Теми статей
Обрати теми

Про заповнення довідки-розрахунку для отримання у банку коштів на виплату зарплати

Редакція БТ
Лист від 31.07.2009 р. № 14015/03-30

ДОВІДКА-РОЗРАХУНОК ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ

для банку — Пенсійний фонд роз’яснює
порядок заповнення

 

Лист Пенсійного фонду України від 31.07.2009 р. № 14015/03-30

«Про заповнення довідки-розрахунку для отримання у банку коштів на виплату зарплати»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) роз’яснив порядок заповнення Довідки-розрахунку, необхідність подання до банку якої передбачено Порядком прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженою постановою правління ПФУ від 07.04.2009 р. № 12-1 (далі — Порядок).

Нагадаємо:

Довідку-розрахунок мають подавати до банку роботодавці, які при отриманні (перерахуванні) зарплати перераховують внесок до ПФУ в частині нарахувань у сумі меншій, ніж 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку (тобто від зарплати на руки). Ця вимога не поширюється на єдиноподатників, фікспатентників, підприємства всеукраїнської громадської організації інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих (п. 1 Порядку), і платників фіксованого сільгоспподатку (лист ПФУ від 13.05.2009 р. № 8388/03-30)*. Вони свій відповідний статус підтверджують документально.

* Докладніше див. кон. «При контролі за виконанням вимоги «внески

1/3 зарплати» банки враховують лише нарахування на зарплату» // «БТ», 2009, № 21, с. 42; «Єдиноподатники та пенсійні внески в розмірі 1/3 від зарплати» // «БТ», 2009, № 22, с. 34.

 

Порядок заповнення Довідки-розрахунку (з урахуванням листа, що коментується)

Показник Довідки-розрахунку

Порядок заповнення (коментар редакції)

1

2

«на «_____________ _____ 200_ р.»

Зазначається дата складання Довідки-розрахунку.

У прикладах, наведених у додатку до листа, що коментується, ПФУ зазначив дату отримання зарплати. З цього випливає, що погоджувати Довідку доведеться в день отримання зарплати

Таблична частина

«1. Заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку»

Відображається сума зарплати, зазначена в поданому до банку розрахунковому документі (у платіжному дорученні на перерахування, у чеку на отримання), тобто «чиста» зарплата, що підлягає виплаті через установи банків.

Дані такого розрахункового документа (номер і дата) і суму зарплати, що отримується (перераховується), з посиланням на період, за який її отримують, зазначають після таблиці в реквізиті «Інформація для банку: (заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку)»

«1.1. заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески»

Указується сума перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників (у 2009 році — 10035 грн.), зменшена на 15 % податку з доходів фізичних осіб.

Таким чином, отримують «чисту» зарплату із суми перевищення, з якої утримують лише податок з доходів, а внески до соцфондів не нараховують. Приклад заповнення наведено в листі, що коментується

«1.2. заробітна плата працюючих інвалідів»

Зазначається «чиста» заробітна плата працюючих інвалідів

«2. 1/3 різниці рядків 1, 1.1 та 1.2 (1/3 х х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2))»

Показник ряд. 2 визначають за формулою:

ряд. 1 - ряд. 1.1 - ряд. 1.2

3

«3. 1/25 від суми, зазначеної у рядку 1.2»

Показник ряд. 3 визначають як 1/25 від даних ряд. 1.2

«4. Переплата страхових внесків»

У ряд. 4 відображається сума переплати страхових внесків. При цьому не враховуються авансові платежі до ПФУ, тобто платежі, здійснені до дня отримання коштів у банку за поточний звітний період і в поточному звітному періоді. Як приклад ПФУ зазначає, що не будуть переплатою страхові внески, сплачені до 20 липня 2009 року із зарплати за червень та липень 2009 року (аванс за липень).

Що стосується виплати заборгованості із зарплати за умови своєчасного розрахунку страхувальника за страховими внесками з ПФУ за цей період, то видачу коштів страхувальнику здійснюють без пропорційної сплати страхових внесків на підставі пред’явлених ними установі банку примірників платіжних доручень про перерахування відповідних страхових внесків.

Коментар редакції. Таким чином, якщо страхувальник не виплачує зарплату 20 числа місяця, наступного за місяцем її нарахування, і при цьому сплатив нараховані страхові внески не пізніше 20 числа, то при подальшому отриманні грошей на виплату такої зарплати складати і подавати до банку Довідку-розрахунок не потрібно. Достатньо пред’явити платіжні доручення, що підтверджують сплату внесків з отримуваної зарплати.

Що стосується авансових платежів (платежів, перерахованих до ПФУ до дня отримання грошей за чеком), то їх також не потрібно відображати як переплату в ряд. 4. Очевидно, як і в ситуації з виплатою заборгованості із зарплати, банку буде достатньо показати копії платіжок.

З наведеного прикладу ПФУ випливає, що платежі, сплачені до 20 числа поточного місяця, при отриманні зарплати за минулий місяць, а також при отриманні авансу за першу половину поточного місяця є авансовими страховими внесками і в ряд. 4 не відображаються. Це цілком логічно, адже визначити суму переплати за платежем, нарахованим за минулий місяць, можна тільки після того, як дані про нарахування внеску буде відображено в особовому рахунку страхувальника (дані додатка 23 буде проведено в особовому рахунку). Аналогічно і щодо внеску, сплаченого із сум авансів щодо зарплати

«5. Сума страхових внесків, яка зазначається у розрахунковому документі та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)»

Показник ряд. 5 визначають за формулою:

ряд. 2 + ряд. 3 - ряд. 4.

Зверніть увагу: на думку ПФУ, показник, зазначений у ряд. 5, має дорівнювати реквізиту «Інформація для банку: (дата, номер та сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків)». Ми з цим не згодні (див. далі)

Довідкова інформація

«Інформація для банку:»

Цей реквізит страхувальник заповнює обов’язково. Контролює правильність його заповнення ПФУ

«(заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку)»

Наводять суму зарплати, зазначену в платіжному дорученні або грошовому чеку, на отримання зарплати (суму, зазначену в ряд. 1 Довідки-розрахунку), а також реквізити (номер і дату цього документа) і період, за який виплачують зарплату

«(дата, номер та сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків)»

Зазначають дату, номер і суму погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків, що дорівнює показнику ряд. 5 Довідки-розрахунку.

Коментар редакції. Необхідність подання Довідки-розрахунку виникає тільки в разі, коли страхувальник при отриманні грошей на виплату зарплати приносить платіжку на сплату внесків у сумі меншій, ніж 1/3 від суми, яка отримується на зарплату за чеком (платіжним дорученням).

Якщо ж сума до сплати менше 1/3, то роботодавець надає Довідку-розрахунок, в якій «усувається вплив» на суму платежу існуючої переплати за внесками, виплати зарплати понад максимальну величину чи нарахування внеску в розмірі 4 % на зарплату працівників-інвалідів. Тож і виходить, що роботодавець має фактично сплатити не менше суми, зазначеної в ряд. 5 Довідки-розрахунку.

При цьому вважаємо: показник ряд. 5 не завжди дорівнює сумі страхових внесків, яку страхувальник має сплатити до ПФУ при отриманні зарплати (більше того: вони практично ніколи не будуть рівні!).

Реальна сума платежів (яку має бути зазначено в цьому рядку) не дорівнюватиме розрахованій у ряд. 5 Довідки-розрахунку і практично завжди перевищуватиме зазначену в ряд. 5. Це пояснюється тим, що фактично підприємство має сплачувати внески за ставками 33,2 % і 4 % (із зарплати працівників-інвалідів) від «брудної» суми зарплати, тоді як при заповненні Довідки-розрахунку враховується «чиста» зарплата. Тому тут справедлива нерівність (навіть без урахування переплати):

([33,2% х «брудна» ЗП + 4 % х «брудна» ЗП інвалідів] > [«чиста» ЗП : 3 + «чиста» ЗП інвалідів : 25]).

Таким чином, щоб виконати вимоги Порядку в такій ситуації, сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків має бути не менше показника ряд. 5 Довідки-розрахунку і не обов’язково дорівнювати йому.Якщо на місцях при погодженні Довідки-розрахунку інспектор ПФУ наполягатиме на зазначенні в цьому реквізиті суми, наведеної в ряд. 5, можете виконати його прохання, але, щоб не виникла недоїмка за платежами до ПФУ, необхідно сплатити фактично нараховану суму внесків за даними обліку (наприклад, перерахувавши платіж двома платіжними дорученнями: одне — на суму, зазначену в рядку 5, друге — на різницю між належними до сплати внесками та сумою, зазначеною в рядку 5)

 

У

листі, що коментується, ПФУ також зауважив, що суму утриманих із зарплати страхових внесків у розмірі 1 — 5 % не враховують для розрахунку 1/3, а також у складі переплати (рядок 4) і не показують у реквізиті «Інформація для банку». Подібне роз’яснення було наведене фахівцем ПФУ у консультації «При контролі за виконанням вимоги «внески 1/3 зарплати» банки враховують лише нарахування на зарплату» // «БТ», 2009, № 21, с. 42.

 

 

Пенсійний фонд України

 

Про заповнення довідки-розрахунку для отримання у банку коштів на виплату зарплати

 

Лист від 31 липня 2009 року № 14015/03-30

 

У зв’язку з численними запитами щодо заповнення довідки-розрахунку страхувальниками згідно з

Порядком прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30.04.2009 р. за № 392/16408 (далі — Порядок), Пенсійний фонд України повідомляє.

У

довідці-розрахунку, яка складається страхувальником, у показнику «_____________ 200_ р.» зазначається дата її складання.

У

рядку 1 «Заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку» довідки-розрахунку відображається сума заробітної плати, що зазначена у розрахунковому документі, тобто «чиста» заробітна плата, яка підлягає виплаті через установи банків.

У

рядку 1.1 «Заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески» зазначається сума перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, що дорівнюють п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (у 1009 році становить 10035 грн.), яка зменшена на 15 %, тобто на розмір податку на доходи фізичних осіб.

Наприклад, нарахована заробітна плата одного працівника підприємства становить 20000 грн.

20000 грн. - 10035 грн. = 9965 грн.,

9965 грн. х 15 % = 1494,75 грн.,

9965 грн. - 1494,75 грн. = 8470,25 грн.

У

рядку 1.1 необхідно зазначити суму перевищення максимальної величини, з якої справляються страхові внески, — 8470,25 грн.

У

рядку 1.2 «Заробітна плата працюючих інвалідів» відображається заробітна плата працюючих інвалідів, що підлягає виплаті, тобто «чиста» заробітна плата.

Рядок 2

враховується як 1/3 від різниці рядків 1, 1.1 та 1.2 ((1/3 х (р. 1 -  р. 1.1 - р. 1.2)).

Рядок 3

розраховується як 1/25 від суми, зазначеної у рядку 1.2.

У

рядку 4 «Переплата страхових внесків» відображається сума переплати страхових внесків без урахування авансових платежів до Пенсійного фонду, тобто платежів, здійснених до дня отримання коштів в установах банків за поточний звітний період та у поточному звітному періоді. Наприклад, слід виключити з сум переплати страхові внески, сплачені до 20 липня 2009 року із заробітної плати за червень та липень 2009 року.

У разі отримання в установах банків коштів для виплати заборгованої заробітної плати за умови вчасного розрахунку страхувальника по страхових внесках із Пенсійним фондом України за цей період видача коштів страхувальнику здійснюється без пропорційної сплати страхових внесків на підставі пред’явлення ним установі банку примірників платіжних доручень про перерахування відповідних страхових внесків.

Рядок 5 «Сума страхових внесків, яка зазначається у розрахунковому документі та підлягає перерахуванню»

розраховується наступним чином: р. 2 +  р. 3 - р. 4.

У реквізиті «

Інформація для банку» відображається заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку, яка відповідає сумі, зазначеній у рядку 1 довідки-розрахунку, а також номер та дата цього платіжного доручення або грошового чека та місяць, за який виплачується заробітна плата. Крім того, зазначається дата, номер і сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків, яка дорівнює показнику рядка 5 довідки-розрахунку.

Звертаємо увагу, що реквізит «

Інформація для банку» є обов’язковим для заповнення страхувальником. Контроль за його заповненням покладено на органи Фонду.

Одночасно повідомляємо, що сума утриманих із заробітної плати страхових внесків у розмірі 1 — 5 % не включається для розрахунку переплати, що відображається в довідці-розрахунку, та не є складовою розрахованих авансових платежів до Пенсійного фонду у розмірі 1/ 3 від заробітної плати, а також не відображається у реквізиті «

Інформація для банку».

У

додатку до листа наводимо приклади заповнення довідки-розрахунку.

 

Заступник голови правління В. КОРОНЕВСЬКИЙ

 

 

Додаток

до листа

 

Приклади заповнення довідки-розрахунку

1.

25 червня 2009 року працівникам підприємства виплачується заробітна плата за першу половину червня 2009 року у сумі 120000 грн. При цьому у окремих працівників підприємства заробітна плата, перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески у загальній сумі 19930 грн. (максимальна величина фактичних витрат на оплату праці, з якої справляються страхові внески, визначається для кожної застрахованої особи окремо).

 

 

Довідка-розрахунок на 25 червня 2009 р.

Назва страхувальника ХХХХХХХ № рахунку ХХХХХХХХХХ

Назва установи банку ХХХХХХХХХХХ

 

№ з/ п

Назва показника

Сума,грн.

1

2

3

1

Заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку, у т. ч.

120000,00

1.1

Заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески

19930,00

1.2

Заробітна плата працюючих інвалідів

2

1/ 3 різниці рядків 1, 1.1 та 1.2 (1/ 3 х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2))

33356,67

3

1/ 25 від суми, зазначеної у рядку 1.2

4

Переплата страхових внесків

5

Сума страхових внесків, яка зазначається у розрахунковому документі та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)

33356,67

 

Інформація для банку:

— 120000 грн., пл. дор. від 25.06.2009 р. № 375, заробітна плата за I половину червня 2009 року

 



(заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку)

— пл. дор. від 25.06.2009 р. № 378 у сумі 33356,67 грн.

 



(дата, номер та сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків)

 

 

2.

За червень 2009 року працівникам підприємства нараховано заробітну плату у сумі 270000 грн. Із заробітної плати проведено утримання у сумі 45406,70 грн.

8 липня 2009 року страхувальник отримує у банківській установі кошти для виплати заробітної плати за червень 2009 року у сумі 104593,30 грн.

Загальна сума «грязної» заробітної плати, що перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески, становить 109650 грн.

 

 

Довідка-розрахунок на 8 липня 2009 р.

 

Назва страхувальника ХХХХХХХ № рахунку ХХХХХХХХХХХ

Назва установи банку ХХХХХХХХХХХХХ

 

№ з/ п

Назва показника

Сума,грн.

1

Заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку, у т. ч.

104593,30

1.1

заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляються страхові внески

73272,50*

1.2

заробітна плата працюючих інвалідів

2

1/ 3 різниці рядків 1, 1.1 та 1.2 (1/ 3 х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2))

10440,30

3

1/ 25 від суми, зазначеної у рядку 1.2

4

Переплата страхових внесків

5

Сума страхових внесків, яка зазначається у розрахунковому документі та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)

10440,30

 

* 73272,50 грн. = 109650 грн. - 16447,50 грн. - 19930 грн.,

де 16447,50 грн. — сума податку з доходів фізичних осіб із суми перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці, з яких справляються страхові внески (15 %);

19930 грн. — сума перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці за червень 2009 року, з яких справляються страхові внески, та яка відображена у попередній довідці-розрахунку.

 

Інформація для банку:

— 104593,30 грн., пл. дор. від 08.07.2009 р. № 384, заробітна плата за II половину червня 2009 року

 



(заробітна плата, зазначена у платіжному дорученні або грошовому чеку)

— пл. дор. від 08.07.2009 р. № 385 у сумі 10440,30 грн.

 



(дата, номер та сума погодженого розрахункового документа на сплату страхових внесків)

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі