Теми статей
Обрати теми

Відступлення права вимоги щодо поворотної фіндопомоги

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відступлення права вимоги щодо поворотної фіндопомоги

 

Юридична особа — платник податку на прибуток отримала поворотну фінансову допомогу від позикодавця на тривалий період (понад один квартал). Згодом позикодавець відступив право вимоги щодо повернення фіндопомоги іншій особі. Як ця операція вплине на податковий облік боржника?

(м. Вінниця)

 

Порядок відображення в обліку з податку на прибуток операції з передачі прав вимоги на зобов’язання щодо поворотної фінансової допомоги (ПФД) у боржника залежить від податкового статусу первісного та нового кредитора. Оскільки в запитанні ці відомості не наведено, виходитимемо із загальних положень.

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) і Податковим роз’ясненням № 26** на оподаткування ПФД у боржника впливають строк її повернення та податковий статус позикодавця. Зокрема, ПФД, повернена на кінець звітного кварталу, у податковому обліку не відображається, а ПФД, отримана на триваліший строк, оподатковується таким чином:

** Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо відображення в податковому обліку операцій отримання та повернення сум поворотної фінансової допомоги (позики), затверджене наказом ДПАУ від 24.01.2003 р. № 26.

якщо позикодавець не є платником податку на прибуток за ставкою 25 %, ПФД включається до валових доходів позичальника, а у кварталі повернення — до його валових витрат;

— якщо позикодавець є платником податку на прибуток за ставкою 25 %, щокварталу до валових доходів уключаються тільки умовні проценти (УП), які може бути визначено за формулою:

УП = ВФП х

(

НБУ1 х n1 + НБУnх nn


365 (366) х 100

)

,

де НБУ — ставка НБУ, що діє в період (

n) користування ПФД, %;

п

— кількість днів користування ПФД у звітному кварталі, протягом яких діяла певна ставка НБУ;

365 (366) — кількість календарних днів у році.

Якщо податковий статус первісного кредитора (позикодавця) та нового кредитора однаковий (тобто обидві особи є платниками податку на прибуток або навпаки, вони до таких не належать), однозначно операція відступлення права вимоги на облік з податку на прибуток боржника не впливає. Так, якщо при отриманні ПФД від платника податку на прибуток боржник нараховував щокварталу умовні проценти, після відступлення права вимоги він продовжує це робити. Якщо ж при отриманні ПФД від неплатника податку на прибуток її було включено до валових доходів, у періоді повернення новому кредитору ПФД відноситься на валові витрати.

А от у ситуації, коли податковий статус первісного та нового кредиторів відрізняються, виникають складнощі, оскільки в

Законі про податок на прибуток нічого не говориться про те, чи потрібно боржнику щось змінювати в обліку після того, як право вимоги на стягнення заборгованості переходить до нового кредитора з іншим податковим статусом.

Ми вважаємо, що

така заміна кредитора на облік боржника вплинути не повинна. При визначенні правил оподаткування слід пам’ятати, що згідно зі ст. 512 Цивільного кодексу України відступлення права вимоги — це спосіб зміни кредитора в зобов’язанні, тобто зобов’язання залишається незмінним, змінюється лише кредитор. І те, що право вимоги передано іншій особі, не означає виникнення нового зобов’язання перед новим кредитором.

Вирішальним чинником

при оподаткуванні поворотної фінансової допомоги є не те, кому необхідно повернути фінансову допомогу, а те, від кого було отримано таку допомогу («звичайного» або «незвичайного» платника податку на прибуток).

Покажемо податкові наслідки відступлення права вимоги поворотної фінансової допомоги залежно від податкового статусу первісного кредитора в таблиці.

 

Податкові наслідки відступлення права вимоги поворотної фіндопомоги

Статус первісного кредитора

Податковий облік у боржника

«Звичайний» платник податку на прибуток

Оскільки ПФД отримано від особи, яка є платником податку на прибуток, то на кінець звітного періоду необхідно нарахувати УП на суму неповерненої допомоги та віднести їх валових доходів (навіть якщо на цю дату право вимоги передано неплатнику податку на прибуток). Розраховувати УП потрібно з дня, в якому було отримано ПФД від первісного кредитора. На кінець кварталу, в якому допомогу буде повернено новому кредитору, УП розраховувати не потрібно

«Незвичайний» платник податку на прибуток

При отриманні ПФД від первісного кредитора слід відобразити валові доходи на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток. При поверненні фінансової допомоги, вважаємо, можна відобразити валові витрати. Однак у цій ситуації можуть виникнути проблеми. Справа в тому, що згідно з п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток збільшити валові витрати можна в періоді, в якому відбувається повернення фінансової допомоги особі, яка надала таку допомогу. Тому при буквальному прочитанні норм Закону про податок на прибуток і Податкового роз’яснення № 26 відобразити валові витрати при поверненні фінансової допомоги новому боржнику не вийде

 

Що ж до податкового обліку

у кредиторів (як первісного, так і нового), то відступлення права вимоги не матиме жодних податкових наслідків. Це пов’язане з тим, що надання підприємством ПФД іншому підприємству-боржнику та її зворотне отримання не впливають на розмір податкових зобов’язань особи, яка надає поворотну фінансову допомогу (п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток, п. 4 розділу 1 Податкового роз’яснення № 26).

В обліку з податку на додану вартість операція відступлення права вимоги в боржника не відобразиться, оскільки відповідно до

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ не є об’єктом оподаткування факторингові операції, об’єктом боргу яких є валютні цінності (у тому числі і гривні).

 

Євгенія БОРИСЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі