Теми статей
Обрати теми

Як оподатковується виплата працівнику вихідної допомоги у зв’язку з призовом до армії

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оподатковується виплата працівнику вихідної допомоги
у зв’язку з призовом до армії

 

З підприємства звільняється працівник у зв’язку з призовом до армії. При звільненні йому було виплачено вихідну допомогу. Як оподатковується така виплата?

(м. Кривий Ріг)

 

Нагадаємо, що на сьогодні роботодавець не повинен виплачувати вихідну допомогу при припиненні трудового договору у разі

призову або вступу працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу. Оскільки зміни, що були внесені Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.07 р. № 107-VI до ст. 44 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП), котрі передбачали виплату підприємством вихідної допомоги у розмірі двох мінімальних заробітних плат, були визнані Рішенням КСУ від 22.05.08 р. № 10-рп/2008 неконституційними. А тому ст. 44 КЗпП на сьогодні чинна в редакції, що не передбачає виплати підприємством вихідної допомоги при звільненні у зв’язку з призовом до армії*. Це підтверджує і Мінпраці у листі від 07.09.09 р. № 211/06/186-09.

* Детальніше див. рубрику Пошта тижня: «Сьогодні роботодавець не виплачує вихідну допомогу у зв’язку з призовом до армії» // «БТ», 2008, № 43, с. 46.

Водночас у законодавстві України, а саме в

ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII, міститься норма в якій ідеться про здійснення виплати при звільненні у зв’язку з призовом до армії, проте виплачуватися ця допомога має за рахунок коштів державного бюджету в порядку, установленому Кабміном (такий порядок до цього часу не затверджений), а не за рахунок підприємства. Про це також зазначає Мінпраці у вище згаданому листі.

Однак, якщо підприємство бажає виплатити вихідну допомогу працівникові при звільненні

у зв’язку з призовом до армії, то воно має повне право її здійснити. Якщо ж здійснення такої виплати передбачено в трудовому договорі з працівником чи колективному договорі (наприклад, з умов колдоговору не виключено умову про її виплату після зміни ст. 44 КЗпП), то навіть після виключення обов'язковості цієї виплати зі ст. 44 КЗпП підприємство зобов'язане здійснити таку виплату, щоб не порушити норми трудового чи колективного договору.

Оподатковують таку виплату так:

1)

віднести до валових витрат здійснену виплату не вдасться, оскільки не можливо пов’язати таку виплату з господарською діяльністю підприємства (п.п. 5.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР);

2)

для оподаткування такої допомоги податком з доходів фізичних осіб (ПДФО) її краще оформити як нецільову благодійну допомогу:

— якщо працівник, якому виплачується допомога,

не має права на отримання податкової соціальної пільги, то ПДФО утримується з усієї виплаченої суми допомоги;

— якщо працівник

має право на податкову соціальну пільгу , то ПДФО утримується лише із суми, що сукупно протягом звітного податкового року, перевищує розмір виплаченої допомоги над граничним розміром доходу для отримання податкової соціальної пільги (у 2010 році — 1220 грн.). Якщо ж допомога сукупно протягом звітного податкового року не перевищує 1220 грн., то утримувати ПДФО з такої допомоги не потрібно (п.п. 9.7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV).

У

ф. № 1ДФ виплачену вихідну допомогу потрібно відображати так:

неоподатковувану частину допомоги ( 1220 грн.) — з ознакою доходу «14»;

— оподатковувану (> 1220 грн.) — з ознакою доходу «

17»;

3)

виплата такої допомоги, не обкладається внесками до соцфондів, оскільки така допомога не включається до фонду оплати праці як разова допомога згідно з п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, оскільки вона не надається всім або більшості працівників (детальніше див. рубрику Шпаргалка бухгалтера: «Матеріальна допомога» // «БТ», 2009, № 41, с. 23.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі