Теми статей
Обрати теми

Об’єкт ОФ групи 1, що ремонтується, не потрібно в обов’язковому порядку виводити з експлуатації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Об’єкт ОФ групи 1, що ремонтується, не потрібно в обов’язковому порядку виводити з експлуатації

 

Підприємством — платником податку на прибуток у вересні 2009 року розпочато ремонт (білення, фарбування, перекриття підлоги та даху) власного товарного складу. Чи необхідно в обов’язковому порядку оформляти виведення складу з експлуатації? Які податкові наслідки настануть, якщо буде видано наказ про виведення складу з експлуатації та якщо такого не буде?

(м. Харків)

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР

(далі — Закон про податок на прибуток) не вимагає обов’язкового виведення з експлуатації об’єкта основних фондів групи 1 у разі його ремонту.

Рішення про необхідність виведення об’єкта з експлуатації підприємство має прийняти самостійно, а ґрунтуватися це рішення повинне на тому, можлива експлуатація складу під час ремонту чи ні. Таке рішення може бути прийнято на підставі відповідного висновку працівника, відповідального за проведення ремонту. Оформляється таке рішення у вигляді наказу керівника підприємства про виведення складу з експлуатації, як це зазначає

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. Відповідно, після закінчення ремонту буде оформлено наказ про зворотне введення товарного складу в експлуатацію, що має значення і для податкового, і для бухгалтерського обліку.

Якщо існує можливість використання складу під час його ремонту, то оформляти виведення з експлуатації немає необхідності. Для більшої обґрунтованості такого прийнятого рішення рекомендуємо доручити працівнику, відповідальному за ремонт, скласти відповідний висновок. Згідно з

останнім абзацом п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток проведення будь-яких робіт, пов’язаних з поліпшенням основних фондів, без наявності наказу про виведення з експлуатації не свідчить про виведення таких основних фондів з експлуатації. Цією нормою зазначено: якщо документи про виведення не було оформлено, то, по-перше, це жодним чином не впливає на відображення ремонтних витрат, тобто витрати на поліпшення складу зменшують оподатковуваний прибуток в загальному порядку, установленому п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. А, по-друге, у цьому випадку не застосовуються правила оподаткування, установлені п.п. 8.4.5 Закону про податок на прибуток при виведенні об’єктів основних фондів групи 1 з експлуатації. Нагадаємо, що ця норма вимагає при виведенні з експлуатації об’єкта основних фондів групи 1 його балансову вартість прирівняти до нуля і не нараховувати на неї амортизацію. При зворотному введенні об’єкта в експлуатацію його балансова вартість збільшується на суму понесених витрат на поліпшення.

Отже, підсумуємо. Порядок відображення в податковому обліку витрат на ремонт складу не залежить від того, буде оформлено виведення складу з експлуатації чи ні. Такі витрати в межах 10 % ліміту буде включено до складу валових витрат, а понад нього — розподіляються пропорційно фактично понесеним витратам на ремонт і відносяться на збільшення балансової вартості відповідних груп основних фондів або окремого об’єкта основних фондів групи 1*.

* Див. «Ремонт та поліпшення основних фондів» // «БТ», 2008, № 16, с. 39.

Оформлення виведення складу з експлуатації впливає тільки на нарахування амортизації на балансову вартість цього об’єкта в період ремонту. Якщо склад не виводитиметься з експлуатації, то підприємство продовжує нараховувати на його вартість амортизацію в загальному порядку. Якщо наказ про виведення складу з експлуатації буде оформлено, то тоді балансову вартість складу на початок наступного розрахункового кварталу, наступного за кварталом виведення (у цьому випадку на 01.01.2010 р.), слід прирівняти до нуля. Відповідно, амортизація за цей період не нараховуватиметься.

Зазначимо, що деякі фахівці дотримуються думки, що при виведенні з експлуатації об’єкта основних фондів групи 1 у зв’язку з його ремонтом ремонтні витрати не включаються до валових витрат у межах 10 % ліміту, а в повній сумі йдуть на збільшення балансової вартості об’єкта. Ґрунтується цей підхід на тому, що згідно з

п.п. 8.4.5 Закону про податок на прибуток зворотне введення об’єкта групи 1 у експлуатацію здійснюється в порядку, установленому п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток. У свою чергу, ця норма свідчить про витрати на самостійне виготовлення об’єктів, що збільшують балансову вартість відповідної групи основних фондів. Додатковий аргумент вони також беруть із норм п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, що дозволяє включати до валових витрат частину витрат на ремонт об’єктів основних фондів, що підлягають амортизації (а, як ми вже зазначали, при виведенні з експлуатації вартість об’єкта групи 1 не амортизується). На наш погляд, у разі ремонту об’єкта переважати має все ж таки п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, який прямо зазначає, що поліпшення можуть здійснюватися як з виведенням об’єкта з експлуатації, так і без такого. У зв’язку з цим вважаємо, що правило відображення в податковому обліку ремонтних витрат однакове для обох випадків. Водночас обережні платники, можливо, вважатимуть за краще керуватися іншим підходом.

Приклад.

Припустимо, що у вересні було видано наказ про виведення товарного складу з експлуатації у зв’язку з його ремонтом. До кінця 2009 року зворотне введення в експлуатацію не здійснено. Балансова вартість складу на 01.10.2009 р. становить 14627 грн., сума нарахованої амортизації за дев’ять місяців 2009 року дорівнює 556 грн.

На рисунку відображено порядок заповнення таблиці 2 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за 2009 рік.

Амортизація почне нараховуватися з розрахункового кварталу, наступного за тим, у якому відремонтований склад буде введено в експлуатацію. При цьому, якщо всі ремонтні витрати увійдуть до 10 % ліміту, то балансова вартість будівлі складу після завершення ремонту дорівнюватиме тій, за якої було оформлено виведення з експлуатації (за даними нашого прикладу 14627 грн.).

 

Наталія Журавльова

 

<…>

Таблиця 2. Розрахунок амортизаційних відрахувань

Код рядка

Показники

Балансова вартість на початок розрахункового кварталу

Амортизаційні відрахування

Розрахунковий квартал

Звітний період наростаючим підсумком

1

2

3

4

5

<…>

Б5

Основні фонди групи 1 з нормою амортизації нижче 2 відсотків

0

0

556

<…>

<…>

Фрагмент додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за 2009 рік

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі