Теми статей
Обрати теми

Про порядок зняття операції з валютного контролю

Редакція БТ
Лист від 14.09.2009 р. № 13-119/6074-17075

ПОВЕРНЕННЯ ПЕРЕДОПЛАТИ У ЗЕД:

порядок зняття операції з валютного контролю роз’яснює Нацбанк

 

Лист Національного банку України від 14.09.2009 р. № 13-119/6074-17075

«Про порядок зняття операції з валютного контролю»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Ситуація, коли

резидент перерахував передоплату за товар нерезиденту, але договір з якихось причин розривається й передоплата повертається резиденту, досить поширена. У листі, що коментується, Нацбанк відповів на запитання про те, в які строки нерезидент має повернути передоплату за імпортним договором, щоб до резидента не застосовувалися санкції, передбачені Законом України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР (далі — Закон 185).

Відповідь така:

при поверненні передоплати за імпортним договором строк завершення імпортної операції резидента має відповідати вимогам Закону № 185. Це означає, що повернення грошових коштів має бути здійснено (у загальному випадку) протягом 180 календарних днів з моменту здійснення платежу.

Схожої думки дотримуються й податківці. На запитання про те, коли нерезидент має повернути оплату в разі повернення йому неякісного товару, вони відповіли, що зробити це необхідно протягом 180 днів з моменту здійснення авансового платежу (

http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=120705&cat_id=112880).

А от у служителів Феміди інша думка. Так, ВГСУ (постанова від 16.09.2004 р. № 9/196) вважає, що строки, передбачені Законом № 185, не поширюються на випадки повернення передоплати за товар.

 

 

Національний банк України

 

Про порядок зняття операції з валютного контролю

 

Лист від 14 вересня 2009 року № 13-119/6074-17075

 

Національний банк України (далі — Національний банк) розглянув звернення і по суті запиту повідомляє.

Строк завершення імпортних операцій резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, визначено

статтею 2 Закону України від 23.09.94 № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон). Перевищення законодавчо встановлених строків потребує висновку центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики. Порушення резидентами передбачених строків згідно зі статтею 4 Закону тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Строки нарахування пені зупиняються на період прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами.

Виходячи з викладеної у листі інформації, у зв’язку з невиконанням взаємних зобов’язань та розірванням зовнішньоекономічного договору перерахована на користь нерезидента попередня оплата повертається резиденту. З огляду на те, що у листі не зазначений конкретний вид зовнішньоекономічного договору, укладеного між резидентом і нерезидентом, надалі йтиметься про повернення нерезидентом передплати за договором (контрактом), яким передбачався імпорт резидентом товару.

Перш за все, зазначаємо, що застосування до резидентів санкцій, передбачених

Законом, належить до компетенції податкових органів.

Національний банк, виходячи з повноважень та на виконання

Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», вимог вищезазначеного Закону, визначив порядок здійснення уповноваженими банками контролю за дотримання резидентами встановлених законодавством строків розрахунків за експортними та імпортними операціями, виклавши їх в Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженій постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 № 136 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 28.05.99 за № 338/3631 (далі — Інструкція).

Згідно з

пунктами 3.1 і 3.2 розділу 3 Інструкції відлік законодавчо встановленого строку розрахунків банк починає з наступного календарного дня після дня здійснення авансового платежу (виставлення векселя на користь постачальника товару, що імпортується).

Відповідно до

пункту 3.3 розділу 3 Інструкції банк знімає з контролю операцію резидента в разі імпорту продукції з увезенням її на територію України, якщо така продукція згідно із законодавством України підлягає митному оформленню, на підставі відповідних типів ВМД та за наявності інформації про цю операцію в реєстрі ВМД, а в інших випадках — після пред’явлення резидентом документа, який згідно з умовами договору засвідчує здійснення нерезидентом поставки продукції, виконання робіт, надання послуг.

При цьому згідно з

підпунктом «г» пункту 1.8 розділу 1 Інструкції вартість товарів може бути зменшена, якщо протягом виконання зобов’язань за договором відбувається повернення сплачених імпортером коштів повністю або частково — на суму таких коштів.

Відповідно до

пункту 1.1 розділу І Інструкції днем виникнення порушення є перший день після закінчення встановленого законодавством строку розрахунків за імпортною операцією або строку, встановленого відповідно до раніше одержаних за цією операцією висновків Міністерства економіки України на перевищення законодавчо встановлених строків розрахунків (далі — висновки).

Таким чином, у разі ненадходження на адресу резидента у законодавчо встановлені строки розрахунків (або строки, встановлені відповідно до раніше одержаних за цією операцією висновків) товару за імпортною операцією та/або неповернення резиденту попередньої оплати (у зв’язку з невиконанням взаємних зобов’язань та розірванням імпортною договору) виникає порушення законодавчо встановленого строку розрахунків. У цьому випадку банк має інформувати податкові органи про виявлені у звітному місяці факти порушень ненадходження в законодавчо встановлені строки товарів згідно з

розділом 5 (пункт 5.9) Інструкції.

Тобто при поверненні товару за зовнішньоекономічним договором або попередньої оплати за ним строк завершення імпортної операції резидента повинен відповідати вимогам зазначеного

Закону.

 

Виконавчий директор з питань валютного регулювання та контролю А. БАЛЮК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі