Теми статей
Обрати теми

Про номер податкової накладної

Редакція БТ
Лист від 18.03.2010 р. № 2700/6/16-1515-26

У НОМЕРІ ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ

мають бути лише цифри — наполягає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.03.10 р. № 2700/6/16-1515-26

«Про номер податкової накладної»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ відповіла на запитання про можливість уключення до номера податкової накладної літер та інших символів таких, як «/», «-» тощо.

Нагадаємо, що порядковий номер є одним з

обов'язкових реквізитів податкової накладної (п.п. 7.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, далі — Закон про ПДВ).

Згідно з

п. 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі — Порядок № 165), порядковий номер податкової накладної має відповідати порядковому номеру Реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр). Якщо платник ПДВ делегував право самостійно виписувати податкові накладні філіям або структурним підрозділам, він має присвоїти кожному підрозділу окремий код (номер, шифр), про що повідомити податковий орган (п. 2 Порядку № 165). Номери податкових накладних, виписаних такими філіями або структурними підрозділами, визначаються числовим значенням через дріб. У чисельнику зазначається порядковий номер (що відповідає Реєстру), а у знаменнику — код (номер, шифр) філії.

Крім того,

п. 19 Порядку № 165 передбачає, що при виписуванні податкової накладної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною до порядкового номера, що відповідає податковій накладній, виписаній на фактичну вартість, додається через дріб позначку «ЗЦ».

Виходячи з цього ДПАУ зробила такий висновок щодо формату номера податкової накладної:

«…діючий порядок нумерації податкових накладних установлено за принципом повної чисельної послідовності натуральних чисел, тобто: 1, 2, 3, 4 тощо, а застосування інших принципів нумерації не передбачено (за винятком випадків, передбачених пп. 3 та 19 Порядку № 165».

Зауважимо, що одночасне дотримання вимоги про

повну числову послідовність номерів податкових накладних та їх відповідності порядковому номеру в Реєстрі практично неможливе, оскільки в ньому відображаються й інші документи (розрахунки коригувань до податкової накладної). Тому або числова послідовність має бути неповною (порядковий номер Реєстру, за яким вписано, розрахунок коригування, не присвоюється податковій накладній), або порядкові номери податкових накладних, виписаних після розрахунку коригування, не відповідатимуть порядковим номерам Реєстру (зсуваються на одиницю). На практиці частіше застосовують другий варіант.

Можна припустити: податківці на місцях, озброївшись

листом, що коментується, наполягатимуть на недійсності податкових накладних, у номерах яких містяться «заборонені» символи.

Проте, як свідчить судова практика (див.

постанову ВГСУ від 06.12.05 р. № 21-106сво05, ухвали ВАдСУ від 02.10.07 р. № 29/356-11/227 і від 27.03.08 р. № К-24041/06 ), навіть відсутність такого реквізиту, як порядковий номер податкових накладних, не є підставою для їх недійсності з урахуванням підтвердження фактичного здійснення господарських операцій, сплати продавцями за ними ПДВ у зазначених у податкових накладних сумах.

Однак обережним платникам рекомендуємо при отриманні такої податкової накладної вимагати у продавця належним чином заповнену накладну, а в разі відмови згідно з п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ разом із податковою декларацією за звітний період подати заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення ПДВ до податкового кредиту*.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Податкова накладна: проблемні ситуації» // «БТ», 2009, № 47, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі