Теми статей
Обрати теми

Про фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення

Редакція БТ
Лист від 15.09.2009 р. № 06-14/

ПУТІВКУ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДИТИНИ

за рахунок ФТВП надають тільки батьку
або усиновлювачу

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.09.2009 р. № 06-14/Г-194з-246

«Про фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) роз’яснив порядок надання путівки на оздоровлення дитини в дитячому закладі оздоровлення (ДЗО) застрахованій особі, яка не є батьком або всиновлювачем такої дитини.

Згідно з

ч. 1 ст. 47 Закону № 2240* члени сім’ї застрахованої особи мають право на отримання оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом ФТВП на ці цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням ФТВП.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

У свою чергу,

умови фінансування оздоровлення дітей, які є членами сім’ї застрахованих осіб, у ДЗО за рахунок коштів ФТВП регламентує Порядок фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 25.02.2009 р. № 17 (далі — Порядок)**.

** Детальний коментар до чинного з 30.06.2009 р. Порядку див. у «БТ», 2009, № 27, с. 5.

У

п. 3.3 Порядку конкретизовано коло осіб, які є застрахованими особами і мають право звернутися із заявою до комісії (до уповноваженого) із соціального страхування підприємства за основним місцем роботи з проханням виділити путівку на оздоровлення його дитині до ДЗО:

— батько;

— мати;

— усиновлювач;

— опікун;

— піклувальник.

Тому ФТВП і доходить висновку:

якщо чоловік матері дитини не є його батьком або усиновлювачем , то права на фінансування оздоровлення такої дитини в ДЗО за рахунок коштів ФТВП він не має. Водночас, якщо мати дитини є застрахованою особою, то вона має право за своїм основним місцем роботи звернутися із заявою та отримати можливість оздоровити свою дитини за рахунок коштів ФТВП.

Роботодавцю, через якого видаються путівки на оздоровлення дітей співробітників, слід пам’ятати про негативні наслідки видачі путівки незастрахованій особі: згідно з

п. 4.5 Порядку сума витрат ФТВП за путівки, видані з порушенням Порядку, у тому числі невикористані, не приймається до заліку та відшкодовуються за рахунок страхувальника. Тому, отримавши заяву від працівника на отримання путівки для оздоровлення дитини за рахунок ФТВП до ДЗО, який не є її батьком (це підтверджують дані свідоцтва про народження дитини), комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства має відмовити йому в наданні такої путівки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі