ (див. «

Відмова прийняти декларацію на тій підставі, що її здає не головбух чи керівник, є неправомірною»).

 

Відмова прийняти декларацію на тій підставі, що її здає
не головбух чи керівник, є неправомірною

Витяг із листа ДПАУ від 05.09.2007 р. № 17525/7/28-0917/32

«Перелік випадків, коли податкову звітність, отриману контролюючим органом від платника податків та заповнену останнім усупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнано таким контролюючим органом як податкову декларацію, міститься в абзаці п’ятому

підпункту 4.1.2 <...> Закону № 2181 . До них, зокрема, належать:

— відсутність обов’язкових реквізитів;

— звітність не підписано відповідними посадовими особами платника податків;

— не скріплено печаткою платника податків.

При цьому

Законом № 2181 не встановлено жодних вимог щодо посади особи, яка подає (доставляє) податкову декларацію до канцелярії податкового органу.

У зв’язку з вищевикладеним

Державна податкова адміністрація України зобов’язала під час прийняття податкової звітності платників податків дотримуватися вимог чинного законодавства».

 

Це стосується і випадків, коли податкову звітність подає не працівник підприємства, а, наприклад, кур’єр. Щоправда, у цьому випадку, щоб убезпечити себе і бути впевненим, що звіт усе-таки дійде до адресата, укладіть з такою особою договір та оформіть довіреність, згідно з якою його буде уповноважено подавати податкові декларації від імені підприємства.

Ще один з випадків відмови прийняти податкову декларацію, що часто зустрічаються, — наявність у такій декларації від’ємного значення об’єкта оподаткування. Таку відмову назвати законною також важко.

Що робити в цих випадках? Відразу спадають на думку норми

п.п. 4.1.2 Закону № 2181. Згідно з ними, якщо податкові інспектори відмовляються приймати декларацію, то в цьому випадку необхідно до закінчення граничного строку подання декларації надіслати декларацію поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення. До опису потрібно додати заяву (зразок заяви див. нижче) на ім’я керівника податкового органу. Заява складається в довільній формі, із зазначенням прізвища службової (посадової) особи, яка відмовилася прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати відмови (абзац другий п.п. 4.1.2 Закону № 2181). При цьому декларація вважається поданою в момент її вручення пошті, а граничний 10-денний строк, установлений для поштових відправлень, не застосовується (докладніше про відправлення декларації поштою див. у розділі «Звіт поштою» на с. 42).

 

 

Начальнику ДПІ Іванівського р-ну м. N

Іванову І. І.

директора ТОВ «Старт»

Сидорова Н. Н.

Вих. № 121/7 від 8 жовтня 2009 р.

 

Заява

Доводимо до вашого відома, що 8 жовтня 2009 року нами було подано декларацію з податку на прибуток за 3 квартали 2009 року. Податковий інспектор Федотова О. І. відмовилася прийняти декларацію через наявність у ній від’ємного значення, цим порушивши п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Просимо прийняти декларацію з податку на прибуток за 3 квартали 2009 року.

Додаток: оригінал другого примірника декларації.

08.10.2009 р.

  Директор _________ Н. Н. Сидоров  
 

М. П.

   

 

Зверніть увагу: у разі якщо працівник ДПС, який відмовився прийняти декларацію, не висловив бажання назвати своє прізвище, то в заяві платник податків має вказати лише дату відмови у прийнятті декларації.

Але все було б добре, ось тільки здебільшого бухгалтери не хочуть скаржитися до податкової інспекції на її працівників. У принципі існують й інші способи подання податкової декларації без особистої зустрічі з податковим інспектором. Наприклад, можна

подати декларацію поштою чи засобами телекомунікаційного зв’язку з накладенням на неї електронного цифрового підпису.

Про порядок подання звіту поштою можна дізнатися в наступному розділі статті. Щодо подання звіту засобами телекомунікаційного зв’язку в цій статті теж не зупинятимемося, оскільки зовсім недавно на сторінках нашої газети ми цю тему розглядали (див.

статтю «Електронна звітність — подаємо звіт не виходячи з офісу» // «БТ», 2009, № 31, с. 41). Зауважимо лише, що на такий електронний звіт має накладатися електронний цифровий підпис. Подання звітності в електронній формі — справа добровільна, і приймати таке рішення платник податків має право самостійно.

 

Звіт поштою

Відповідно до

п.п. 4.1.7 Закону № 2181 платник податків має право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації, визначеного в п.п. 4.1.4 цього Закону, надіслати декларацію на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення. Декларацію має бути відправлено з повідомленням про вручення. Дата вручення визначається за поштовим штемпелем. При цьому слід пам’ятати, що останній день строку подання декларації поштою не передбачає перенесення граничного строку, якщо він припадає на вихідний або святковий день.

Надсилаючи звітність поштою, платник податків має керуватися

Порядком оформлення поштових відправлень. Відповідно до п. 6 цього Порядку на поштовому відправленні (листі, посилці, бандеролі) у нижній правій його частині відправник зазначає найменування та адресу одержувача, у лівій верхній частині — найменування та адресу відправника. У верхній частині проставляється позначка «Звіт». Після цього відправник:

— заповнює бланк повідомлення про вручення на своє ім’я або на ім’я особи, якій слід надіслати таке повідомлення після вручення поштового відправлення;

— складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках (один примірник для себе, другий — для пошти) із зазначенням найменування одержувача та його адреси, докладного (поіменного) переліку предметів, загальної вартості вкладення та підписує його.

Працівник поштового зв’язку під час прийняття поштового відправлення:

— перевіряє правильність написання адресатів (одержувача та відправника) у повідомленні про вручення, наявність позначки «Звіт»;

— звіряє вкладення поштового відправлення з описом;

— підписує опис та проставляє на ньому

відбиток календарного штемпеля.

Після цього один примірник опису працівник пошти вкладає у поштове відправлення, другий повертає відправнику. Поштове відправлення працівник пошти запаковує, зважує, визначає вартість, проставляє на повідомленні про вручення необхідні реквізити і видає відправнику квитанцію.

У разі втрати, пошкодження або несвоєчасного вручення поштового відправлення зі звітністю

опис із відбитком календарного штемпеля буде доказом того, що звітність своєчасно та в повному обсязі було передано підприємству поштового зв’язку. При цьому платник податків звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації, тобто до нього не можуть застосувати штраф (170 грн.), установлений п.п. 17.1.1 Закону № 2181, та адміністративний штраф, установлений КУпАП. Уся відповідальність покладається на оператора поштового зв’язку.

Також слід пам’ятати, що при отриманні повідомлення про втрату чи пошкодження поштового відправлення платник податків має

протягом 5 робочих днів від дня отримання такого повідомлення надіслати поштою чи надати особисто (на власний вибір) до податкового органу:

— інший (другий) примірник податкової декларації

(п.п. 4.1.7 Закону № 2181 та п. 4.11 Методрекомендацій № 827);

— документ (краще — копію документа), яким підтверджується факт поштового відправлення первинного звіту. Такими документами можуть бути опис із відбитком календарного штемпеля та/або повідомлення про вручення поштового відправлення

(п. 4.11 Методрекомендацій № 827);

— пояснювальну записку довільної форми

(п. 4.11 Методрекомендацій № 827).

Це дозволить уникнути штрафів за несвоєчасне подання податкової декларації. Гірша справа, якщо повідомлення про накладення штрафу за несвоєчасне подання податкової декларації платник податків отримає від податкового органу раніше, ніж від оператора поштового зв’язку. У цьому випадку необхідно протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання повідомлення, подати скаргу до податкового органу та розпочати процедуру адміністративного оскарження* відповідно до

ст. 5 Закону № 2181. До скарги рекомендуємо додати опис із відбитком календарного штемпеля та/або повідомлення про вручення поштового відправлення.

* Див. статтю «Оскарження рішень податкових органів» // «БТ», 2008, № 15, с. 23.

А тепер уявімо ситуацію, коли 10-денний строк подання звіту поштою прострочено, писати скаргу не хочеться, до подання звіту в електронному вигляді не готові, а особисто нести звіт до податкової інспекції немає бажання? Пропонуємо вам ще один спосіб, при якому не потрібно стояти в черзі та можна уникнути «тиску» з боку податкового інспектора, — скористатися послугами служби кур’єрської доставки.

 

Звіт через кур’єра

У рекламі служби кур’єрської доставки можна зустріти інформацію про те, що вони швидко, надійно та ефективно доставляють різну кореспонденцію за вказаною вами адресою. При цьому викликати кур’єра можна й за телефоном, не виходячи з офісу. Як правило, кур’єр отримує від бухгалтера звіт уже в упаковці (конверті). Далі підписується акт приймання-передачі документів. Після чого

кур’єр відносить конверт до канцелярії податкової інспекції. Відразу ж після вручення адресату (податковому органу) звіту кур’єр може повідомити вас про деталі доставки. Позначку про отримання конверта адресат здійснює на спеціальному бланку повідомлення про вручення . Таке повідомлення від кур’єра бажано отримати. Воно буде підтвердженням своєчасного подання декларації до податкової інспекції.

Не виключено, що кур’єр подасть звіт особисто податковому інспектору у відкритому вигляді, а не до канцелярії податкової інспекції в конверті. У цьому випадку кур’єру доведеться відстояти чергу замість вас, здати звіт, отримати позначку (штамп) про його прийняття і цього ж дня повернути ваш примірник звіту.

Щоб мати повніше уявлення про службу курської доставки, звернемося до

листа Держкомпідприємництва від 30.12.2008 р. № 11089. У ньому йдеться про послуги, що надаються службою кур’єрської доставки. Послуги кур’єрського зв’язку, на думку Держкомпідприємництва, не можуть розглядатися як окремий вид діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, оскільки перевезення і доставка — це лише складова частина певного технологічного процесу пересилання поштових відправлень або складова частина продукту діяльності оператора поштового зв’язку. Але при цьому ліцензування послуг кур’єрського зв’язку, на відміну від поштових послуг, чинним законодавством не передбачено.

 

Висновки статті

Звітність до податкової інспекції можна подати кількома способами:

 

Способи подання

Як подаємо

Примітка

На паперових носіях

Особисто

Відмова прийняти декларацію на тій підставі, що її здає не головбух чи керівник, є неправомірною

Поштовими відправленнями

Звіт надсилається із замовленим повідомленням про вручення не пізніше 10 днів до закінчення граничного строку подання такої податковій декларації

Через кур’єра

Як правило, такий звіт подається в упаковці (конверті) через канцелярію податкової інспекції

На електронних носіях (магнітних дисках, флеш-картах, компакт-дисках)

Особисто

Такий звіт подається з додаванням роздрукованих оригіналів документів податкової звітності на паперових носіях

Через Інтернет до ЦОЕЗ, у тому числі через оператора електронної звітності

Засобами телекомунікаційного зв’язку

На електронний звіт обов’язково накладається електронний цифровий підпис. Додатково роздруковувати оригінали податкової звітності на паперових носіях і подавати їх до податкової інспекції не потрібно

 

Як бачимо, способів подання податкової звітності на сьогодні достатньо. Головне — не помилитися і вибрати той варіант, який вам найбільше підходить. Бажаємо вам, щоб при будь-якому з вибраних вами способів податкова звітність завжди доходила до адресата своєчасно та без проблем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі