Теми статей
Обрати теми

Про фінансові санкції за порушення обліку реалізації нафтопродуктів

Редакція БТ
Лист від 25.12.2009 р. № 28896/7/23-7017/1459

ВІДСУТНІСТЬ ЗМІННОГО ЗВІТУ (Ф. № 17-НП) НА АЗС

штраф згідно із Законом про РРО — думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.12.09 р. № 28896/7/23-7017/1459

«Про фінансові санкції за порушення обліку реалізації нафтопродуктів»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ висловилася за застосування штрафних санкцій, передбачених ст. 20 і 21 Закону про РРО*, у разі відсутності на АЗС другого примірника Змінного звіту АЗС (форма № 17-НП).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Штрафи згідно зі

ст. 20 і 21 Закону про РРО застосовують у випадку:

ст. 20

— реалізації не облікованих у встановленому порядку товарів (штраф — 200 % вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.);

ст. 21

неведення або ведення з порушенням установленого порядку обліку товарів за місцем реалізації та зберігання (штраф — 200 % вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.).

Як бачимо, для накладення штрафу за

ст. 20 реалізовані товари мають бути «не обліковані у встановленому порядку», а для застосування штрафу за ст. 21 облік товарів за місцем реалізації та зберігання «не ведуть або ведуть з порушенням встановленого порядку обліку товарів за місцем реалізації та зберігання».

Таким чином, для того щоб говорити про відповідальність на підставі

ст. 20 і 21, має бути нормативний документ, в якому встановлено порядок обліку товару. При його порушенні суб'єкта підприємництва притягують до відповідальності.

На жаль,

Закон про РРО не описує «встановлений порядок» обліку товарів та не роз'яснює, чим він має регламентуватися, не визначає він і поняття «необлікованого товару». Немає і жодних підзаконних актів із цього питання.

Однак з

листа, що коментується, випливає: на думку ДПАУ, таким документом, що регламентується, для обліку товарів (нафтопродуктів) є Інструкція № 281*. Та і в самій Інструкції зазначено, що її вимоги обов'язкові для всіх суб'єктів господарювання, які займаються закупівлею, транспортуванням, зберіганням та реалізацією нафти і нафтопродуктів. Водночас мета Інструкції № 281 — установлення єдиного порядку «організації та виконання робіт, пов'язаних з прийманням, транспортуванням, зберіганням, відпуском та обліком товарної нафти… і нафтопродуктів» (розділ 1).

* Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України, затверджена спільним наказом Мінпалива, Мінекономіки, Мінтрансу і Держтехрегулювання від 20.05.08 р. № 281/171/578/155.

Якщо документообігу, описаного в Інструкції № 281, не дотримано, то це, на думку ДПАУ, буде підставою для застосування штрафних санкцій: «…якщо перевіркою встановлено, що на АЗС не зберігається (відсутній) другий примірник Змінного звіту АЗС (форма № 17-НП), це є порушенням установленого порядку ведення обліку».

Навіть якщо погодитися з тим, що Інструкцією № 281 установлено порядок обліку нафтопродуктів на АЗС для цілей застосування норм Закону про РРО, то змиритися з тим, що відсутність на АЗС другого примірника Змінного звіту АЗС (форма № 17-НП) порушує «встановлений порядок» обліку товарів або робить такі нафтопродукти «необлікованим товаром», ми не можемо. Справа в тому, що Інструкція № 281 неоднозначно тлумачить місцезнаходження другого примірника Змінного звіту АЗС: у п.п. 10.4.3 зазначено, що він «залишається на АЗС», а в п. 16.1 — «залишається в матеріально відповідальної особи». Ураховуючи, що в момент перевірки матеріальна відповідальна особа може бути відсутня на АЗС через свої посадові обов'язки, а разом з нею — і другий примірник Змінного звіту АЗС (наприклад, у зв'язку з необхідністю уточнити дані раніше зданого до бухгалтерії Змінного звіту), говорити про те, що в такому разі порушується «встановлений порядок» обліку товарів, не можна. Якщо ж не хочете дискутувати з перевіряючими — зберігайте другі примірники форм 17-НП на АЗС завжди, і обов'язково перегляньте свій документообіг на АЗС з приводу дотримання норм Інструкції281.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі