Теми статей
Обрати теми

Щодо приймання податкової звітності з ПДВ за відсутності відміток про наявні додатки

Редакція БТ
Лист від 25.02.2010 р. № 3844/7/28-8017

ВІДСУТНІСТЬ У ДЕКЛАРАЦІЇ ВІДМІТОК ПРО ДОДАТКИ

не перешкода для її прийняття — роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.02.10 р. № 3844/7/28-8017

«Щодо приймання податкової звітності з ПДВ за відсутності відміток про наявні додатки»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ відреагувала на скарги платників податків, які подають звітність за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку (в електронному вигляді), податкові декларації яких районні інспекції визнають недійсними у зв'язку з відсутністю в них відміток про додатки, подані разом з такими деклараціями.

Підпункт 4.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.08.97 р. № 166

(далі — Порядок № 166), приписує подавати разом з декларацією з ПДВ необхідні додатки. У формі декларації передбачено спеціальні поля, в яких необхідно поставити відмітки про такі додатки. Якщо в декларації, що подається на паперових носіях, відсутню відмітку можна поставити в момент подання до податкової інспекції, то в електронному документі зробити це не вийде — потрібно формувати новий електронний документ.

ДПАУ зауважила, що

вичерпний перелік підстав, на яких документ у формі податкової декларації з ПДВ з додатками до неї може бути не визнано як податкову декларацію, міститься в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (ч. 5 п.п. 4.1.2) та Методичних рекомендаціях щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків ОДПС України, затверджених наказом ДПА України від 31.12.08 р. № 827 (п. 4.5).

Судячи з усього, головний податковий орган погодився з тим, що відмітка про наявність додатка не є обов'язковим реквізитом, без якого поданий документ може бути не визнано податковою декларацією. У

листі, що коментується, ДПАУ чітко висловила свою позицію: «...відсутність відмітки у електронному полі поданої податкової декларації з податку на додану вартість з додатками є порушенням Порядку № 166, яке не тягне за собою невизнання такої податкової звітності як податкової декларації».

Сподіваємося, що податківці в цьому питанні будуть послідовні та відмовляться від формальних причіпок до податкової звітності в частині заповнення «необов'язкових» реквізитів, що не впливають на суми задекларованих податків.

Проте, на жаль, у

листі, що коментується, ідеться лише про звітність з ПДВ, подану в електронному вигляді, і тільки в частині відміток про наявність додатків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі