Теми статей
Обрати теми

Про зміни в оподаткуванні послуг з міжнародних перевезень

Редакція БТ
Лист від 14.10.2009 р. № 22394/7/16-1417

ПДВ У МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕННЯХ:

ДПАУ роз’яснила новий порядок застосування пільг

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.10.2009 р. № 22394/7/16-1417

«Про зміни в оподаткуванні послуг з міжнародних перевезень»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ звернула увагу на зміни в Довіднику № 51 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 01.09.2009 р., що пов’язані з нововведеннями в порядку оподаткування послуг з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів, міжнародних відправлень, міжнародного лізингу та міжнародного ремонту товарів. Нагадаємо, що такі зміни до Закону про ПДВ*** було внесено Законом № 1451****, що набув чинності з 1 вересня 2009 року*****.

*** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

**** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування послуг з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів, міжнародних відправлень, міжнародного лізингу та міжнародного ремонту товарів» від 04.06.2009 р. № 1451-VI // «БТ», 2009, № 29, с. 4, с. 23.

***** Див. ком. «Міжнародні перевезення: зміни з ПДВ набувають чинності з 1 вересня — чергова «порція думок» держорганів» // «БТ», 2009, № 36, с. 7.

Виклавши суть нововведень, ДПАУ роз’яснила деякі їх особливості, на які слід звернути увагу.

З 01.09.2009 р. звільняється від обкладення ПДВ поставка послуг з перевезення пасажирів, їх багажу, вантажів та міжнародних пересилок, якщо такі операції здійснюються

під митним режимом транзиту через територію України. На думку ДПАУ, до таких (звільнених від обкладення ПДВ) послуг належать супутні послуги, пов’язані з транзитом, зокрема, завантаження, розвантаження, перевантаження, зберігання транзитних вантажів тощо. ДПАУ вже роз’яснювала особливості оподаткування транзитних перевезень у листі від 31.07.2009 р. № 16397/7/16-1517******, в якому, зокрема, було зазначено: якщо підприємство, що надає транзитні чи супутні послуги, отримувало товари з ПДВ, то такі суми не включаються до складу податкового кредиту платника.

****** Див. ком. «Операції, пов’язані з транзитними перевезеннями, і після 01.09.2009 р. звільнено від обкладення ПДВ — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2009, № 33, с. 7.

У

листі, що коментується, ДПАУ приділила увагу і застосуванню нульової ставки для міжнародних перевезень. Зокрема, зазначила, що для автоперевізників нульова ставка застосовується від (до) пункту митного оформлення, а не від (до) пункту перетину кордону (у такому самому порядку обкладаються міжнародні відправлення будь-яким видом транспорту). Крім того, ДПАУ зобов’язала при наданні неподільної послуги з міжнародних перевезень автомобільним транспортом розділяти таку послугу пропорційно фактичним відрізкам перевезення (окремо для кожної ставки 0 % і 20 %). Зауважимо, що ДПАУ вже розглядала це питання в своєму листі від 11.09.2009 р. № 19694/7/16-1517.

Судячи з усього, за базу такого поділу пропонується прийняти кілометраж таких відрізків, хоча про це конкретно не сказано. Безумовно, можна прийняти й інші критерії для розділення загальної вартості неподільної послуги, наприклад виходячи з часу перебування в дорозі або виходячи з собівартості перевезення на кожному відрізку, але для застосування «альтернативних» критеріїв краще заручитися підтримкою свого податкового органу, отримавши індивідуальне роз’яснення з цього приводу.

А от при наданні послуг з міжнародних перевезень пасажирів, їх багажу, вантажів

іншими видами транспорту, крім автомобільного, ДПАУ зазначила, що нульова ставка застосовується тільки за межами державного кордону України.

У кінці

листа, що коментується, ДПАУ вказала на істотну зміну поняття «експорт», що використовується в Законі про ПДВ. Слід додати, що з 01.09.2009 р. у Законі про ПДВ також дещо змінилося поняття «імпорт», а також перелік операцій, що є об’єктом оподаткування.

Зазначені зміни слід ураховувати при оподаткуванні відповідних операцій та під час складання Звіту «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» (форма № 1-ПП) за 9 місяців 2009 року.

 

 

Державна податкова адміністрація України

 

Про зміни в оподаткуванні послуг з міжнародних перевезень

 

Лист від 14 жовтня 2009 року № 22394/7/16-1417

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із набранням чинності з 01.09.2009 р.

Законом України від 4 червня 2009 року № 1451-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування послуг з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів, міжнародних відправлень, міжнародного лізингу та міжнародного ремонту товарів» повідомляє про зміни в Довіднику пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

В зв’язку з внесенням змін до

статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон) відносно визначення об’єкта оподаткування та операцій, що не є об’єктом оподаткування, з 1 вересня 2009 р. набрали чинність нові пільги:

— по операціях з повернення об’єкта оперативного лізингу, раніше наданого (вивезеного) лізингодавцем чи іншою особою за його дорученням з території України у митному режимі тимчасового вивезення (ввезення) для вільного обігу згідно з положеннями

глави 34 Митного кодексу України [код пільги 14010377. — Прим. ред.];

— по операціях з поставки товарів (супутніх послуг) з-під митного режиму магазину безмитної торгівлі, митного складу або спеціальної митної зони згідно з положеннями

глав 35 — 37 Митного кодексу України на територію магазину безмитної торгівлі, митного складу та спеціальної митної зони (тільки для спеціальних митних зон, які відповідно до закону мають тотожні умови оподаткування цим податком) [код пільги 14010378. — Прим. ред.];

— по операціях з ввезення на митну територію України транспортних засобів, які відправлялися під митним режимом переробки за межі митного кордону України з метою їх ремонту та повертаються на митну територію України для їх подальшого вільного обігу [

код пільги 14010379. — Прим. ред.];

по операціях з поставки товарів (супутніх послуг) на митну територію України під митним режимом знищення або зруйнування згідно з положеннями глави 40 Митного кодексу України чи під митним режимом відмови на користь держави згідно з положеннями глави 41 Митного кодексу України [код пільги 14010380. — Прим. ред.];

по операціях з вивезення товарів за межі митного кордону України у митному режимі тимчасового вивезення згідно з положеннями глави 34 Митного кодексу України або у митному режимі переробки згідно з положеннями глави 39 Митного кодексу України, у тому числі об’єктів оперативного лізингу або транспортних засобів з метою їх ремонту [код пільги 14010375. — Прим. ред.];

по операціях з поставки товарів (супутніх послуг) на митну територію України у митному режимі відмови на користь держави згідно з положеннями глави 41 Митного кодексу України. Подальша поставка таких товарів (супутніх послуг) на митній території України або за її межі оподатковується за відповідними ставками податку, визначеними у статті 6 цього Закону [код пільги 14010376. — Прим. ред.].

Поряд з цим, внаслідок змін в оподаткуванні послуг з міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів, міжнародних відправлень, міжнародного лізингу та міжнародного ремонту товарів обмежена дія наступних пільг:

послуги з агентування і фрахтування морського торговельного флоту судновими агентами

виключені з об’єкта оподаткування лише у випадках, якщо вони відбуваються на користь нерезидентів, які надають послуги з міжнародних перевезень пасажирів, їхнього багажу, вантажів чи міжнародних відправлень (підпункт 3.2.14 Закону, код пільги 14010331);

звільняються від оподаткування операції з імпорту товарів морського промислу, видобутих суднами, зареєстрованими у

Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України, виключно до моменту обробки або переробки їх на митній території України (пункт 5.4 Закону, код пільги 14010135).

Крім цього, згідно з

пунктом 5.15 Закону операції з поставки послуг з перевезення пасажирів, їхнього багажу, вантажів та міжнародних відправлень звільняються від оподаткування, якщо такі операції здійснюються під митним режимом транзиту територією України згідно з положеннями глави 33 Митного кодексу України (код пільги 14010333). При цьому до зазначеного коду включаються операції з поставки послуг, пов’язаних з таким транзитом, зокрема, навантаження, розвантаження, перевантаження, зберігання транзитних вантажів тощо (лист ДПА України від 31.07.2009 р. № 16397/7/16-1517). Умови переміщення товарів у режимі транзиту визначені статтею 201 глави 33 Митного кодексу.

Згідно з

пунктом 5.16 Закону, починаючи з 1 вересня 2009 р., звільняються від оподаткування операції з надання послуг, що включаються до складу портових зборів згідно із законодавством на користь осіб, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу, вантажів та міжнародних відправлень на відстані між пунктом митного оформлення та перетину державного кордону України (код пільги 14010332).

Згідно з

підпунктом 6.2.4 Закону нульова ставка поширюється на операції з міжнародного перевезення пасажирів, їхнього багажу та вантажів автомобільним транспортом, а також на поставки міжнародних відправлень будь-яким видом транспорту як за межами України, так і на території України на відстані між пунктом митного оформлення та перетину державного кордону України (коди пільг 14010118 та 14010132 ). Якщо платник податку надає суцільну (неподільну) послугу з міжнародного перевезення автомобільним транспортом пасажирів, їхнього багажу або вантажів, то для цілей оподаткування вартість такої послуги поділяється пропорційно відрізкам перевезення, щодо яких встановлено різні ставки оподаткування цим податком чи звільнення від оподаткування. При поставці послуг з міжнародного перевезення пасажирів, їхнього багажу та вантажів іншими видами транспорту, крім автомобільного, нульова ставка застосовується лише за межами державного кордону України.

Змінено об’єкт оподаткування при експорті товарів (супутніх послуг). Так, відповідно до

підпункту 3.1.3 Закону об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з поставки (вивезення, пересилання) товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту (далі — експорту) згідно з положеннями глав 31 — 32 Митного кодексу України за кошти або інші види компенсацій (винагороди).

З метою оподаткування податком на додану вартість до експорту також прирівнюються:

поставка послуг з міжнародного перевезення пасажирів, багажу та вантажів, а також міжнародних відправлень у випадках, визначених

підпунктом 6.2.4 цього Закону;

поставка товарів (супутніх послуг), які перебувають у вільному обігу на території України, до митного режиму магазину безмитної торгівлі, митного складу або спеціальної митної зони, створених згідно з положеннями

глав 35 — 37 Митного кодексу України;

поставка об’єкта фінансового лізингу за межі митного кордону України;

в інших випадках, визначених

Законом.

Повідомляючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначені зміни у пільговому оподаткуванні податком на додану вартість міжнародних перевезень до відома платників та підпорядкованих податкових органів, встановити контроль за правомірністю їх застосування та повнотою відображення в звіті за

формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» .

 

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі