Теми статей
Обрати теми

Оплата двох лікарняних, між якими працівник жодного дня не працював

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оплата двох лікарняних, між якими працівник жодного дня не працював

 

Після хвороби працівник надав до бухгалтерії підприємства два лікарняні листки, між якими не було робочих днів. За який період розраховувати середню заробітну плату за такими листками та за рахунок чиїх коштів (підприємства чи Фонду) здійснюється виплата за перші 5 днів хвороби за другим листком непрацездатності?

(м. Харків)

 

Відповідно до

Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання одного із страхових випадків, передбачених цим Законом. При цьому у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком, згідно зі ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується Фондом соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) починаючи з 6-го дня хвороби. А от перші 5 днів тимчасової непрацездатності працівника оплачує роботодавець за свій рахунок відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439*.

* Детальніше див. статтю «Лікарняні-2009» у рубриці «Тема тижня» // «БТ», 2009, № 17, с. 35.

У випадку ж коли працівник подав до бухгалтерії два листка непрацездатності, закономірно виникають запитання: за рахунок чиїх коштів (підприємства чи Фонду) здійснюватиметься оплата перших 5 днів непрацездатності

за другим листком непрацездатності та за який період розраховувати середню заробітну плату.

На це запитання дало відповідь Мінпраці (див.

«Як оплачувати лікарняні, якщо подано декілька листків непрацездатності»).

 

Як оплачувати лікарняні, якщо подано декілька листків непрацездатності

Витяг з листа від 02.11.2007 р. № 623/020/99-07

«<...> якщо працівникові видано декілька листків непрацездатності, та між першим і другим листками не було робочих днів, а в заключному висновку першого листка непрацездатності зазначено, що працівник має стати до роботи (код — 1), наступний випадок захворювання вважається іншим страховим випадком і для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати за другим листком непрацездатності береться новий розрахунковий період. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за другим листком непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

Якщо в заключному висновку першого листка непрацездатності зазначено, що працівник продовжує хворіти (код — 2), наступний листок непрацездатності вважається продовженням попереднього та оплачується за рахунок коштів Фонду <...> і для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати за другим листком непрацездатності береться той же розрахунковий період, як і для першого лікарняною листка».

 

З цього роз’яснення можна зробити висновок, що визначити період, за який розраховується середня заробітна плата для розрахунку лікарняних, і встановити, за рахунок чиїх коштів здійснюється виплата допомоги за перші 5 днів хвороби за другим листком непрацездатності, можна лише із заключного висновку першого листка непрацездатності. Однак, на нашу думку, згідно з

Інструкцією № 532* підтвердження продовження хвороби повинне міститися в обох листках непрацездатності:

у першому листку непрацездатності зазначено, що працівник продовжує хворіти, — згідно з п. 3.13 Інструкції № 532 підкреслено «ПРОДОВЖУЄ ХВОРІТИ» із зазначенням номера нового лікарняного;

у наступному листку непрацездатності згідно з п. 3.1 Інструкції № 532 підкреслене слово «продовження листка №» і зазначено номер та серію попереднього лікарняного.

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

У такому разі лікарняні за наступним листком непрацездатності оплачують за рахунок

лише коштів Фонду з 1 дня хвороби, а для розрахунку суми лікарняних беруть середню зарплату, розраховану для першого листка непрацездатності.

Що стосується зазначення у першому листку непрацездатності позначки, що

працівник має стати до роботи, а у другому листку — позначки «первинний», то хвороба за наступним лікарняним є іншим страховим випадком і допомога за перші 5 днів непрацездатності надається за рахунок коштів підприємства (лист Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 02.02.2006 р. № 04-06/Ш-18з-43). У такому разі при розрахунку лікарняних за другим листком береться новий розрахунковий період для обчислення середньої зарплати.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі