Теми статей
Обрати теми

Про фіксований сільськогосподарський податок

Редакція БТ
Лист від 12.10.2009 р. № 22231/7/15-0717

НАРАХУВАННЯ ФСП

на земельні ділянки, не внесені до земельного кадастру,
підтверджуватиметься у відповідних органах

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.10.2009 р. № 22231/7/15-0717

«Про фіксований сільськогосподарський податок»

 

Як відомо, для розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) сільськогосподарські підприємства повинні враховувати всі площі сільськогосподарських угідь, які знаходяться у їх власності, у постійному користуванні, а також орендовані земельні ділянки, орендодавцями яких є як відповідні органи місцевого самоврядування і виконавчої влади, так і власники земельних ділянок та земельних часток (паїв)

Згідно з

п. 5 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658), сільськогосподарські підприємства для набуття і підтвердження статусу платників ФСП, крім податкового розрахунку ФСП, повинні подавати до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земельних ділянок витяг із державного земельного кадастру про склад земель сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку. На підставі цього витягу підприємства здійснюють розрахунок розміру ФСП.

Але у зв’язку з тим, що процедура реєстрації правовстановлюючих документів на земельні ділянки тривала, то можуть бути на момент видачі витягу з державного земельного кадастру про склад земель сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку земельні ділянки

не зареєстровані в базі даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру. Це, на думку ДПАУ, призводить до заниження об’єкта оподаткування ФСП та зменшує надходження до місцевих бюджетів.

Тому ДПАУ у

листі, що коментується, для виправлення ситуації, яка склалася, дійшла висновку: земельні ділянки, не включені до бази даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру, але які використовуються у діяльності сільськогосподарського підприємства, потрібно включати до бази оподаткування ФСП.

При цьому підтверджуючими документами замість витягу будуть облікові дані про площі сільськогосподарських угідь, надані відділами Держкомзему у районах. На це вказували податківці раніше у

листі від 09.04.2009 р. № 7487/7/15-0717, в якому вони підтверджували думку Держкомзему з цього приводу, викладену в листі від 20.03.2009 р. № 14-22-6/2725.

Крім цього, у

листі, що коментується, ДПАУ також приділила увагу нарахуванню ФСП при оренді земель. Де зазначила, що у випадку укладання договору на оренду земельної ділянки на термін до одного року дані про який не внесені до державного земельного кадастру для розрахунку ФСП, площа земельних ділянок буде підтверджуватись також відділами Держкомзему у районах. А що стосується орендованих сільськогосподарськими підприємствами земельних часток (паїв), то підтверджувати площі угідь, що використовуються, може виконавчий комітет сільської, селищної, міської рад за місцем розташування земельної частки (паю).

При цьому слід ураховувати особливості нарахування ФСП при оренді земельних угідь, які встановлені

п. 13 Положення № 658. Так,у цьому пункті сказано, що у випадку коли платник ФСП здає сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в оренду, то орендатор не включає ці площі у розрахунок ФСП, оскільки вони враховуються у розрахунку ФСП орендодавця.

Якщо ж платник ФСП орендує сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду у підприємства, яке не є платником ФСП, то орендатор повинен включати такі земельні ділянки в базу оподаткування ФСП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі