Теми статей
Обрати теми

Про розгляд звернення

Редакція БТ
Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-551

ОБҐРУНТОВАНІСТЬ ВИДАЧІ ЛІКАРНЯНОГО

перевіряє Фонд за зверненням комісії (уповноваженого) із соцстрахування

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.10 р. № 01-14-551

«Про розгляд звернення»

 

Сьогоднішній

лист присвячено відповіді на таке запитання: чи має право комісія (уповноважений) із соціального страхування відмовити працівнику в оплаті листка непрацездатності (далі — ЛН), якщо в неї є сумніви щодо законності видачі цього ЛН? Хто та в якому порядку може підтвердити обґрунтованість виписування ЛН?

Почнемо з того, що відповідно до

п. 2.2 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.08 р. № 25 (далі — Положення № 25), комісія (уповноважений) із соціального страхування зобов'язана розглядати підстави і правильність видачі ЛН та інших документів, що є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованій особі. Це абсолютно логічно, оскільки саме комісія (уповноважений) приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги, тому їй необхідно ретельно перевірити надані документи. Однак для того, щоб визнати ЛН виданим необґрунтовано, однієї думки комісії недостатньо — тут потрібно проводити експертизу.

У

листі, що коментується, Фонд зауважив, що до його прав як страховика, зокрема, належить перевірка обґрунтованості видачі та продовження ЛН застрахованим особам. Отже, комісія (уповноважений) із соціального страхування, за наявності в неї сумнівів, має право звернутися до Фонду із запитом про підтвердження законності наданого їй працівником ЛН (абз. 4 п. 2.1 Положення № 25). Звертатися з таким запитом можна й до керівника медичної установи, який видав ЛН, оскільки обов'язок щодо організації експертизи тимчасової непрацездатності в медичній установі незалежно від форми власності покладається на його керівника (п. 2.1 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ України від 09.04.08 р. № 189; далі Положення № 189 ). Крім того, запит про законність видачі ЛН можна зробити і до МОЗ України України, МОЗ АР Крим, управління охорони здоров'я обласних, Севастопольської міських держадміністрацій, Головного управління охорони здоров'я Київської держадміністрації (п. 5.5 Положення № 189).

Як зазначено в

листі , комісія має право відмовити працівнику в оплаті лікарняного, якщо за результатами перевірки, проведеної Фондом або відповідальними за експертизу тимчасової непрацездатності органів охорони здоров'я, виявляться порушення встановленого порядку видачі ЛН. Отже, самостійно (тобто без відповідного висновку Фонду чи органів охорони здоров'я) комісія не має права відмовляти працівнику в оплаті лікарняного.

Щодо процедури звернення з таким запитом до Фонду (а, як правило, комісія (уповноважений) звертається саме до Фонду) в

листі зроблено відсилання до Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР (далі — Закон № 393). У зв'язку з цим хочемо звернути увагу на строки розгляду звернень. Згідно зі ст. 20 Закону № 393 звернення розглядаються та вирішуються у строк не більше одного місяця з дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, — негайно, але не пізніше п'ятнадцяти днів з дня їх отримання. Якщо в місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу (підприємства, установи, організації) або його заступник установлює необхідний строк для розгляду звернення, про що повідомляють особу, яка подала звернення. При цьому загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів*.

* Згідно з абз. 2 ст. 20 Закону № 393 на обґрунтовану письмову вимогу громадянина строк розгляду може бути скорочено від установленого цією статтею строку.

Зауважимо, що у формі Протоколу засідання комісії (уповноваженого) із соціального страхування (додаток до Положення № 25) передбачено рядки тільки для прийнятого рішення про призначення допомоги, про відмову у призначенні або про припинення виплати допомоги. Однак ми вважаємо, що й прийняте рішення про необхідність звернення до Фонду для підтвердження обґрунтованості видачі ЛН потрібно письмово зафіксувати у протоколі комісії. Після отримання висновку від Фонду комісія приймає відповідне рішення: призначити або відмовити в оплаті ЛН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі