Теми статей
Обрати теми

Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток

Редакція БТ
Постанова від 26.08.2009 р. № 895

ЧЕРГОВА НЕЗАКОННА ПОСТАНОВА КАБМІНУ:

від’ємні курсові різниці щодо непогашеної валютної заборгованості до валових витрат не включаються?

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 р. № 895

«Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постанова

, що коментується, є черговою спробою Кабміну (з подачі ДПАУ*) відкоригувати правила ведення податкового обліку виходячи з принципу «виправданості».

* Про те, що ініціатором прийняття постанови, яка коментується, є ДПАУ, свідчать проект цієї постанови та пояснювальна записка до нього від 26.08.2009 р., розміщені на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua (розділ «Проекти регуляторних актів»).

Нагадаємо, що

постановою КМУ від 22.04.2009 р. № 427, що так і не набрала чинності**, уже передбачалося заборонити перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (збитків).

** Див. ком. «Заборона на перенесення збитків 2008 року: чергові «шедеври» від Кабміну і ДПАУ» // «БТ», 2009, № 20, с. 3.

Як видно з пояснювальної записки ДПАУ до

постанови, що коментується, головною її метою є наповнення бюджету податком на прибуток. На жаль, таким резервом є не реальний прибуток платників податків, а прибуток, отриманий унаслідок виключення зі звітності за 9 місяців 2009 року збитків у вигляді від’ємних курсових різниць щодо непогашеної заборгованості у валюті (зокрема, щодо кредитної заборгованості).

Отже, з дуже лаконічного тексту документа, що коментується, можна зробити такі висновки.

1.

Він стосується виключно порядку заповнення декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року. Тому, по-перше, у деклараціях за I квартал та півріччя 2009 нічого коригувати не потрібно. По-друге, він не поширюється на порядок заповнення річної декларації за 2009 рік. Отже, запроваджена «заборона» має тимчасовий характер.

2.

У постанові, що коментується, ідеться про виправданість віднесення до складу валових витрат сум збитків, отриманих від перерахунку заборгованості в іноземній валюті, та залишків самої іноземної валюти відповідно до п.п. 7.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) тільки щодо погашеної заборгованості.

Таким чином,

постанова, що коментується, по суті забороняє збільшувати валові витрати платників на суми збитків, отриманих щодо непогашеної валютної заборгованості (непогашених кредитів в іноземній валюті) внаслідок падіння курсу гривні.

З тексту

постанови не можна чітко зрозуміти, на збитки якого періоду поширюється така заборона. Тут можливі, як мінімум, два трактування:

— ідеться про від’ємні курсові різниці, які виникли щодо непогашеної заборгованості у 2009 році (тоді доведеться «вирізати» витрати з рядка 04.13 декларації за 9 місяців 2009 року);

— якщо ж виходити з пояснювальної записки до проекту

постанови, що коментується, а також із терміна з постанови «від’ємне значення об’єкта оподаткування» (співзвучного з назвою рядка 04.9 «від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього податкового року»), то можна дійти висновку, що потрібно вилучити від’ємні курсові різниці щодо непогашеної заборгованості, які були відображені у 2008 році та перекочували до ряд. 04.9 декларацій за звітні періоди 2009 року.

Сподіваємося, незабаром ДПАУ внесе ясність до цього питання.

3.

Слід звернути увагу на наслідки «непослуху». За порушення вимог постанови, що коментується, підприємству загрожує позапланова перевірка податківців. Зверніть увагу: підстави для проведення позапланової перевірки перелічено у ст. 111 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII, і серед них немає такої підстави, як невиконання вимог постанов КМУ.

Причому навіть якщо податківці знайдуть підставу для такої перевірки, законних підстав для невизнання від’ємних курсових різниць у них немає. Адже

п. 22.5 Закону про податок на прибуток передбачає, що акти законодавства до приведення їх у відповідність до цього Закону застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Прикро усвідомлювати, що від виконання цієї

постанови постраждають законослухняні платники, які звикли чітко виконувати вказівки державних органів та не оспорювати позицію податківців.

Упевнені у своїх силах платники за необхідності зможуть відстояти право на відображення від’ємних курсових різниць у судовому порядку.

Постанова, що коментується набрала чинності 01.09.2009 р.

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток

 

Постанова від 26 серпня 2009 року № 895

 

З метою належного адміністрування податку на прибуток та спрощення ведення податкового обліку Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Установити, що під час формування показників податкової звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року віднесення до складу валових витрат сум від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отриманого від перерахунку заборгованості в іноземній валюті відповідно до підпункту 7.3.3 пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», є виправданим для платників цього податку лише стосовно погашеної платником податку заборгованості в іноземній валюті;

у такому ж порядку враховуються у складі валових витрат суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отримані від перерахунку іноземної валюти, яка обліковується на банківських рахунках платника податку або у його касі.

2.

Державній податковій адміністрації:

у разі відмови платника податку на прибуток здійснювати уточнення у податковій звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року сум від’ємного значення об’єкта оподаткування, сформованого за рахунок перерахунку непогашеної заборгованості в іноземній валюті, провести протягом місяця з дня надходження такої звітності перевірку достовірності визначення сум податкового зобов’язання з податку на прибуток за цей період;

провести роз’яснювальну роботу серед платників податку на прибуток щодо застосування цієї постанови.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі