Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Редакція БТ
Постанова від 03.08.2009 р. № 19-1

ПЕНСІЙНІ ШТРАФИ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ:

до Інструкції внесено зміни

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 03.08.2009 р. № 19-1

«Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»

 

1. Як і слід було чекати,

постановою, що коментується, Пенсійний фонд України (ПФУ) уніс зміни до Інструкції № 21-1* щодо розміру та порядку застосування штрафів за порушення у сфері нарахування та сплати пенсійних внесків. Це — реакція на зміни, які недавно було внесено до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV** (далі — Закон № 1058). Частина нововведень уже знайшла своє відображення в підзаконних актах ПФУ***. Тепер черга дійшла до Інструкції № 21-1 (див. «Пенсійні штрафи за новими правилами»).

* Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

** Див. ком. «Пенсійні порушення: посилено адміністративну відповідальність» // «БТ», 2009, № 24, с. 4.

*** Див. ком. «Пенсійні штрафи та пеня: Пенсійний фонд затвердив Порядок розстрочення» // «БТ», 2009, № 28, с. 5.

 

Пенсійні штрафи за новими правилами

Оновлені норми Інструкції № 21-1 (пп. 9.3.2 і 9.3.5)

«9.3.2. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 14.

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника.

При застосуванні штрафів, зазначених у цьому підпункті, приймається одне рішення після сплати (погашення) у повному обсязі недоїмки окремо за кожний базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період*.

<...>

9.3.5. За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 17 цієї Інструкції.

Підставою для прийняття відповідного рішення є акт про зазначене порушення, складений у довільній формі.

До 31 грудня 2010 року рішення про застосування фінансових санкцій за подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, приймається лише у разі невиконання страхувальником розпорядчого документа про усунення порушень протягом 30 днів від дня його одержання».

 

* Нові положення виділено

напівжирним курсивом. —
Прим. ред.

 

Як бачите, за несплату (несвоєчасну сплату) пенсійних внесків застосовуватиметься штраф у розмірі 10 % від суми своєчасно не сплачених сум незалежно від строку прострочення (раніше розмір диференціювався залежно від кількості днів прострочення і становив від 10 до 50 %). У зв’язку з цим форму

Рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду (додаток 14 до Інструкції № 21-1) викладено в новій редакції. Таке рішення прийматиметься після повного погашення недоїмки за кожен базовий звітний період окремо.

2. Слід звернути увагу: ПФУ фактично визнав, що

постанова КМУ від 21.05.2009 р. № 502** (далі — постанова № 502) поширюється й на органи ПФУ (хоча прямо це не зазначено, про це свідчить новий четвертий абзац п.п. 9.3.5 Інструкції № 21-1)

** Див. ком. «Планові та позапланові перевірки: Кабмін запровадив до 31 грудня 2010 року обмеження щодо їх проведення» // «БТ», 2009, № 23, с. 8.

В усякому разі, до 31.12.2010 р. штрафи за надання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, застосовуватимуться тільки тоді, якщо страхувальник не виконає розпорядчий документ про усунення таких порушень протягом 30 днів від дня його отримання. Про те, що це за «розпорядчий документ», про порядок його прийняття і направлення страхувальнику

постанова, що коментується, умовчує.

Мабуть, ПФУ визнає можливість виправитися для страхувальника тільки щодо одного порушення — подання недостовірних даних до системи персоніфікованого обліку. Що стосується інших порушень, то, здається, за них ПФУ має намір штрафувати й далі в загальному порядку. Незрозуміло також, чи поширюватиметься аналогічна «амністія» на застосування адмінштрафу, передбаченого

ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення і чи дотримуватимуться органи ПФУ заборони на проведення позапланових перевірок, передбаченої постановою № 502. Із цього приводу чекатимемо на додаткові роз’яснення ПФУ.

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі