Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю

Редакція БТ
Наказ від 02.09.2009 р. № 330

ЧАСТКОВЕ БЕЗРОБІТТЯ У РОБОТОДАВЦЯ —

Мінпраці коригує Порядок фінансування

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 02.09.2009 р. № 330

«Про затвердження Змін до Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю»

 

Мінпраці

наказом, що коментується, внесло зміни до Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю, затвердженого наказом Мінпраці від 07.02.2009 р. № 45* (далі — Порядок).

* Див. ком. «Часткове безробіття у роботодавця — Мінпраці розробило порядок фінансування компенсації втрати працівниками заробітку»// «БТ», 2009, № 15, с. 7.

Після набуття чинності

наказом, що коментується, буде дещо змінено умови отримання підприємствами коштів від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати допомоги по частковому безробіттю своїм працівникам.

1.

Кошти для виплати допомоги може бути виділено підприємству, що здійснювало свою діяльність не менше 24 календарних місяців перед місяцем подання заяви про виділення коштів для виплати допомоги (до змін — перед настанням часткового безробіття; оновлений п. 2.1 Порядку).

2.

Заяву про виділення коштів для виплати допомоги по частковому безробіттю (додаток 2 до Порядку) підприємство тепер може подати протягом 2 місяців з дати подання до центру зайнятості Повідомлення про початок простою, що може призвести до часткового безробіття за формою додатка 1 до Порядку (оновлений п. 2.4 Порядку). Раніше підприємство мало подати Заяву в місячний строк після місяця початку простою.

3.

Перелік документів, що додаються до Заяви, доповнено копією наказу підприємства про простій (оновлений абзац четвертий п. 2.5 Порядку), і при цьому підприємству не треба подавати документальне підтвердження того, що простій є неоплачуваним (оновлений абзац шостий п. 2.5 Порядку).

4. Підкориговано умови

, коли кошти для виплати допомоги підприємству не виділяються (оновлений п. 2.13 Порядку):

а) у підприємства є заборгованість (недоїмка) щодо сплати страхових внесків на випадок безробіття на день подання

Заяви умова збережена;

б) у підприємства є

заборгованість щодо виплати зарплати на день подання Заяви. Якщо така заборгованість виникла після початку простою, то кошти для виплати допомоги можуть виділятися за наявності погодженого з профспілками або трудовим колективом графіка її погашення — нова умова;

в) якщо до підприємства застосовувалися фінансові санкції за недотримання норм

Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III та Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII протягом 12 місяців, що передували місяцю подання Заяви, — умова збережена;

г) якщо підприємством

не дотримані вимоги Порядку нова умова.

Як бачимо, тепер з

п. 2.13 виключається умова про те, що допомога не надається, якщо час простою оплачено згідно з Кодексом законів про працю України (2/3 ставки).

5. Не зможе отримати допомогу працівник

, який не просто письмово відмовився від відповідної роботи на цьому чи іншому підприємстві з повним робочим днем або тижнем (абзац другий п. 3.2 Порядку), але й за умови, що така підходяща робота відповідала його освіті, професії (спеціальності), кваліфікації, а зарплата на ній була не нижча за ту, яку особа отримувала за попередньою посадою чи професією на цьому ж підприємстві.

6.

Допомога призначається з першого дня простою, зазначеного в Повідомленні (п. 3.5 Порядку). Якщо ж Повідомлення подано після початку простою, то допомога надається з дня подання Повідомлення. При цьому період простою до дати подання Повідомлення зараховується до загального строку виплати допомоги (згідно з п. 2.12 Порядку кошти для виплати допомоги виділяють не більше ніж на 180 календарних днів).

7.

Ті підприємства, яким кошти на виплату допомоги виділяються на період більше одного місяця, мають після закінчення кожного календарного місяця подавати до центру зайнятості список застрахованих осіб, у яких виникло право на допомогу та розрахунок суми допомоги, спеціальну форму якого у вигляді додатка 4 до Порядку наведено наказом, що коментується (оновлений п. 2.11 Порядку).

Крім того, згідно з оновленим

п. 2.11 Порядку, якщо в подальшому право на отримання допомоги виникає в інших осіб, крім тих, яких уключено до списків при поданні Заяви та щодо яких уже прийнято рішення про фінансування, підприємство може подати додатково на таких осіб список (додаток 4 до Порядку), копії табелів, штатного розпису та наказу про встановлення їм тарифних ставок (штатних окладів), а також обґрунтування необхідності додаткового фінансування. Допомога таким особам надаватиметься з дня подання цих документів, але в межах граничного строку тривалості простою.

Наказ

, що коментується, набуває чинності з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі