Теми статей
Обрати теми

Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Редакція БТ
Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

ЛІКАРНЯНИЙ ЧОРНОБИЛЬЦЮ 4-ї КАТЕГОРІЇ

оплачують у розмірі 100 % середнього заробітку незалежно
від стажу за наявності доказів постійного місця перебування
в Чорнобильській зоні

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.10 р. № 04-06/С-107з-211

«Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснив, коли слід виплачувати чорнобильцям, віднесеним до 4-ї категорії, лікарняні в розмірі 100 % незалежно від стажу.

Право на

допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю в розмірі 100 % середньої зарплати для застрахованих осіб, віднесених до 1 — 4 категорій, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, передбачено ст. 37 Закону № 2240*.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

До 4-ї категорії чорнобильців згідно зі ст. 14 Закону № 796** відносять осіб, які постійно проживають або постійно працюють, або постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали, або постійно навчалися в цій зоні не менше 4 років.

** Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

При цьому відповідно до частини третьої ст. 23 Закону № 796 усі пільги, передбачені для чорнобильців 4-ї категорії, надаються на час постійного проживання або постійної роботи, або постійного навчання в зоні посиленого радіологічного контролю.

У листі, що коментується, Фонд зауважив, що наявність у чорнобильця тільки посвідчення 4-ї категорії та державної реєстрації (прописки) в зоні посиленого радіоекологічного контролю не дає такій особі права на 100 % оплату лікарняного незалежно від страхового стажу. Для такої пільги чорнобилець має постійно перебувати на території зони посиленого радіоекологічного контролю, тобто в такій зоні він має проживати та/або працювати.

У свою чергу, наявність прописки в паспорті не є доказом проживання працівника в зоні для тих роботодавців, які знаходяться поза зоною посиленого радіоекологічного контролю.

Якщо доказів постійного перебування

працівника в такій зоні не буде, то навіть за наявності посвідчення та прописки в паспорті лікарняні йому виплачують за загальним правилом залежно від стажу роботи (60 % — до 5 років стажу; 80 % — 5 — 8 років; 100 % — понад 8 років). Так, якщо працівник пред'явив роботодавцю посвідчення чорнобильця 4-ї категорії і в його паспорті стоїть прописка в населеному пункті, що належить до зони посиленого радіоекологічного контролю, але він працює на території Полтавської області, то виплати за дні хвороби йому розраховують за загальним правилом залежно від стажу роботи, а не як чорнобильцю 4-ї категорії.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі