Теми статей
Обрати теми

Жінка, яка має двох дітей і проживає разом з батьком однієї дитини не в офіційному шлюбі, має право отримати відпустку «на дітей»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Жінка, яка має двох дітей і проживає разом з батьком однієї дитини
не в офіційному шлюбі, має право отримати відпустку «на дітей»

 

Працівниця має двох дітей: старшій дитині — 17 років, батько якої помер, та менша дитина віком 8 років, з батьком якої працівниця в офіційному шлюбі не перебуває, але проживає в одному помешканні. Чи має така працівниця право на відпустку «на дітей»?

(м. Херсон)

 

Нагадаємо, що згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) на оплачену додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів мають право:

— жінка, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину;

одинока мати;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особа, яка взяла дитину під опіку;

— один із прийомних батьків*.

* Див. ком. «Прийомні батьки тепер мають право на відпустку для догляду за дитиною до 3 років, відпустку «на дітей» та деякі інші права» на с. 4 цього номера.

Така відпустка належить до категорії соціальних відпусток і надається понад щорічні відпустки, установлені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки (щорічна основна відпустка, щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці), а також понад щорічні відпустки, установлені іншими законами та нормативно-правовими актами.

У нашому випадку працівниця не перебуває у шлюбі та має двох дітей віком 17 та 8 років, а тому вона теоретично може претендувати на додатку відпустку «на дітей» як одинока мати. З’ясуємо, чи можна вважати її одинокою матір’ю.

Звернемо увагу, що на думку Мінпраці (

лист від 14.04.08 р. № 235/0/15-08/13), у розумінні Закону про відпустки під одинокою матір’ю слід розуміти:

1) жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;

2

) удову;

3) жінку, яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучену жінку, яка сама виховує дитину,

якщо батько не проживає разом із дитиною і відсутні інші докази його участі у вихованні дитини, а також за зазначених умов жінка, яка вийшла заміж, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

Як бачимо, у нашому випадку працівниця вважається одинокою матір’ю і

має право на відпустку «на дітей», але тільки щодо старшої дитини, батько якої помер, оскільки вихованням цієї дитини займається лише працівниця, а теперішній «громадянський» чоловік жінки цю дитину не всиновив.

Що стосується меншої дитини, з батьком якої вона в офіційному шлюбі не перебуває, але проживає в одному помешканні, то відносно такої дитини працівниця не вважається одинокою матір’ю, оскільки батько цієї дитини проживає разом з нею і бере участь у вихованні дитини. А тому

щодо меншої дитини, вона не має права на відпустку «на дітей». Це підтверджує і Мінпраці у листі від 14.04.08 р. № 235/0/15-08/13, де воно наголошує на тому, що жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання додаткової соціальної відпустки як одинока мати не має.

Отже, якщо працівниця має двох дітей: старшій дитині — 17 років, батько якої помер, а меншій дитині — 8 років, з батьком якої працівниця в офіційному шлюбі не перебуває, але проживає, то вона має право на отримання відпустки «на дітей», як одинока мати щодо старшої дитини. Тривалість відпустки «на дітей» для такої працівниці з 2010 року становить

10 календарних днів. Використати дні такої відпустки працівниця має право за всі роки, коли вона мала право на неї, починаючи з 2004 року (за період 2004 — 2009 рік тривалість такої відпустки складала 7 календарних днів на рік)**.

** Працівниця замість відпустки може отримати компенсацію при звільненні (див. конс. «При звільненні самотній матері виплачується компенсація за всі невикористані дні додаткової відпустки»// «БТ», 2008, № 33, с. 16.

Для отримання такої відпустки працівниці достатньо надати до бухгалтерії разом із заявою на відпустку копії свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, свідоцтва про смерть чоловіка та свого паспорта. Звернемо увагу, що надавати таку відпустку працівниці як одинокій матері можна до того часу, доки дитині не виповниться 18 років (лист Мінпраці від 14.04.08 р. № 235/0/15-08/13). Тобто рік, в якому дитині виповниться 18 років (незалежно від того, у якому місяці у неї день народження), буде останнім для надання такої відпустки (лист Мінпраці від 19.02.10 р. № 48/13/116-10).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі