Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо фіксованого сільськогосподарського податку

Редакція БТ
Наказ від 25.03.2010 р. № 187

ПЛАТНИКАМ ФСП:

в Узагальнюючому податковому роз'ясненні новацій немає

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 25.03.10 р. № 187

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо фіксованого сільськогосподарського податку»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз'яснення щодо фіксованого сільськогосподарського податку (далі — Роз'яснення). У ньому ДПАУ фактично об'єднала висновки з раніше виданих своїх листів: Оглядового листа ДПАУ від 10.07.09 р. № 14445/7/15-0617; листа ДПАУ від 18.11.04 р. № 22521/7/15-3417; листа Мінагрополітики та ДПАУ від 30.06.09 р. № 7661/5/15-0716, № 13661/7/15-0717, тому жодних новацій Роз'яснення не містить. У ньому підтверджено позицію податківців з деяких питань.

1. Суборенда.

Якщо платник ФСП уклав договір суборенди з неплатником ФСП, який орендує сільгоспугіддя також у неплатника ФСП, то «суборендар» має включити такі площі до розрахунку суми ФСП. Цей висновок відповідає нормам абз. 2 п. 13 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658).

2. Місце розташування земельних ділянок.

Підприємство може бути платником ФСП незалежно від того, де знаходяться його земельні ділянки: за місцем реєстрації підприємства або за його межами. Правомірність цього висновку підтверджується, зокрема, нормами п. 5 Положення № 658. Місце розташування земельних ділянок вплине тільки на порядок подання звітності.

3. Супутні послуги.

Доходи, отримані протягом останнього податкового періоду від надання супутніх послуг, до «сільгоспдоходів» можуть уключати лише підприємства, створені шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення, тобто новостворені підприємства. Цей висновок підтверджується, зокрема, положеннями абз. 5 п. 4 Положення № 658.

4. Хто може бути платником ФСП.

Платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи (у тому числі й фермерські господарства), а особисті селянські господарства — ні. Оспорити такий висновок дуже складно, хоча особисті селянські господарства цілком вписуються в поняття «сільські та інші господарства» щодо визначення платників ФСП у ст. 2 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV. Однак ДПАУ наголосила на слові «господарство» і, виходячи з визначення суб'єкта господарювання зі ст. 55 Господарського кодексу України, дійшла висновку, що сільгосптоваровиробниками можуть бути лише сільгосппідприємства — юридичні особи. Ураховуючи, що аналогічної позиції дотримується Комітет з питань фінансів і банківської діяльності ВРУ в листі від 30.11.04 р. № 06-10/10-1296, фізичній особі зареєструватися платником ФСП сьогодні практично неможливо.

5. Підприємства первинного виноробства

, що мають статус сільгоспвиробників, з 2010 року включають в доходи від реалізації сільгосппродукції власного виробництва виручку від реалізації виноградних виноматеріалів за кодами 2204 29 — 2204 30 УКТ ЗЕД при дотриманні таких умов:

— виноматеріали вироблено ними для підприємств вторинного виноробства;

— такі підприємства використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції.

Ці висновки прямо випливають з

п. 4 Порядку № 658, але для уникнення непорозумінь цільове використання виноматеріалів краще закріпити в договорі.

6. Форс-мажор.

Відсотковий критерій питомої ваги доходу від реалізації сільгосппродукції можуть не дотримувати ті підприємства, в яких наявність форс-мажорних обставин підтверджується одним із документів, зазначених у Методичних рекомендаціях щодо складання Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік, затверджених наказом Мінагрополітики від 22.10.09 р. № 752, що випливає з п. 5.1 цих Методрекомендацій.

З іншими аспектами розрахунку фіксованого сільгоспподатку можна ознайомитися в

матеріалі «Фіксований сільськогосподарський податок: довідник платника» // «БТ», 2010, № 3, с. 13.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі