Теми статей
Обрати теми

При арешті коштів, що знаходяться на рахунках у банку, зарплату можна виплачувати з виручки, яка надійде до каси

Редакція БТ
Відповідь на запитання

При арешті коштів, що знаходяться на рахунках у банку,
зарплату можна виплачувати з виручки, яка надійде до каси

 

На грошові кошти підприємства, що знаходяться на рахунках в банку, за рішенням суду накладено адміністративний арешт. У зв’язку з цим з метою запобігання утворенню заборгованості з виплати зарплати працівникам керівництво підприємства прийняло рішення виплатити заробітну плату з виручки, яка надійде до каси підприємства. Чи має підприємство право здійснити такі дії?

(м. Харків)

 

Арешт активів згідно зі ст. 9 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) визнається виключним способом забезпечення можливості погашення податкового боргу платника податків і полягає в забороні вчиняти платником податків будь-які дії щодо активів, які підлягають арешту. Арешт може бути накладеним на будь-які активи юридичної особи (фізичної особи), крім тих, що не підлягають арешту згідно із законодавством.

Так, зокрема, згідно зі ст. 59 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III та главою 10 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22, арешт може накладатися на всі кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться на всіх рахунках клієнта банку, без зазначення конкретної суми або на суму, що конкретно визначена в документах про арешт коштів.

Процедура арешту грошових коштів має свої особливості: арешт грошових коштів на рахунках в банку (припинення операцій на рахунку платника податків) здійснюється лише на підставі відповідного рішення суду , винесене ним на підставі поданої податковим органом заяви (п. 9.5 Порядку застосування адміністративного арешту активів платників податків, затвердженого наказом ДПАУ від 25.09.01 р. № 386). Без такого рішення банк не має права накладати арешт на рахунки підприємства.

При цьому арешт накладається виключно на той рахунок (рахунки), реквізити якого зазначені у рішенні суду. На інші рахунки (якщо підприємство має не один рахунок), які названі в рішенні, арешт не накладається, а кошти з них підприємство має право використовувати на свої потреби.

Оскільки у законодавстві не міститься заборона на використання готівкових коштів із каси підприємства в господарських цілях у період дії арешту грошових коштів на рахунках підприємства, то використовувати такі кошти підприємство має повне право. Це підтвердив і Нацбанк (лист від 01.12.09 р. № 11-113/5437-22295): арешт коштів на рахунках в банку жодним чином не впливає на правовий режим використання інших коштів, тим самим підтвердивши думку про можливість використовувати кошти з каси підприємства при адміністративному арешті всіх рахунків у банку.

Отже, якщо, як в вашому випадку, арешт накладений лише на грошові кошти, які знаходяться на рахунках в банку, то використовувати кошти з каси, на які не накладено арешт, для забезпечення господарських потреб підприємство має повне право. Якщо ж в протоколі про застосування адміністративного арешту зазначені і готівкові кошти в касі підприємства, то вони вважаються такими, що знаходяться в адміністративному арешті, а отже, використовувати їх без згоди з податківцями неможливо без наслідків.

Що стосується видачі саме заробітної плати з каси підприємства за наявності податкового боргу, то потрібно звернути увагу, що на сьогодні в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженому постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637), на відміну від старого Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні затвердженого постановою Правління НБУ від 19.02.01 р. № 72, не міститься норма, що обмежувала б виплату зарплати з виручки за наявності податкового боргу. За наявності у підприємства податкового боргу згідно з п. 7.32 Положення № 637 готівкові виплати повинні здійснюватися з урахуванням вимог Закону № 2181, який, у свою чергу, заборону на виплату зарплати з готівкової виручки не містить. Отже, підприємства мають право виплачувати заробітну плату з виручки без обмежень. Таку думку підтримує і Нацбанк (лист від 01.04.05 р. № 11-113/1077-3214).

Водночас в Указі Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 зберіглася норма, що встановлює штраф за витрату готівки з виручки й інших касових надходжень (крім коштів, отриманих у банках) на виплати, пов’язані з оплатою праці, за наявності податкової заборгованості. Однак на сьогодні юридичних підстав для накладення цього штрафу немає, оскільки законодавство не забороняє виплачувати зарплату з каси за наявності податкового боргу. З цим погоджуються Нацбанк (листи від 18.12.06 р. № 11-115/4668-13627 та від 01.04.05 р. № 11-113/1077-3214) і ДПАУ (листи від 13.12.05 р. № 12374/6/24-1115 та від 15.06.06 р. № 6563/6/23-8019).

Отже, для підприємств, які виплачують заробітну плату з готівкової виручки, що надійшла до каси підприємства, за наявності податкового боргу та арешту рахунків в банку не існує жодних обмежень щодо здійснення такої виплати і до них не застосовуються штрафні санкції. Однак виплачуючи зарплату готівкою з виручки, що надійшла в касу підприємства, не забудьте сплатити внески до соцфондів та податок з доходів фізичних осіб, нараховані на таку зарплату*. Ураховуючи арешт коштів в банку, їх можна сплатити також готівкою через підзвітну особу.

* Строки для їх сплати див. у Шпаргалці бухгалтера «Довідник бухгалтера»// «БТ», 2010, № 7, с. 23.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі