Теми статей
Обрати теми

Оподаткування виходу засновника з ТОВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оподаткування виходу засновника з ТОВ

 

Товариство з обмеженою відповідальністю є платником єдиного податку за ставкою 10 %. Один із засновників цього підприємства — фізична особа, виявив бажання вийти з ТОВ і забрати частину нерухомого майна (основний засіб). Як оподатковують такі операції?

(м. Луганськ)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ч. 1 ст. 88 Господарського кодексу України, а також п. «в» ст. 10 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII учасники господарського товариства мають право вийти у передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства. Про процедуру виходу учасника з ТОВ можна дізнатися із теми тижня «Вихід учасника з ТОВ» // «БТ», 2008, № 17, с. 35. А зараз розглянемо лише оподаткування такої операції.

1. Оподаткування ТОВ.

Як відомо, повертати учаснику, який виходить з ТОВ його частину підприємство може як у грошовій, так і у матеріальній формі. При цьому від того в якій формі здійснюється передача учаснику його частина і буде залежати порядок оподаткування.

Так, у випадку якщо учасник належну йому частку отримує у грошовій формі у податковому обліку ТОВ така операція не відображається.

Якщо ж повернення внеску відбувається матеріальними цінностями, зокрема об’єктами основних фондів, то в цьому разі фактично відбувається продаж (наявний факт переходу права власності на майно). Причому

за такий об’єкт ТОВ не отримує грошових коштів.

У нашому ж випадку ТОВ, з якого виходить учасник, є єдиноподатником. А як відомо, згідно зі

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746) їм заборонено проводити розрахунки за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) в іншій, ніж грошова, формах. Порушення цієї вимоги тягне за собою необхідність перейти з наступного кварталу на загальну систему оподаткування.

Щоб уникнути цих наслідків, такому підприємству цю операцію варто оформити як продаж об’єкта основних фондів з отриманням від учасника оплати грошовими коштами, а потім видати цими коштами належну учаснику суму. При цьому у протоколі зборів учасників про вихід учасника з ТОВ буде зазначено, що частина вартості майна виплачується учаснику в грошовій формі.

Слід також нагадати, що оскільки єдиноподатник здійснює реалізацію основного фонду, то згідно зі

ст. 1 Указу № 746 він повинен уключити до бази оподаткування єдиним податком виручку від реалізації такого об’єкта, під якою розуміють різницю між сумою, отриманою від реалізації основного фонду та його залишковою вартістю на момент продажу. Це підтверджує також і ДПАУ у листі від 18.04.2006 р. № 4330/6/15-04/6 та Держпідприємництво у листах від 20.12.2002 р. № 2-221/6867 і від 20.01.2003 р. № 2-221/340*.

* Детальніше див. ст. «Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2009, № 15, с. 37 та «Нарахування єдиного податку юридичною особою» // «БТ», 2009, № 10, с. 21.

2. Оподаткування учасника, який виходить із ТОВ

. Для учасника фізичної особи здійснення внеску до статутного фонду та отримання частки майна при виході з ТОВ з метою оподаткування розглядається як операції з інвестиційними активами.

При здійсненні таких операції у фізичної особи виникає певний фінансовий результат (прибуток, збиток), який необхідно відображати у річній декларації (докладніше про це у статті

«Операції з інвестактивами: заповнюємо декларацію про доходи громадян за 2008 рік» // «БТ», 2009, № 10, с. 17).

У випадку якщо учасник — фізична особа за результатами такої операції отримує:

— збиток (сума внеску до статутного фонду більша за вартість частки при виході з ТОВ), то його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату фізичної особи від операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення. Причому такий від’ємний фінансовий результат (збиток) податківці також вимагають декларувати;

— прибуток (вартість частки при виході перевищує вартість внеску до статутного фонду), то він оподатковується податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % та повинен бути задекларованим за підсумками року, в якому фізичній особі було виплачено належну частину вартості майна ТОВ.

Також при здійсненні операцій з інвестиційними активами варто пам’ятати і про те, що у випадку коли сума

доходу від продажу інвестактиву не перевищує розміру, зазначеного в п.п. 6.5.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2004 р. № 889-IV (у 2009 році — 940 грн.), то ні доходи, ні витрати за цією операцією не враховуються при визначенні загального фінансового результату від операцій з інвестактивами і в декларації не відображаються.

Звернемо увагу також і на те, що ДПАУ (

лист від 03.03.2005 р. № 1825/6/17-3116) наполягає на тому, що при виході учасника з ТОВ емітент корпоративних прав (підприємство) має надавати відомості про суму виплаченого учаснику — фізичній особі доходу у ф. № 1ДФ (з ознакою доходу «15»). При цьому у графах 4 і 4а ф. № 1ДФ потрібно проставляти нулі (емітент не є податковим агентом стосовно цього доходу, а тому податок не утримує).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі