Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо транспортний податок щодо автомобілів на альтернативному паливі

Редакція БТ
Стаття

УТОЧНЮЄМО ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК

щодо автомобілів на альтернативному паливі

 

На радість власникам транспортних засобів, оснащених газовим обладнанням, з 1 липня 2009 року набрали чинності зміни в законодавстві, що дозволяють їм сплачувати транспортний податок за пільговими ставками (з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,5). Для того щоб скористатися такою пільгою, підприємствам необхідно подати уточнюючий Розрахунок, про заповнення якого ми розповімо в цій статті.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про транспортний податок

— Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-ХII.

Закон № 1075 —

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 05.03.2009 р. № 1075-VI.

Закон про альтернативні види палива

— Закон України «Про альтернативні види палива» від 14.01.2000 р. № 1391-XIV.

Правила держреєстрації автомобілів

— Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок, затверджені постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

Порядок № 373

— Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів і Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органів державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

 

Підстави для чергового коригування

З 01.07.2009 р. набрали чинності чергові зміни до

Закону про транспортний податок, передбачені Законом № 1075*.

* Про збільшення ставок транспортного податку в 2009 році див. ком. «Автомобіль... скоріше розкіш: збільшено ставки акцизного збору на бензин, ставки транспортного податку» // «БТ», 2009, № 3, с. 7; консультацію «Розрахунок транспортного податку на 2009 рік — заповнюємо правильно» // «БТ», 2009, № 7, с. 30. Про подальше зменшення ставок див. ком. «Знижено ставки транспортного податку» // «БТ», 2009, № 13, с. 3; статтю «Уточнюємо транспортний податок: як це зробити правильно?» // «БТ», 2009, № 21, с. 16.

Статтю 3 Закону про транспортний податок

доповнено частиною шостою, що передбачає застосування понижуючого коефіцієнта 0,5 до ставок податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — транспортний податок) щодо транспортних засобів, які відповідно до чинного законодавства оснащені обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо стиснений або зріджений газ, альтернативні види рідкого та газового палива.

 

Альтернативні види палива

Витяг із

Закону про альтернативні види палива

«Стаття 4. Альтернативні види рідкого палива

До альтернативних видів рідкого палива належать:

горючі рідини, одержані під час переробки твердих видів палива (вугілля, торфу, сланців);

спирти (біоетанол, біобутанол) та отримані на їх основі синтетичні продукти, що можуть використовуватись як паливо або компоненти палива (добавки на основі біоетанолу та біобутанолу), олії, інші види рідкого палива з біомаси (у тому числі біодизель);

горючі рідини, одержані з промислових відходів, у тому числі газових викидів, стічних вод, виливів та інших відходів промислового виробництва;

паливо, одержане з нафти і газового конденсату нафтових, газових та газоконденсатних родовищ непромислового значення та вичерпаних родовищ, з важких сортів нафти та природних бітумів, якщо це паливо не належить до традиційного виду».

 

Таким чином, є підстави для чергового коригування сум транспортного податку, нарахованих за 2009 рік. Порядок коригування ми розглянемо трохи пізніше, а спочатку розберемося в сутності змін.

 

Сутність нової пільги

Слід звернути увагу на такі, на наш погляд, важливі моменти цього нововведення.

1. Понижуючий коефіцієнт до ставок транспортного податку поширюється на транспортні засоби, оснащені обладнанням,

що дозволяє використовувати як паливо стиснений або зріджений газ, альтернативні види рідкого та газового палива.

Отже, якщо чітко дотримуватись норм

Закону про транспортний податок, щоб скористатися такою пільгою, таке обладнання використовувати не обов’язково. Визначальним є сам факт наявності такого обладнання на транспортному засобі. Хоча використання такого виду палива, як природний газ, дозволяє зменшити витрати на експлуатацію транспортного засобу порівняно з традиційним бензином. Тому, якщо газове обладнання встановлено, то, як правило, воно використовується.

2. Якщо з такими видами палива, як стиснений або зріджений газ, усе більш або менш зрозуміло, то термін «альтернативні види рідкого та газового палива» потребує додаткового розшифрування (див.

«Альтернативні види палива»).

Таким чином, якщо на транспортному засобі встановлено обладнання, що дозволяє використовувати як паливо стиснений чи зріджений газ*, або будь-який з видів альтернативного рідкого палива (далі — альтернативне паливо), то при розрахунку транспортного податку щодо такого транспортного засобу застосовується понижуючий коефіцієнт 0,5.

* Використовувати будь-який газ, у тому числі й альтернативні види газового палива, перелічені у ст. 5 Закону про альтернативні види палива, як паливо на транспортному засобі можна лише у стисненому або зрідженому стані. Тому згадка альтернативних видів газового палива в ч. 6 ст. 3 Закону про податок на транспорт, на наш погляд, є зайвою.

3. Оснащення транспортного засобу обладнанням, що дозволяє використовувати альтернативне паливо,

має бути здійснено відповідно до чинного законодавства . Таке обладнання може бути встановлене виробником транспортного засобу (інформація про це має міститися в технічній документації на транспортний засіб).

Якщо переобладнання транспортного засобу проведено власником (самостійно або за допомогою сторонніх організацій), то відповідно до

Правил держреєстрації автомобілів такий транспортний засіб підлягає перереєстрації на підставі документів, що підтверджують відповідність переобладнаного транспортного засобу до вимог безпеки дорожнього руху. Зокрема, такими документами є: Акт приймання-передачі транспортного засобу (ТЗ), переобладнаного для роботи на зрідженому нафтовому газі (ЗНГ) (додаток 7 до Правил держреєстрації автомобілів) та Акт приймання-передачі транспортного засобу (ТЗ), переобладнаного для роботи на стисненому природному газі (СПГ) (додаток 8 до Правил держреєстрації автомобілів).

У Свідоцтві про держреєстрацію транспортного засобу серед іншої інформації вказується

вид палива, що застосовується в цьому транспортному засобі.

4. Понижуючий коефіцієнт до ставок транспортного податку щодо транспортних засобів, оснащеним обладнанням для використання альтернативного палива,

запроваджений з 01.07.2009 р. та діє до 01.01.2016 р. Отже, з 1 січня 2016 року транспортний податок щодо таких транспортних засобів сплачуватиметься на загальних підставах (якщо на той час не буде інших змін у законодавстві).

 

Сплата транспортного податку з урахуванням понижуючого коефіцієнта

Як відомо, порядок сплати транспортного податку істотно відрізняється залежно від виду платника (для юридичних та фізичних осіб). Тому наслідки цього нововведення для таких категорій платників будуть дещо різні.

Фізичні особи

. Згідно зі ст. 6 Закону про транспортний податок фізичні особи, у тому числі й приватні підприємці, сплачують транспортний податок перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрації, перереєстрації, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щороку чи один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд.

ДПАУ в

листі від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317** (далі — лист № 9001) наполягає на тому, що фізичними особами транспортний податок сплачується за ставками, що діяли на момент сплати. Здається, така позиція головного податкового органу залишається незмінною і сьогодні, оскільки в оглядовому листі щодо транспортного податку від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317* це питання не розглядалося, і листа № 9001 немає в списку роз’яснень, що втратили чинність.

** Див. ком. «Транспортний податок за зниженими ставками потрібно перерахувати починаючи з другого кварталу» // «БТ», 2009, № 18, с. 9.

* Див. шпаргалку бухгалтера «Транспортний податок очима податківців» // «БТ», 2009, № 32, с. 23.

Тому, якщо строк сплати транспортного податку за 2009 рік закінчився 30.06.2009 р. (реєстрацію здійснено в першому півріччі або техогляд необхідно пройти у 2009 році), то сплата транспортного податку має здійснюватися без урахування понижуючого коефіцієнта (на момент сплати пільга ще не діяла). Скористатися пільгою можна буде лише при сплаті транспортного податку за 2010 рік.

У разі реєстрації (перереєстрації) транспортного засобу, оснащеного обладнанням для використання альтернативного палива, після 01.07.2009 р., а також при проходженні чергового техогляду щодо таких транспортних засобів у 2010 році їх власники — фізичні особи, які сплачують транспортний податок один раз на два роки, зможуть сплатити транспортний податок за 2009 рік з урахуванням понижуючого коефіцієнта, оскільки на момент сплати вже діє відповідна пільга.

Юридичні особи

. Ставка податку за транспортні засоби, придбані юридичними особами протягом року, так само як і для фізичних осіб, прив’язана до моменту сплати. При цьому транспортний податок сплачується:

— щодо транспортних засобів, які

вперше реєструються в Україні, — перед їх реєстрацією в повній річній сумі;

— щодо

придбаних протягом року транспортних засобів (крім першої реєстрації) — перед їх реєстрацією за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця реєстрації.

Щодо таких об’єктів протягом 10 днів після реєстрації необхідно подати

Розрахунок з позначкою в полі «Розрахунок за придбані транспортні засоби».

Таким чином, юридичні особи, які придбали транспортні засоби, оснащені обладнанням для використання альтернативного палива, у першому півріччі 2009 року повинні були сплатити транспортний податок без урахування понижуючого коефіцієнта. Якщо такі транспортні засоби придбано у другому півріччі, то сплачувати транспортний податок потрібно вже з урахуванням понижуючого коефіцієнта.

Стосовно транспортних засобів, що

перебували на балансі юридичних осіб станом на 1 січня поточного року, транспортний податок сплачується щокварталу рівними частинами (по 25 % суми податку, нарахованої в Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок) до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом (у 2009 році: не пізніше 14 квітня 2009 року, 14 липня 2009 року, 14 жовтня 2009 року і 14 січня 2010 року).

ДПАУ в

листі № 9001 роз’яснила: у зв’язку зі зменшенням ставок транспортного податку Законом № 1075 щодо транспортних засобів, що перебували на балансі юридичних осіб станом на 1 січня 2009 року, платники можуть уточнити (зменшити) суми транспортного податку, які підлягають сплаті за періоди, строк сплати яких не настав (див. «ДПАУ про коригування транспортного податку в 2009 році»).

На наш погляд, такий підхід повністю застосовний і до зменшення ставок транспортного податку

у зв’язку із запровадженням понижуючого коефіцієнта. Подати уточнюючий Розрахунок потрібно до настання строку сплати транспортного податку за III квартал 2009 року, тобто не пізніше 14.10.2009 р.

 

ДПАУ про коригування транспортного податку в 2009 році

Витяг із

листа № 9001

«

У зв’язку зі зменшенням ставок податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до Закону № 1075-VI , юридичні особи — власники транспортних засобів можуть зробити перерахунок суми податку з власників транспортних засобів за 2009 рік та подати до податкових органів уточнюючий розрахунок суми податку.

Перерахуванню

підлягають суми податкових зобов’язань, що були нараховані юридичною особою за другий — четвертий квартали поточного року (строки нарахувань — 15.07.2009 р., 15.10.2009 р., 15.01.2010 р.).

До уточнюючого розрахунку необхідно включити всі транспортні засоби, які перебувають у власності підприємства, в тому числі і ті транспортні засоби, на які ставка податку не зменшувалась.

Якщо у юридичної особи у власності перебувають транспортні засоби, на які

протягом I кварталу 2009 року не змінювалися ставки податку, відповідно до Закону № 1075-VI, то такий перерахунок не проводиться».

 

Заповнення уточнюючого Розрахунку

Про те, що для коригування сум транспортного податку в 2009 році можна використовувати механізм перерахунку, викладений ДПАУ в

листі від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245, ішлося у статті «Уточнюємо транспортний податок: як це зробити правильно?» // «БТ», 2009, № 21, с. 16. Підтвердженням такої позиції є консультація фахівців ДПАУ «При перерахунку транспортного податку у 2009 році можна використовувати роз’яснення ДПАУ 2005 року» // «БТ», 2009, № 21 с. 43.

Отже, механізм уточнення сум транспортного податку, що підлягає сплаті за ІІІ — IV квартали 2009 року стосовно транспортних засобів, оснащених обладнанням для використання альтернативного палива, на наш погляд, буде таким.

Суми транспортного податку за I квартал (розрахована виходячи з підвищених ставок транспортного податку та зазначена в річному

Розрахунку на 2009 рік), а також за II квартал (розрахована виходячи зі знижених ставок та зазначена в уточнюючому Розрахунку (далі — Розрахунок № 1)), визначені правильно, тому не підлягають коригуванню.

Для того щоб перерахувати суми транспортного податку за III — IV квартали 2009 року, строки сплати яких ще не настали, платник може подати ще один уточнюючий

Розрахунок (далі — Розрахунок № 2). У ньому розраховується загальна річна сума транспортного податку виходячи зі ставок, запроваджених Законом № 1075, з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,5 щодо транспортних засобів, оснащених обладнанням для використання альтернативного палива.

В уточнюючому

Розрахунку № 2 має бути зазначено всі транспортні засоби, що перебували на балансі підприємства на 1 січня, у тому числі і ті, що працюють на традиційному паливі.

Якщо у підприємства немає транспортних засобів, щодо яких застосовується понижуючий коефіцієнт, то подавати уточнюючий

Розрахунок № 2 не потрібно.

У

Розрахунку № 2 у полях, передбачених для сум транспортного податку, що підлягають сплаті за I та II квартали 2009 року (за строками до 15.04.2009 р. і до 15.07.2009 р.), ставляться прокреслення. Таким чином, суми транспортного податку за I та II квартали 2009 року, нараховані в особовому рахунку платника, не зміняться.

У полях, передбачених для сум транспортного податку, що підлягають сплаті за III — IV квартали 2009 року (за строками до 15.10.2009 р. і до 15.01.2010 р.), необхідно зазначити суму, що дорівнює 25 % річної суми, розрахованої в уточнюючому

Розрахунку № 2 (підсумок графи 11). Ці суми за вказаними строками й буде нараховано в особовому рахунку платника.

Приклад.

До річного Розрахунку на 2009 рік ТОВ «Транс» включено такі транспортні засоби:

— автомобіль ВАЗ-21099 (об’єм 1500 куб. см), сума транспортного податку склала 75 грн.;

— автомобіль ГАЗ-31029 (об’єм 2445 куб. см), сума транспортного податку склала 1834 грн.

Загальна сума транспортного податку, розрахована на 2009 рік (підсумок гр. 11 річного Розрахунку), склала 1909 грн., сума, що підлягає сплаті до бюджету щокварталу, — 477,25 грн.

Підприємство подало уточнюючий Розрахунок № 1, в якому сума транспортного податку, розрахована на 2009 рік (підсумок гр. 11), склала 320 грн., а сума, що підлягає сплаті до бюджету щокварталу (за II — IV квартали), — 80 грн.

Автомобіль ГАЗ-31029 оснащено обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо зріджений природний газ.

Для коригування сум транспортного податку, що підлягають сплаті за III — IV квартали 2009 року, необхідно скласти уточнюючий

Розрахунок № 2. У ньому необхідно поставити позначки «Х» у полях «Уточнюючий розрахунок» та «Розрахунок на 200_ рік».

Хоча уточнюватимуться лише суми за III та IV квартали 2009 року, в уточнюючому

Розрахунку № 2 буде зазначено звітний період «Розрахунок на 2009 рік», оскільки в такому звіті передбачено тільки річний звітний період. Безумовно, у шапці Розрахунку № 2, складеного на паперових носіях, можна дописати фразу «за III — IV квартали 2009 року», однак платники, які подають звітність в електронному вигляді, не зможуть цього зробити.

У графі 7 уточнюючого

Розрахунку № 2 необхідно вказати ставку податку, установлену для відповідного виду транспортних засобів у ст. 3 Закону про транспортний податок з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,5 . Показник графи 7 для автомобіля ГАЗ-31029 становитиме 5 грн. за 100 куб. см. (10 х 0,5).

Фрагмент заповненого

Розрахунку № 2 наведено на рис. 1, с. 41.

Згідно з

п. 15 Порядку № 373 разом з уточнюючим Розрахунком № 2 подається Довідка про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373 (далі — Довідка).

У графі 1

Довідки вказується сума транспортного податку за III — IV квартали 2009 року, що підлягає уточненню, зазначена в попередньому Розрахунку (у нашому прикладі — в уточнюючому Розрахунку № 1), тобто 160 грн. (80 х 2).

У графі 2 зазначається сума транспортного податку,

що підлягає нарахуванню за III — IV квартали 2009 року (згідно з уточнюючим Розрахунком № 2), тобто 98,5 грн. (49,25 х 2).

У графі 4 буде зазначено додатну різницю між даними рядків 1 і 2, у нашому прикладі — 61,5 грн. (160 - 98,5).

Фрагмент заповненої

Довідки наведено на рис. 2 (с. 41).

Таким чином, загальна сума транспортного податку, нарахована в особовому рахунку ТОВ «Транс» за 2009 рік, складатиметься із сум, нарахованих:

— за I квартал — за річним

Розрахунком (477,25 грн.);

— за II квартал — за уточнюючим

Розрахунком № 1 (80,00 грн.);

— за III квартал — за уточнюючим

Розрахунком № 2 (49,25 грн.);

— за IV квартал — за уточнюючим

Розрахунком № 2 (49,25 грн.).

Усього 717,25 грн. (477,25 + 80,00 + 49,25 + 49,25).

Хоча такий порядок уточнення не зовсім відповідає вимогам Закону про транспортний податок та Порядку № 373, він дозволяє досягти головного — нарахувати суму транспортного податку в потрібному розмірі (з урахуванням понижуючого коефіцієнта). Крім того, його рекомендує ДПАУ, тому заповнені таким чином уточнюючі Розрахунки не повинні викликати запитань у податківців.

 

img 1

 

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі