Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517

КАПІТАЛЬНІ ТРАНСФЕРТИ, ОТРИМАНІ З БЮДЖЕТУ:

ДПАУ знову змінила свою позицію щодо оподаткування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517

«Про розгляд листа»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ з подачі КВРУ з питань податкової та митної політики (див. лист від 10.07.2009 р. № 04-27/754 ) знову змінила свою позицію з питання оподаткування капітальних трансфертів, отриманих з бюджету (див. «Нова — ще не забута стара позиція ДПАУ»). Таким чином, ДПАУ повернулася до позиції, висловленої в листі від 27.01.2007 р. № 1453/7/16-1517* (відкликано листом ДПАУ від 29.05.2009 р. № 11275/7/16-1517, який, у свою чергу, відкликано листом, що коментується).

* Див. ком. «Чи є право на податковий кредит при закупівлі за бюджетні кошти — роз’яснення ДПАУ».

 

Нова — ще не забута стара позиція ДПАУ

Витяг з листа, що коментується

«Капітальні трансферти мають цільове призначення і надаються суб’єктам підприємницької діяльності, зокрема на фінансування невиробничого (об’єктів соціально-культурного призначення) та виробничого будівництва, переоснащення, як участь у придбанні обладнання тощо, відповідно кошти, що передаються з бюджетів розвитку в зазначених цілях, не включаються до валового доходу платників податку, оскільки їх одержання з бюджету прямо не пов’язане з будь-яким видом діяльності підприємства і спрямоване на реалізацію програм соціально-економічного розвитку держави. В зв’язку з цим профінансовані за рахунок цих коштів товари (послуги) чи основні фонди не можуть вважатися придбаними безпосередньо платником, і суми податку на додану вартість, сплачені при їх придбанні, не можуть бути включені до складу податкового кредиту».

 

Хоча аргументація такого підходу

ґрунтується не на нормах законодавства, а на принципах доцільності, проте, головні висновки полягають у такому:

1. Суми, отримані з бюджету у вигляді капітальних трансфертів, не включаються до складу валових доходів.

2. Платник не має права на валові витрати, у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) за рахунок таких коштів.

3. Витрати, понесені у зв’язку з придбанням основних засобів за рахунок таких трансфертних коштів, не підлягають амортизації.

4. Суми ПДВ, сплачені у зв’язку з придбанням товарів та основних засобів за рахунок трансфертних грошових коштів, не включаються до складу податкового кредиту.

Безумовно, з таким підходом можна погодитися, якщо йдеться про бюджетне фінансування об’єктів соціально-культурного призначення.

Проте якщо у питанні оподаткування прибутку можна говорити про деякий паритет — немає валових доходів, отже, немає і валових витрат, то у питанні нарахування податку на додану вартість ситуація дещо інша.

Якщо за рахунок трансфертних коштів придбаваються товари (послуги) або основні засоби, що використовуватимуться платником ПДВ у оподатковуваних операціях у межах його господарської діяльності, то податкові зобов’язання, які виникають, не компенсуватимуться вхідним податковим кредитом. Крім того існує пряма норма — п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ**, що дає право платнику включити до податкового кредиту суми вхідного ПДВ за такими витратами. При цьому законодавчо не встановлено прямий зв’язок між формуванням податкового кредиту та валововитратністю таких витрат.

** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі