Теми статей
Обрати теми

Про застосування принципу мовчазної згоди

Редакція БТ
Лист від 02.03.2010 р. № 2554

ПРИНЦИП МОВЧАЗНОЇ ЗГОДИ В ДІЇ:

перші роз'яснення від Держкомпідприємництва

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 02.03.10 р. № 2554

«Про застосування принципу мовчазної згоди»

 

У

листі Держкомпідприємництва, що коментується, ідеться про дію принципу мовчазної згоди .

Нагадаємо: згідно із

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.09 р. № 1759-VI («БТ», 2010, № 4, с. 4) принцип мовчазної згоди діє з 30.12.09 р. Його сутність полягає в тому, що суб'єкт господарювання отримує право на здійснення певних дій без отримання відповідного дозвільного документа, якщо для отримання такого документа ним було надано в установленому порядку заяву та всі передбачені документи, а протягом установленого строку (якщо в законі не передбачено інше, він становить 10 робочих днів) документ або рішення про відмову в його видачі не було видано або не було направлено. Підтвердженням подання заяви в цьому випадку є копія опису прийнятих документів з позначкою про дату їх прийняття адміністратором або дозвільним органом.

Але вже з

01.04.10 р. згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 11.02.10 р. № 1869-VI («БТ», 2010, № 11, с. 4) основи дії принципу мовчазної згоди буде дещо змінено. Як і Закон № 1759, Закон № 1869 передбачає, що строк видачі дозвільних документів становить 10 робочих днів. Спеціальним законом його може бути змінено. Однак якщо раніше принцип мовчазної згоди застосовувався відразу із закінченням строку видачі дозвільного документа, тобто вже з цього моменту суб'єкт господарювання міг починати здійснювати діяльність, за дозвільним документом на яку він звернувся, то тепер після закінчення такого строку має минути ще 10 робочих днів, перш ніж можна буде скористатися принципом мовчазної згоди.

При цьому підтвердженням подання всіх необхідних для отримання дозволу документів і дати їх подання, від якої відлічується строк надання дозволу або рішення про відмову в його видачі, є

копії поданої суб'єктом господарювання заяви та опису прийнятих документів . За їх допомогою суб'єкт господарювання може потім обґрунтовувати своє право на заняття певним видом госпдіяльності без отримання дозвільного документа.

Однак

деякі дозвільні процедури передбачають необхідність отримання декількох дозволів (погоджень). Причому інколи отримання одного з документів неможливе без попереднього отримання іншого.

Так, позитивний комплексний висновок державної експертизи в деяких випадках є необхідною умовою для затвердження проекту будівництва, без якого, у свою чергу, не можна отримати дозвіл на виконання будівельних робіт (див.

лист Держкомпідприємництва від 23.02.10 р. № 2240).

Чи діє в цьому випадку принцип мовчазної згоди? Чи можна для отримання одного з дозвільних документів замість потрібного за процедурою дозволу подати опис поданих документів, який свідчить, що уповноважений держорган не надав відповідь у встановлений строк?

Як випливає з

листа, що коментується, Держкомпідприємництва заперечує таку можливість. Із цього можна зробити висновок: у таких ускладнених дозвільних процедурах, що передбачають необхідність послідовного отримання декількох дозволів (погоджень), принцип мовчазної згоди може діяти лише при отриманні останнього з необхідних документів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі