Теми статей
Обрати теми

Щодо продажу предмета іпотеки

Редакція БТ
Лист від 28.12.2009 р. № 13538/6/15-0116

ВИРУЧКА ВІД ПРОДАЖУ ПРЕДМЕТА ІПОТЕКИ

не оподатковується єдиним податком

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.12.09 р. № 13538/6/15-0116

«Щодо продажу предмета іпотеки»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ дала відповідь на запитання щодо оподаткування єдиним податком виручки від продажу банком об’єкта іпотеки.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 1 Закону України «Про іпотеку» від 05.06.03 р. № 898-IV (далі — Закон про іпотеку) іпотека — це вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні й користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, установленому цим Законом.

ДПАУ зробила досить ліберальний висновок (

див. «Виручка від продажу об’єкта іпотеки не оподатковується єдиним податком — позиція ДПАУ»).

 

Виручка від продажу об’єкта іпотеки не оподатковується єдиним податком — позиція ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Згідно зі ст. 38 Закону <…> [про іпотеку. — Прим. ред.] дії щодо продажу предмета іпотеки та укладання договору купівлі-продажу здійснюються іпотекодержателем від свого імені, на підставі іпотечного договору, який містить застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, що передбачає право іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки без необхідності отримання для цього будь-якого окремого уповноваження іпотекодавця.

<…>

Таким чином, у разі якщо з метою погашення заборгованості суб'єкта малого підприємництва — платника єдиного податку за кредитним договором установа банку укладає договір купівлі-продажу предмета іпотеки і при цьому кошти від продажу предмета іпотеки надходять на поточний (або транзитний) рахунок банку, такі кошти не є виручкою від реалізації у платника єдиного податку — юридичної особи та не включаються до бази оподаткування єдиним податком».

 

На наш погляд, такі висновки є щонайменше спірними.

Так, наприклад, стосовно схожої ситуації — коли єдиноподатник отримував на рахунок виручку від реалізації за вирахуванням комісійної винагороди банку* — податківці у різний час висловлювали різні думки:

— єдиний податок слід сплатити

з усієї суми, уключаючи утриману комісійну винагороду банку (консультація у «ВПСУ»**, 2006, № 14). До речі, відомі й рішення судів, які підтримують так ж позицію, — постанова ВГСУ від 21.02.05 р. у справі № 5/2013-9/218;

— під оподаткування підпадає

тільки та сума, яку фактично було зараховано на банківський рахунок (консультація у «ВПСУ», 2006, № 33).

* Про це докладніше у консультації «Як розрахувати єдиний податок, якщо виручка надійшла за вирахуванням комісії банку» // «БТ», 2007, № 49, с. 34.

** Журнал «Вісник податкової служби України».

На наш погляд, той факт, що сума від продажу майна єдиноподатника заліковується із заборгованістю за кредитним договором, не повинно впливати на порядок оподаткування операції з продажу майна. Тому вважаємо що з нормами Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99 більш узгоджується позиція, згідно з якою оподатковувати необхідно усю суму виручки (а якщо йдеться про продаж основних фондів — то різниця між сумою виручки та залишковою вартістю цього об’єкта).

З урахуванням викладеного, листом, що коментується, слід користуватись обережно — найкраще отримати індивідуальне податкове роз’яснення з аналогічними висновками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі