Теми статей
Обрати теми

Примусова доплата до Пенсійного фонду єдиноподатниками та підприємцями на фікспатенті

Редакція БТ
Стаття

ПРИМУСОВА ДОПЛАТА до Пенсійного

фонду єдиноподатниками
та підприємцями на фікспатенті

 

Наші читачі, звичайно ж, знають, що починаючи з травня цього року підприємці на єдиному податку та фікспатенті повинні вносити доплату до Пенсійного фонду до розміру мінімального страхового внеску — так вирішив Кабмін.

Сьогодні з’ясуємо, для чого потрібна доплата, хто має платити, хто може не платити, чи потрібно додатково реєструватися в Пенсійному фонді. І, звичайно ж, розглянемо найнагальніше питання: що загрожує підприємцю, якщо він поки що не вноситиме доплату?

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Документи статті

ККУ

— Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 1788

— Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Закон № 1074

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України та посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» від 05.03.2009 р. № 1074-VI.

Закон № 1251

— Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366*.

* Див. ком. «До уваги приватних підприємців! Кабмін установив мінімальний розмір пенсійних внесків. Чи законно?» // «БТ», 2009, № 18, с. 4.

Постанова № 505

— постанова КМУ «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 21.05.2009 р. № 505** .

** Див. ком. «Доплата до Пенсійного фонду підприємцями: Кабмін установив порядок» // «БТ», 2009, № 23, с. 7.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Хто зобов’язаний доплачувати внески до ПФ

Внески до Пенсійного фонду (ПФ) до розміру мінімального страхового внеску зобов’язані доплачувати

підприємці, які працюють на єдиному податку або на фікспатенті, а також члени їх сімей, які беруть участь у підприємницькій діяльності та отримують частину доходу*** від такої діяльності (постанова № 366).

*** За цих членів сім’ї потрібно вносити доплату лише в тому випадку, коли їх зареєстровано у ПФ, але така ситуація зустрічається вкрай рідко.

Таким чином, доплата, про яку йтиметься, — це

сплата пенсійних внесків єдиноподатниками та підприємцями на фікспатенті «за себе» (а не за найманих працівників). Вона не стосується підприємців на загальній системі, в яких свій механізм сплати пенсійних внесків.

Від обов’язкових доплат Кабмін звільнив таких

підприємців (постанова № 505):

інвалідів, які не використовують працю найманих працівників;

пенсіонерів за віком, які не використовують працю найманих працівників.

Якою логікою при цьому керувався КМУ, залишається загадкою, оскільки не зрозуміло, як наявність/відсутність найманих працівників впливає на необхідність доплачувати внески до ПФ «за себе», а також чому підприємці, які самі працюють за трудовим договором, так і залишилися незвільненими від доплати, адже пенсійні внески за них повною мірою сплачує роботодавець. Але, що б там не було, поки що ситуація залишається незмінною, тому потрібно звернути увагу на два ключові моменти:

1) якщо в підприємця є особи, які працюють з ним за трудовими договорами, доплачувати внесок до ПФ він зобов’язаний у будь-якому разі

(навіть якщо є пенсіонером чи інвалідом);

2) не всіх пенсіонерів звільнено від обов’язкової доплати внесків до ПФ

, а лише тих, які отримують пенсію за віком. До них належать:

жінки, які досягли 55 років, та чоловіки, які досягли 60 років;

— жінки, які досягли 45 років (за наявності стажу не менше 15 років), і чоловіки, які досягли 50 років (за наявності стажу не менше 20 років), котрі не менше половини стажу працювали повний робочий день на підземних роботах або на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами*;

* Див. Список № 1 і Список № 2 постанови КМУ «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 16.01.2003 р. № 36.

— жінки, які досягли 50 років (за наявності стажу не менше 20 років), і чоловіки, які досягли 55 років (за наявності стажу не менше 25 років), які не менше половини стажу працювали повний робочий день на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, водії автобусів, тролейбусів, трамваїв, доярки, трактористи;

— жінки, які народили та виховали п’ятьох дітей до 8 років, — після досягнення 50 років при стажі роботи не менше 15 років;

— ліліпути і карлики мають право на пенсію за віком: жінки — після 40 років при стажі роботи не менше 15 років; чоловіки — після досягнення 45 років при стажі роботи не менше 20 років тощо (

ст. 13, 17, 18 Закону № 1788).

Усі інші пенсіонери, у тому числі ті, хто одержує пенсію у зв’язку із втратою годувальника, військову пенсію, пенсію за вислугу років тощо, не звільняються від доплати.

 

Ціна питання: яка сума доплати

Розмір доплати кожен підприємець розраховує самостійно залежно від ставки єдиного чи фіксованого податку:

Д = МСВ - Вєп (фп)

х ЄП (ФП) = 33,2 %** х ЗПмін - Вєп (фп) х  ЄП (ФП),

де

Д — сума обов’язкової доплати до ПФ з розрахунку за місяць, грн.;

МСВ

— мінімальний страховий внесок до ПФ за відповідний місяць (добуток мінзарплати на ставку внеску до ПФ, п. 1.3 Інструкції № 21-1), грн.;

ЗПмін

— мінзарплата відповідного місяця***;

Вєп (фп)

— відсоток, що автоматично надходить до ПФ у вигляді відрахувань від ставки єдиного податку (42 %) або від вартості фікспатенту (10 %);

ЄП (ФП)

— ставка єдиного податку або вартість фікспатенту, грн.

** У наступному році ставка внеску може змінитися. Її розмір щороку встановлюється Законом про держбюджет на відповідний рік.

*** У III кварталі 2009 року мінімальна зарплата для кожного місяця однакова і становить 630 грн., у жовтні — листопаді — 650 грн., у грудні — 669 грн.

Приклад 1.

Підприємець працює на єдиному податку зі ставкою 180 грн., має двох найманих працівників. Яку суму внеску йому потрібно буде доплатити до ПФ за підсумками IV кварталу 2009 року?

Доплата за IV квартал = Доплата за жовтень + Доплата за листопад + Доплата за грудень = (0,332 х 650 - 0,42 х 180) + (0,332 х 650 - 0,42 х 180) + (0,332 х 669 - 0,42 х 180) = 426,91 грн.

Зверніть увагу

: те, що підприємець, крім єдиного податку «за себе», щомісяця доплачує по 50 % ставки єдиного податку за кожного найманого працівника (і від цих доплат 42 % спрямовується до ПФ), у цьому випадку значення не має. Справа в тому, що відрахування до ПФ від таких доплат обліковуються як внески за найманих працівників (заносяться до особової пенсійної картки кожного працівника), а не як внески за підприємця, чого вимагає постанова № 366 (тобто доплату внеску має бути відображено в особовій пенсійній картці самого підприємця).

Це мінімум, який сьогодні обов’язково потрібно доплачувати до ПФ. Теоретично підприємець може доплачувати й більше (щоб збільшити розмір пенсії), хоча очевидно, що на практиці так ніхто не діятиме. При цьому максимальна сума щомісячних внесків до ПФ (з урахуванням відрахувань від єдиного чи фіксованого податку) у 2009 році не повинна перевищувати 3331,62 грн. (10035 грн. х 33,2 %).

 

Для чого потрібна доплата

Доплата потрібна для того, щоб

до пенсійного стажу підприємця повністю потрапляв кожен місяць роботи на єдиному податку або на фікспатенті. Справа в тому, що відрахування до ПФ від єдиного чи фіксованого податку набагато менше мінімально необхідного місячного внеску до ПФ (МСВ). У результаті, якщо не доплачувати, до стажу потрапляє неповний місяць.

Приклад 2.

Підприємець працює на єдиному податку за ставкою 200 грн. на місяць. Відповідно до ст. 2 Указу № 746 до ПФ щомісяця спрямовується:

200

х 42 % = 84,00 (грн.).

Візьмемо, наприклад, жовтень поточного року. Для того щоб жовтень було зараховано до пенсійного стажу повністю (31 календарний день), необхідно, щоб за жовтень до ПФ надійшов внесок у сумі не меншій, ніж 33,2 % від мінзарплати:

650 х 33,2 % = 215,80 (грн.).

Якщо підприємець не доплатить, до ПФ потраплять лише 84 грн., а до його стажу за жовтень буде включено тільки 12 днів (84 : 215,80 х 31).

Але

якщо раніше здійснювати доплату і турбуватися про свій стаж підприємці могли за бажанням (хотіли — доплачували внески, хотіли — ні), то з 1 травня 2009 року Кабмін зобов’язав їх доплачувати внески примусово. І це незважаючи на те, що деяким підприємцям доплата не потрібна, оскільки:

— стаж їм зараховується за основним місцем роботи (якщо вони працюють за трудовим договором та отримують хоча б мінімальну зарплату);

— вони вже отримують пенсію (за віком, за вислугу років, пільгові пенсії тощо).

 

Як заплатити і відзвітувати

Доплата пенсійних внесків здійснюється один раз на квартал — сумарно за всі три місяці кварталу. Доплата провадиться протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме (

лист ПФУ від 05.05.2009 р. № 7964/03-20):

за III квартал (липень — вересень) — не пізніше 20 жовтня 2009 року (20 жовтня — останній день);

за IV квартал (жовтень — грудень) — не пізніше 20 січня 2010 року (20 січня — останній день).

Водночас

постанова № 505 містить норму, відповідно до якої ПФ до 05.04.2010 р. повинен буде здійснити звіряння, виявити заборгованість підприємців з доплати внесків і розіслати акти. Якщо протягом 30 днів після отримання акта підприємець погасить заборгованість, штрафи та пеня йому не загрожують (ч. 2 п. 4 постанови № 505). Разом з тим стовідсотково сподіватися на безкарність не варто: ризик наразитися на штрафи все-таки є.

Що стосується звітності, то

жодної нової форми звітності, пов’язаної з доплатою внесків, ПФ не запроваджує. Однак тепер після закінчення року єдиноподатники та підприємці на фікспатенті зобов’язані будуть подавати звіт за формою додатка 26 до п. 11.12 Інструкції № 21-1 (останні кілька років у зв’язку з відсутністю доплати ПФ дозволяв цей звіт не подавати).

Додаток 26

подається підприємцями до 1 квітня року, наступного за звітним (підпункт 11.12 Інструкції № 21-1). При цьому жодної додаткової реєстрації до ПФ проходити не потрібно — ні для подання звіту, ні для доплати внесків.

 

Що буде, якщо не сплачувати

Повернемося до

постанови № 505 , яка на перший погляд дозволяє не квапитися з доплатою внесків до весни наступного року. Підставою для цього є пункт 4, в якому Кабмін приписує ПФ «проводити до 5 квітня наступного року звіряння сум страхових внесків на рахунках платників з урахуванням встановленого розміру мінімального страхового внеску у відповідному періоді; надсилати платникам протягом 10 днів після закінчення звіряння акти про стан розрахунків за страховими внесками. У разі сплати визначеної в акті звіряння суми недоїмки протягом 30 днів після його одержання штрафні санкції та пеня за несплату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків не нараховуються».

Дійсно, ця норма дуже корисна для підприємців, які доплачувати пенсійні внески поки що не збираються. Виходячи з логіки

постанови № 505, вони це зможуть зробити в наступному році, після того, як отримають акт від ПФ. Причому:

— від штрафів та пені, передбачених

Законом № 1058 за несплату пенсійних внесків, підприємців звільнено постановою № 505;

— адмінштрафи до підприємців за несплату або несвоєчасну сплату пенсійних внесків не застосовуються, оскільки вони не є посадовими особами (докладніше про це див. нижче). Отже, ПФ не має права притягати їх до відповідальності за

ст. 1651 КУпАП.

Однак, якщо бути дуже обережним, потрібно звернути увагу на два моменти:

1)

постанова № 505 вимагає «припинити на трирічний період проведення перевірки платників податків, які сплачують страхові внески відповідно до постанови <...> № 366». Однак сам ПФ про те, що він не збирається перевіряти і штрафувати підприємців (єдиноподатників та фікспатентників), нічого не сказав. Тому не можна бути на 100 % упевненим, що ПФ дотримуватиметься цієї вимоги Кабміну;

2) якщо під час перевірки (зрозуміло, до 05.04.2010 р.) ПФ виявить, що підприємець внески не доплачував, формально він може застосувати штраф та пеню.

Постанова № 505 у цьому випадку підприємця не захистить, оскільки там нічого не говориться про санкції, накладені до 05.04.2010 р. Якою може бути орієнтовна сума штрафу? Розрахуємо.

 

Місяць

ЗПмін

Підлягає доплаті до ПФ (грн.) підприємцем:

єдиноподатником зі ставкою 200 грн.*

на фікспатенті зі ставкою 100 грн.**

Травень

625,00

123,50

197,50

Червень

625,00

123,50

197,50

Липень

630,00

125,16

199,16

Серпень

630,00

125,16

199,16

Вересень

630,00

125,16

199,16

Жовтень

650,00

131,80

205,80

Листопад

650,00

131,80

205,80

Грудень

669,00

138,11

212,11

Разом сума, що підлягає сплаті до ПФ

1024,19

1616,19

Штраф за ст. 106 Закону № 1058 (10 %)

102,42

161,62

Пеня за ст. 106 Закону № 1058 (0,1 % за кожен день прострочення до дня сплати, умовно — до 21.01.2010 р. включно)

81,02

129,26

Разом штрафу та пені

183,44

290,88

Адмінштраф

* Розрахунок: 33,2 % х ЗПмін — 42 % х 200.

**Розрахунок: 33,2 % х ЗПмін — 10 % х 100.

Отже, сума штрафних санкцій для підприємців незначна. До того ж зовсім не обов’язково, що ПФ прийде з перевіркою до 05.04.2010 р. А якщо перевірки не буде, відповідно не буде і штрафів.

Тепер докладніше розберемося з адмінштрафом, адже

Законом № 1074 розміри адмінштрафів за пенсійні порушення істотно збільшено. Так, за:

— приховування (заниження) суми зарплати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, порушення порядку нарахування внесків, ухилення від реєстрації до ПФ або несвоєчасне подання заяви про реєстрацію, неподання або несвоєчасне подання звітності щодо внесків, подання звітності не за встановленою формою (зокрема, в електронній формі, якщо це необхідно), подання недостовірних даних у звіті щодо внесків застосовується адмінштраф у сумі

340 — 510 грн., а при повторному порушенні — 510 — 680 грн.;

— несплату або несвоєчасну сплату внесків загальною сумою 90750 грн. або менше застосовується штраф у сумі

425 — 850 грн., а при повторному порушенні — 1700 — 5100 грн.;

— несплату або несвоєчасну сплату внесків

загальною сумою понад 90750 грн. застосовується штраф у сумі 850 — 1700 грн., а при повторному порушенні — 1700 — 5100 грн. (ст. 1651 КУпАП).

Однак

згадані адмінштрафи накладаються тільки на посадових осіб. У свою чергу, підприємець посадовою особою не є (примітка 1 до ч. 3 ст. 364 ККУ), з чим погоджуються навіть працівники ПФ. Тому застосовувати адмінштрафи до підприємців вони не збираються*.

* Щоправда,

думка Мін’юсту дещо інша: тих підприємців, які мають найманих працівників, може бути визнано посадовими особами для цілей застосування адмінштрафів (лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548). А от Верховний Суд України в постанові Пленуму ВСУ від 08.10.2004 р. № 15 доходить висновку, що підприємець не може вважатися посадовою особою.

Важливо: заборгованість перед ПФ з доплат не позбавляє права отримати Свідоцтво про сплату єдиного податку на наступний 2010 рік

. Підстава — пенсійний внесок, про доплату якого йдеться, не зазначено у ст. 14 — 15 Закону № 1251.

 

Для роздумів

На закінчення слід зауважити:

власне постанова № 366, що вимагає від підприємців уносити доплату до ПФ, є незаконною. Справа в тому, що п.п. 7 п. 15 Прикінцевих положень Закону № 1058 зобов’язав Кабмін лише подати пропозицію про доплату внесків (проект закону) на розгляд ВРУ, а вже сама ВРУ має вирішити, чи приймати запропонований закон. А оскільки подібного закону досі не існує (свого часу його було прийнято, але незабаром скасовано), Кабмін вирішив самостійно видати відповідну постанову, фактично перебравши на себе функції ВРУ. Адже він не має законодавчих повноважень установлювати розмір страхового внеску.

Унаслідок зазначених причин

підприємці подали чимало позовів до судів про визнання постанови № 366 недійсною. Розгляд справ призначено на найближчий час: кінець вересня — жовтень. При цьому існує висока імовірність того, що ці позови буде задоволено і постанову № 366 скасують. А от повернути сплачені підприємцем гроші навряд чи вийде.

Таким чином, ми навели всі можливі аргументи на захист підприємця, але все-таки остаточне рішення — доплачувати пенсійний внесок поки що зачекати — залишається за вами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі