Теми статей
Обрати теми

Про подання електронної звітності до державної служби зайнятості

Редакція БТ
Лист від 21.08.2009 р. № 232/18/99-09

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ

до Центру зайнятості — на запитання відповідає Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 21.08.2009 р. № 232/18/99-09

«Про подання електронної звітності до державної служби зайнятості»

 

Листом

, що коментується, Мінпраці надало відповіді на запитання, пов’язані з поданням електронної звітності до Центру зайнятості. Нагадаємо, що на місцях працівники Державної служби зайнятості (ДСЗ) наполягають на поданні електронної звітності лише через посередника (шляхом формування звітності на інтернет-порталі www.iforma.com.ua, розробленому ТОВ «Електронний світ України») і тільки з використанням ключів, виданих Акредитованим центром сертифікації ключів Державної служби зайнятості України (АЦСК ДСЗУ). Редакція на сторінках газети неодноразово висловлювала свою думку з приводу таких незаконних вимог (див. статті «Центр зайнятості не має права нав’язувати свої послуги ЕЦП» // «БТ», 2009, № 24, с. 34, «Звітність до центру зайнятості: як обійти перешкоди» // «БТ», 2009, № 38, с. 18).

Розповімо про відповіді Мінпраці на найцікавіші запитання:

1.

Працівники ДЦЗ не мають права вимагати укладання договору про подання звітності в електронному вигляді. У межах виконання своїх функціональних обов’язків вони можуть лише інформувати роботодавців про нову послугу з прийняття звітності в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

2.

Програмне забезпечення існуючого посередника ДСЗ на сьогодні не має експертного висновку Служби безпеки України, хоча цього вимагають Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV і Закон України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 852-IV.

При цьому у відповіді на запитання про обов’язкове придбання послуг посередника (послуг користування порталом

www.iforma.com.ua в комерційній організації ТОВ «Електронний світ України») нічого конкретного не зазначалося. Мінпраці просто порекомендувало звернутися з цього питання безпосередньо до ТОВ «Електронний світ України».

3

. На запитання про те, чи можна користуватися послугами іншого оператора електронної звітності, Мінпраці відповіло: «на жаль, від інших розробників відповідного програмного забезпечення, крім ТОВ «Електронний світ України» не було жодної пропозиції щодо співпраці», однак у принципі це можливо, але за умови використання таким посередником програмного забезпечення, що відповідає технічним вимогам ДСЗ щодо подання звітності в електронному вигляді.

4

. Ключі ЕЦП, видані АЦСК ДСЗУ, надаються безкоштовно. Сертифікати таких ЕЦП можна використовувати для подання звітності до будь-якої організації, у тому числі до податкової служби.

5.

З форматами електронних документів ДСЗ можна ознайомитися на сайті www.dcz.gov.ua в розділі «Послуги роботодавцям»/«Формати електронних документів».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі