Теми статей
Обрати теми

Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого

Редакція БТ
Лист від 15.02.2010 р. № 06-14/

ОТРИМАТИ ПУТІВКУ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДИТИНИ

за рахунок коштів соцстраху можна
 за умови надання меддовідки також
і на супроводжуючого — незаконна позиція ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.02.10 р. № 06-14/Л-74з-140

«Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснив порядок видачі путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого.

Порядок видачі путівки застрахованим особам на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду регламентується

Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

У

листі, що коментується, Фонд, посилаючись на пп. 4.7 і 4.1 Порядку № 12 , зазначає, що для виділення путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого одному із застрахованих батьків необхідно надати комісії із соціального страхування медичну довідку (форма № 070) не лише на дитину, яку оздоровлюватимуть, а й на себе (на супроводжуючу особу). При цьому Фонд підкреслює, що путівка на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого, оплачена за кошти Фонду, передбачає обов'язкове лікування дитини і дорослого за пред'явленням санаторно-курортної карти (форма № 072/о — для дорослого і форма № 076/о — для дітей та підлітків). Інакше кажучи, на думку авторів листа, у хворої дитини обов'язково має бути хвора матуся, інакше привілею оздоровитися за рахунок коштів Фонду вона не має.

Ми з таким підходом не згодні

. Відповідно до п. 4.7 Порядку № 12 умовою для отримання путівки для лікування дитини у супроводі дорослого є наявність у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування. Зверніть увагу: тут зазначається саме про наявність показань у дитини і нічого не йдеться про такі медпоказання для супроводжуючого. Як бачимо, Порядком № 12 не передбачено обов'язкового лікування дорослого при санаторно-курортному лікуванні дитини у супроводі дорослого.

Сенс поїздки дорослого — це супровід дитини, оскільки сама дитина самостійно обслуговувати себе не може через низку обставин (малолітня дитина, фізичні вади дитини тощо). Лікування та оздоровлення за такою путівкою отримує саме дитина, а супроводжуючий дорослий тільки «за компанію» (наприклад, перебуваючи в санаторії у Криму, дорослий, звичайно ж, отримає «природне» оздоровлення).

Крім того, може статися так, що в дорослого взагалі немає показань для лікування (можливо, фахівці Фонду здивуються, але ми впевнені, що ще зустрічаються здорові люди, хоча лікарі в таких випадках і кажуть, що абсолютно здорових людей немає, є лише необстежені). Виходить, що такому дорослому супроводжуючому в медустанові

форму № 070 узагалі не видадуть, і саме це стане причиною того, що путівку для своєї хворої дитини така застрахована особа не отримає. Або інша ситуація — супроводжуючий дорослий та дитина мають різні захворювання, тож навіть у різнопрофільних санаторіях організувати належне оздоровлення їх обох не вийде. Який сенс тоді в отриманні форми № 070 для супроводжуючого, тим більше, що профіль санаторію все одно визначатиметься за захворюванням дитини, а не супроводжуючого.

Оскільки, як нам відомо,

листом, що коментується, уже керуються регіональні відділення Фонду, оспорювати таку позицію Фонду доведеться, найімовірніше, у судовому порядку. Хоча багатьом, напевно, уже спав на думку й інший усім нам відомий (і, найімовірніше, дешевший, ніж судовий розгляд) спосіб зробити маму «хворою»… принаймні на папері… Дуже хочеться вірити, що цей лист — лише чергова помилка і хтось незабаром зміркує, що на тлі декларованої боротьби з корупцією таке роз'яснення виглядає як непорозуміння.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі