Теми статей
Обрати теми

Про момент виходу учасника зі складу ТОВ

Редакція БТ
Лист від 18.06.2009 р. № 7184

ВИХІД УЧАСНИКА З ТОВАРИСТВА:

що є датою виходу

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.06.2009 р. № 7184

«Про момент виходу учасника зі складу ТОВ»

 

У

листі, що коментується, Держкомпідприємництва спробував відповісти на запитання, який саме момент є датою виходу учасника з товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Це питання чітко не врегульоване на законодавчому рівні, тому і в судовій практиці, і в роз’ясненнях офіційних органів, і в консультаціях незалежних фахівців існують різні варіанти визначення цієї дати.

У сьогоднішньому

листі Держкомпідприємництва, посилаючись на п. 3.5 Рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. № 04-5/14 (далі — Рекомендації ВГСУ), роз’яснює: учасник вважається таким, що вийшов із ТОВ, з моменту прийняття загальними зборами рішення про виключення учасника з товариства на підставі його заяви про вихід, а за відсутності такого рішення — із дати закінчення строку, установленого законом або статутом товариства для повідомлення про вихід з товариства.

Нагадаємо, що відповідно до

ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) учасник має право вийти з товариства, повідомивши його про це не пізніше ніж за 3 місяці до виходу, якщо інший строк не встановлено статутом. Причому верхню планку «повідомного» строку встановлено ч. 2 ст. 100 ЦКУ: установчими документами може бути встановлено обов’язок учасника письмово попередити про свій вихід з товариства у певний строк, який не може перевищувати одного року. Якщо такого спеціального застереження в установчих документах немає, то діє загальний 3-місячний строк.

Отже, якщо в учасника є бажання залишити ТОВ, то інші учасники не мають права цього заборонити, і після закінчення 3 місяців після подання заяви про вихід (або іншого в межах одного року строку, установленого статутом) право на вихід учасника реалізується автоматично. Якщо ж інші учасники не заперечують, то рішення про вихід може бути прийнято загальними зборами до закінчення відведеного граничного строку.

Зовсім недавно до

п. 3.5 Рекомендацій ВГСУ було внесено доповнення*, згідно з яким заява про вихід учасника з товариства є формою реалізації передбаченого законом права учасника на припинення корпоративних відносин шляхом виходу з товариства, а не правочином. Ураховуючи це, позовні вимоги про визнання заяви про вихід з товариства недійсним не підлягають задоволенню, оскільки законом не передбачено застосування такого способу захисту права. Позицію ВГСУ стосовно дати визначення виходу учасника з товариства, наведену вище і підтриману Держкомпідприємництва, залишено в Рекомендаціях ВГСУ без змін.

* Згідно з Рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України від 18.06.2009 р. № 04-06/83.

Далі слід звернути увагу на такий значущий момент. Держкомпідприємництва вважає, що вартість майна та розмір частини прибутку товариства, що підлягають виплаті учаснику, який виходить, мають обчислюватися

на дату волевиявлення учасника вийти з товариства, тобто на дату подання учасником заяви про вихід з товариства. Як бачимо, Держкомпідприємництва не пов’язав розрахунок вартості майна товариства з датою фактичного виходу учасника. Безумовно, така позиція захищає інтереси учасника, який виходить, адже за 3-місячний період вартість майна товариства може значно зменшитися (штучним або природним чином). До цього додамо, що в листі ВСУ від 01.08.2007 р., б/н зроблено такий висновок: моментом виходу учасника з товариства є дата подання ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв’язку. На наш погляд, дещо некоректно говорити про вихід учасника з товариства з моменту подання ним заяви, адже це лише повідомлення про прийняте рішення, яке набере чинності тільки через певний строк. Інша справа, що розраховувати вартість майна товариства доцільно станом на момент прийняття учасником рішення про вихід.

На завершення зауважимо, що крапку в цьому питанні ще не поставлено: Держкомпідприємництва звернувся за тлумаченням дати виходу учасника до Національного інституту держави та права ім. В. М. Корецького НАН України. При отриманні відповіді Держкомпідприємництва обіцяє надати додаткові роз’яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі