Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Виправлення помилок у пенсійному додатку 4

Редакція БТ
Стаття

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ПЕНСІЙНОМУ ДОДАТКУ 4

 

Від помилок ніхто не застрахований. На жаль, бухгалтер, як і будь-який інший працівник, також може припускатися помилок. Здебільшого помилки бухгалтера обертаються штрафними санкціями для підприємства (підприємця). Але чинне на сьогодні законодавство практично завжди дозволяє самостійно виправити допущені помилки без застосування штрафних санкцій або з їх мінімальним розміром. Не стали винятком і розрахунки з Пенсійним фондом.

Порядок виправлення помилок, допущених у новому пенсійному додатку 4, на жаль, чітко не прописано. Але помилки виправляти необхідно, і тому в сьогоднішній публікації, крім норм Порядку № 26-1, ми керуватимемося усними консультаціями працівників Пенсійного фонду, алгоритмом, який диктує актуальне на сьогодні програмне забезпечення для заповнення пенсійної звітності.

Починаючи зі звіту за січень 2010 року, усі роботодавці подають до Пенсійного фонду звітність за новою формою — додаток 4. Він поєднує в собі щомісячний звіт про нараховані внески (Таблиця 1) і звітність до системи персоніфікованого обліку (Таблиці 5, 6, 7 і 8). Зміна форми звітності спричинила зміну порядку виправлення допущених у ній помилок, хоча загальна методика збереглася від попередніх форм.

У сьогоднішній публікації розглянемо порядок виправлення допущених помилок у пенсійному додатку 4.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ПОРЯДОК ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

 

Регламентуючі документи

Чималі штрафи, установлені

ст. 106 Закону № 1058 при порушенні порядку обчислення, сплати внесків до ПФУ* та порядку заповнення пенсійної звітності, «сприяють» самовиправленню допущених помилок, тим більше, що самою формою пенсійного звіту для цих цілей передбачено спеціальні рядки.

* Використані скорочення:

ПФУ — Пенсійний фонд України; КТН
— код типу нарахувань; П. І. Б. — прізвище, ім’я, по батькові.

Порядок виправлення помилок у щомісячному додатку 4 до Порядку № 26-1 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду Україні» (далі — додаток 4) стисло описано в пп. 2.15 — 2.18 Порядку № 26-1**. Звичайно ж, наведеної в цих пунктах інформації не вистачає для повноцінного виправлення всіх раніше допущених помилок. До того ж ПФУ досі не розробив жодних рекомендацій щодо детального заповнення додатка 4.

** З текстом документа можна ознайомитися в додатку «Документи» // «БТ», 2010, № 5, с. 15.

Але помилки виправляти потрібно, і тому в сьогоднішній статті, крім Порядку № 26-1, при розгляді ситуацій, не описаних у Порядку, ми керуватимемося усними консультаціями працівників ПФУ, алгоритмом, який диктує актуальне програмне забезпечення, яке ПФУ рекомендує використовувати для заповнення пенсійної звітності.

 

Строки для виправлення помилок

Строки давності

для стягнення недоїмки, пені та штрафів для помилок, допущених у звітності після 01.01.04 р., не застосовуються (ч. 15 ст. 106 Закону № 1058). Тому для уникнення накладення фінсанкцій на страхувальника працівниками ПФУ при проведенні перевірок у разі виявлення допущених помилок їх необхідно виправити.

Що стосується помилок, допущених

за періоди до 2004 року, то на сьогодні фінансові санкції за їх здійснення не застосовуються, оскільки їх накладення регулювалося Законом № 2181, а 1095-денний період для їх застосування минув ще у 2007 році (лист ПФУ від 03.10.05 р. № 12146/03-20). Тому виправляти такі помилки потрібно, але їх виявлення працівниками ПФУ штрафних санкцій не спричинить, проте не виключено застосування адміністративного штрафу згідно зі ст. 1651 КУпАП.

 

Штрафні санкції за допущені помилки

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані

самостійно розрахувати ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені (ч. 1 ст. 106 Закону № 1058). У таблиці на с.  31 наведемо штрафні санкції за допущені помилки у зв'язку з неправильним обчисленням пенсійних внесків та заповненням пенсійної звітності.

Якщо внаслідок помилки було надміру сплачено страхові внески, згідно з

п.п. 11.17 Інструкції № 21-1 вони повертаються страхувальнику або за його згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків. Надміру чи помилково сплачені суми пені за заявою повертаються страхувальнику або за його згодою зараховуються в рахунок сплати майбутніх платежів страхових внесків (п.п. 10.10 Інструкції № 21-1).

 

Вид санкції

Розмір

Пояснення

Пеня

0,1 % за кожен день прострочення платежу (ч. 8 ст. 106 Закону № 1058)

У додатку 4 пеню не відображають. До додатка 4 потрібно скласти бухгалтерську довідку, в якій слід зазначити суму нарахованої та сплаченої пені. На підставі цієї довідки працівники ПФУ здійснять її нарахування.Формула для розрахунку пені за п.п. 10.1 Інструкції № 21-1:

В = S х К х 0,1 %,

де В — сума пені, нарахована на фактично погашену суму недоїмки зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій (округляється до другого знака після коми);

S — фактично погашена сума недоїмки зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій;

К — кількість днів прострочення платежу (відлічують з першого календарного дня за днем настання строку платежу).

На практиці пеню розраховують працівники ПФУ після отримання звіту з виправленнями

Штраф

5 % донарахованих ПФУ або страхувальником сум своєчасно не обчислених і не сплачених страхових внесків за кожен повний чи неповний місяць, за який донараховано ці суми (п. 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058; п.п. 9.3.4 Інструкції № 21-1)

Для розрахунку штрафу кількість місяців розраховується починаючи з місяця, на який припадає строк подання звітності за період, за який донараховано (розраховано) суми внесків, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким страхувальником акта перевірки від органу ПФУ чи в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми.Наявність переплати не врятовує від 5 % штрафу (лист Головного управління ПФУ у м. Києві від 11.06.07 р. № 9688/03). Штраф розраховують працівники ПФУ після отримання звіту

10 % страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період за кожен повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 170 грн. (при повторному порушенні протягом року — 20 % або не менше 340 грн.) за надання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку чи іншої звітності (п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058)

Формулу для розрахунку штрафу наведено у статті «Персоніфікація-2009: востаннє за старою формою» // «БТ», 2010, № 5, с. 9.

Лист ПФУ від 25.02.09 р. 3165/05-10// «БТ»; 2009, № 16, с. 10

Адмінштраф

340 — 510 грн., за повторне протягом року таке порушення — від 510 до 680 грн. (ч. 16 ст. 106 Закону № 1058; ст. 1651 КУпАП)

Накладається на посадових осіб.При самостійному виправленні помилок, на наш погляд, адмінштрафу можна уникнути

 

Способи виправлення помилок

Нововведенням

для виправлення допущених помилок у додатку 4 є можливість повторного його подання до закінчення граничного строку подання цього звіту. Так, згідно з п. 2.15 Порядку № 26-1 у разі виявлення помилки у звіті підприємство (підприємець) має право до кінцевого строку подання цього звіту повторно сформувати і подати звіт до органу ПФУ. При цьому чинним вважається останній електронний чи паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності. При формуванні повторного додатка 4 його подають повністю у правильному вигляді з позначками типу звіту «Початкова» в усіх Таблицях.

Нагадаємо: граничний строк подання

додатка 4 — не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення базового звітного місяця (п. 2.1 Порядку № 21-1). Якщо такий останній день припадає на вихідний, святковий та інший неробочий день, то його переносять на перший після нього робочий день (п. 2.7 Порядку № 26-1). Наприклад, при здаванні звіту за лютий 2010 року останнім днем вважалося 22 березня 2010 року, оскільки 20 березня припало на вихідний (субота). Крім того, строки подання додатка 4 за січень, лютий та березень 2010 року окремим роботодавцям могло за їх заявою бути продовжено до 7 календарних днів (п. 3 постанови правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1).

Якщо недостовірні відомості про застрахованих осіб, подані та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку,

виявлено працівниками ПФУ, то вони повідомлять про це роботодавця протягом 2 робочих днів. Роботодавцю слід подати необхідні коригуючі або скасовуючі документи для виправлення недостовірних даних протягом наступних 10 робочих днів (п. 2.16 Порядку № 26-1).

Для самостійного виправлення виявлених помилок строків не встановлено — страхувальник сам вирішує, коли йому це зробити.

Для виправлення допущених помилок

у додатку 4 після закінчення граничного строку подання звіту Порядок № 26-1 та програмне забезпечення*, за допомогою якого сьогодні автоматизовано процес заповнення додатка 4, використовуються два способи залежно від типу помилки:

Спосіб 1

виправлення через додаток 4 за поточний звітний місяць, в якому такі помилки виявлено та виправлено. У такий спосіб виправляють помилки, пов'язані із заниженням або завищенням об'єкта оподаткування та сум страхових внесків (передбачає коригування грошових показників додатка 4). Виправлення відображають у додатку 4 за поточний місяць: у Таблиці 1 — у рядку 6 або 7 та в Таблиці 7 — з кодом типу нарахувань 4 або 5. При такому способі виправлення у складі додатка 4 Таблиць типу «Скасовуюча» (для Таблиць 5, 6, 7 і 8) або «Коригуюча» (для Таблиці 5) не буде! Виправлення персоніфікованих даних здійснюють з використанням коду типу нарахувань (4 або 5) із зазначенням місяця коригування показників.

Спосіб 2

виправлення з використанням Таблиць 5, 6, 7 і 8 типу «Скасовуюча» і «Коригуюча» (для Таблиці 5), складених за той період, за який виправляють допущену помилку. Так виправляють помилки, допущені в коді страхувальника, звітному місяці, даних працівника (номер чи дані страхового свідоцтва, код підстави для обчислення спецстажу), тобто в даних страхувальника чи працівника, і не зачіпають грошові показники раніше поданого додатка 4. Таблиця 1 в цьому випадку не складається. У реквізиті «Звіт за місяць» указують період, за який виправляють помилку. При такому способі виправлення дані про суми заробітку застрахованої особи та суми внесків у виправленому документі мають бути ідентичні даним, які було подано раніше (тобто виходимо з того, що в них помилок не було). Порядок виправлення таких помилок описано в п. 2.17 Порядку № 26-1.

*

Спеціальним програмним забезпеченням, актуальні версії якого мають безкоштовно надаватися в органі ПФУ за місцем узяття на облік (п. 1.4 Порядку № 26-1), є на сьогодні все той же «АРМ-ЗС», який можна отримати у своєму відділенні ПФУ або скачати із сайта http://www.spov.com.ua/. На момент написання статті остання версія програми — 8.86.000 від 31.03.10 р.

Незалежно від виду помилки (помилка у грошових показниках чи в персоніфікованих даних), до сформованих

Таблиць складається Перелік таблиць звіту.

Якщо ж одночасно було допущено помилку і у грошових показниках поданого

додатка 4, і в реквізитах, то такі помилки слід виправляти окремо двома способами.

Далі докладно розглянемо порядок виправлення допущених помилок кожним зі способів, для наочності супроводжуючи їх прикладами.

 

ПОМИЛКИ В ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

 

Помилка у П. І. Б. застрахованої особи (Таблиця 5)

Підпунктом 2.17.1 Порядку № 26-1

передбачено для виправлення допущеної помилки у П. І. Б. застрахованої особи подання коригуючих відомостей, зазначених у Таблиці 5 додатка 4, з позначкою «Коригуюча». Така форма є підставою для заміни значень реквізитів відповідної Таблиці, яку раніше було подано до ПФУ. На підставі Таблиці 5 типу «Коригуюча» провадиться технологічна заміна попередньо накопичених даних в обліковій картці особи на актуальні дані, подані страхувальником у Таблиці з позначкою «Коригуюча».

Як бачимо, при виправленні даних у П. І. Б. слід подати лише одну

Таблицю 5 з позначкою «Коригуюча», зазначивши в ній правильні П. І. Б. працівника. Таким чином, на підставі цієї форми автоматично зміниться П. І. Б. у базі застрахованих осіб ПФУ, тому уточнювати інші подані до цього Таблиці 6, 7 або 8 з неправильними П. І. Б. не потрібно.

У реквізиті «

Звіт за місяць» указують місяць, дані за який потрібно змінити в Таблиці 5 (місяць прийняття або звільнення працівника, оскільки саме в цей період формують запис у Таблиці 5 на працівника).

Коригуючу

Таблицю 5 також слід подати в разі, коли до неї не було внесено дані своєчасно (у місяці прийняття або звільнення працівника). Таку Таблицю 5 формують з позначкою «Коригуюча» навіть у тому випадку, коли за такий звітний місяць Таблиця 5 не подавалася взагалі (у складі немає форми з позначкою «Початкова»). Вважається, що додаток 4 за цей звітний місяць уже подано і Таблиці, що його змінюють, можуть бути або коригуючими (позначка «Коригуюча»), або скасовуючими (позначка «Скасовуюча»).

 

Послідовність виправлення помилок, допущених у П. І. Б. застрахованої особи

Етап 1

. Складаємо Таблицю 5 з позначкою «Коригуюча» , до якої вносять правильні дані про застраховану особу, у П. І. Б. якої було допущено помилку чи інформацію про яку не внесли до Таблиці 5 за звітний місяць. У реквізиті «Звіт за місяць» зазначають місяць, у додатку 4 за який допущена і тепер виправляється помилка.

Етап 2. Складаємо супровідний Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично). У реквізиті «Звіт за місяць» указують місяць, в додатку 4 за який допущено помилку.

Етап 3. Подаємо сформований звіт до ПФУ.

Якщо помилку допущено в персоніфікованих даних за періоди до 2010 року, то слід коригувати раніше поданий Список осіб, які працюють або працювали у роботодавця у звітному році (додаток 15 до Інструкції № 16-6) за відповідний рік у порядку, передбаченому для виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року*. Таблицю 5 не подають.

 

* Докладніше див. статтю «Персоніфікація-2009: востаннє за старою формою» // «БТ», 2010, № 5, с. 9.

 

Приклад 1

. У Таблиці 5 додатка 4 за січень 2010 року неправильно зазначено прізвище працівника (ідентифікаційний номер 2802806461): замість «Плохих Оксана Анатоліївна» написано «Плохіх Оксана Анатоліївна». Крім того, до Таблиці 5 не внесено запис про звільнення 20 січня 2010 року працівника Мишка Олега Олеговича (ідентифікаційний номер 2002002005). Помилку виправили 31 березня 2010 року.

У цьому випадку необхідно скласти

Таблицю 5 за січень 2010 року з типом позначки «Коригуюча» (див. рис. 2), супроводивши її Переліком таблиць звіту (див. рис. 1). Після внесення правильного прізвища працівника Плохих О. А. вона автоматично заміниться в базі застрахованих осіб, а інші подані Таблиці щодо цього працівника до дати подання коригуючої Таблиці 5 (до 31.03.10 р.) коригувати не потрібно (Таблиці 6 і 7 за січень та лютий 2010 року).

 

img 1

Рис. 1.

Перелік таблиць звіту до прикладу 1

 

img 2

Рис. 2. Таблиця 5 типу «Коригуюча» до прикладу 1

 

Помилка в реквізитах Таблиць 5, 6, 7, 8 (номер застрахованої особи, код страхувальника тощо)

Підпунктом 2.17.2 Порядку № 26-1

з використанням Таблиць 5, 6, 7 і 8 типу «Скасовуюча» передбачено виправлення помилок у:

— коді страхувальника (реквізит

«Код ЄДРПОУ/ідентифікаційний номер»);

— звітному місяці (реквізит

«Звітний місяць, рік»);

— номері облікової картки застрахованої особи (ідентифікаційному номері згідно з довідкою ДПІ або серії та номері свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування — для осіб, які відмовилися від номера з релігійних переконань та в яких є відповідна позначка в паспорті) (

графа 6 Таблиць 5, 6, 7 і 8);

— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (спеціальний стаж) (для

Таблиці 8).

 

Послідовність виправлення помилок, допущених у реквізитах Таблиць 5, 6, 7, 8

Етап 1

. Складаємо відповідні Таблиці 5, 6, 7 чи 8 додатка 4 з позначкою «Скасовуюча» за ті звітні періоди, в яких дані було подано з неправильними названими вище реквізитами (по працівнику «точнісінько» повторюємо неправильні дані). У реквізиті «Звітний місяць» указуємо місяць, у додатку 4 за який допущено помилку.

Етап 2. Складаємо відповідні Таблиці 5, 6, 7 чи 8 додатка 4 з позначкою «Початкова», де наводимо правильні названі вище реквізити за ті звітні періоди, в даних яких було допущено помилку. У реквізиті «Звітний місяць» зазначаємо місяць, у додатку 4 за який допущено помилку.

Етап 3. Складаємо супровідний Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично). У реквізиті «Звіт за місяць» указуємо місяць, у додатку 4 за який допущено помилку.

Етап 4. Подаємо сформований звіт до ПФУ.

Якщо помилку допущено в персоніфікованих даних за періоди до 2010 року, то слід коригувати раніше поданий Список осіб, які працюють або працювали у роботодавця у звітному році (додаток 15 до Інструкції № 16-6) Індивідуальні відомості про застраховану особу ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6), Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії СПП (додаток 14 до Інструкції № 16-6) за відповідний рік у порядку, передбаченому для виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року.

 

На підставі поданих документів з позначкою

«Скасовуюча» недостовірні дані облікової картки вилучаються з переліку чинних для використання, але залишаються в електронному архіві для збереження звітування.

Особливість цього способу

виправлення допущених помилок — не допускається зміна в сумах нарахованого заробітку, грошового забезпечення чи доходу і в сумах страхових внесків за звітний місяць.

Приклад 2.

25 січня 2010 року на роботу було прийнято працівницю Остапенко Олену Олександрівну (ідентифікаційний номер 2342342345). При формуванні даних про прийнятого працівника до програмного забезпечення було неправильно внесено ідентифікаційний номер: замість 2342342345 зазначено номер 2343242345. У зв'язку з цим при формуванні додатка 4 за січень та лютий 2010 року з використанням програмного забезпечення в Таблицях 5, 6 додатка 4 за січень 2010 року і Таблицях 6 і 7 додатка 4 за лютий 2010 року дані про працівника містили неправильний ідентифікаційний номер.

Виправляємо допущену помилку таким чином:

1) складаємо

Таблиці 5 і 6 за січень 2010 і Таблиці 6 і 7 за лютий 2010 з позначкою «Скасовуюча», в яких «точнісінько» повторюємо неправильні дані на працівницю Остапенко О. О. (у тому вигляді, в якому їх наведено в додатках 4 за січень та лютий 2010 року) — з неправильним ідентифікаційним номером 2343242345;

2) складаємо

Таблиці 5 і 6 за січень 2010 і Таблиці 6 і 7 за лютий 2010 з позначкою «Початкова», в яких зазначаємо дані на працівницю Остапенко О. О. з правильним ідентифікаційним номером 2342342345;

3) до кожного

додатка 4 з коригуючими даними (за січень та лютий 2010 року) складаємо супровідний Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично), зазначивши в реквізиті «Звіт за місяць» відповідний місяць, за який виправляється помилка.

На рис. 3.1 — 3.5 (с. 35-36) наведено коригуючий

додаток 4 за січень 2010 року. Аналогічно формуємо коригуючий додаток 4 за лютий 2010 року, але замість Таблиці 5 формуємо скасовуючу та початкову Таблицю 7, подану за цей період на працівницю Остапенко О. О., у якій також неправильно зазначено індивідуальний номер працівниці (див. рис. 4.1, 4.2 і 4.3 на с. 36—37).

 

img 3

Рис. 3.1.

Перелік таблиць звіту до прикладу 2 за січень 2010 року

 

img 4

Рис. 3.2. Таблиця 5 типу «Скасовуюча» до прикладу 2 за січень 2010 року (у такому вигляді на працівника заповнено Таблицю 5 за січень 2010 року)

 

img 5

Рис. 3.3. Таблиця 5 типу «Початкова» до прикладу 2 за січень 2010 року (виправлені дані на працівника)

 

img 6

Рис. 3.4.

Таблиця 6 типу «Скасовуюча» до прикладу 2 за січень 2010 року (з неправильним ідентифікаційним номером працівника)

 

img 7

Рис. 3.5.

Таблиця 6 типу «Початкова до прикладу 2 за січень 2010 року (з правильним ідентифікаційним номером працівника)

 

img 8

img 9

Рис. 4.1. Перелік таблиць звіту до прикладу 2 за січень 2010 року

 

Таблиця 6

типу «Скасовуюча» за лютий 2010 року на Остапенко О. О. з неправильним індивідуальним номером (2343242345) не наводиться, заповнюється аналогічно рис. 3.4.

Таблиця 6

типу «Початкова» за лютий 2010 року на Остапенко О. О. з правильним індивідуальним номером (2342342345) не наводиться, заповнюється аналогічно рис. 3.5.

 

img 10

Рис. 4.2.

Таблиця 7 типу «Скасовуюча» до прикладу 2 за лютий 2010 року (з неправильним ідентифікаційним номером працівника)

 

img 11

Рис. 4.3. Таблиця 7 типу «Початкова» до прикладу 2 за лютий 2010 року (з правильним ідентифікаційним номером працівника)

 

ПОМИЛКИ В СУМОВИХ ПОКАЗНИКАХ

 

Помилка в базі для нарахування внесків та сумах утриманих внесків (Таблиці 1 і 7)

Базою обкладення внесками до ПФУ є фактичні витрати на оплату праці, винагороди за виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми оплати лікарняних (

ст. 19 Закону № 1058)*.

* Перелік виплат, на які нараховують внески до ПФУ, див. у Шпаргалці бухгалтера «Виплати працівникам: нарахування та утримання, участь у розрахунку середньої зарплати для соцвиплат і відпускних» // «БТ», 2010, № 14, с. 19.

У разі якщо дохід у звітному місяці було помилково не нараховано і не включено до бази для обкладення внесками, донарахування такого доходу слід провести в місяці виявлення такої неточності. По суті, цю ситуацію не слід розцінювати як помилку, пов'язану з неправильним обчисленням внесків до ПФУ (див. розділ «Донарахування доходу за минулі періоди — не помилка (Таблиці 1 і 6 )» на с. 44).

Інша ситуація — дохід було нараховано (у бухобліку відображено нарахування по кредиту відповідного рахунка), але помилково не включено до бази для нарахування та утримання внесків до ПФУ. Або протилежна ситуація — нарахований дохід помилково (не повинен обкладатися внесками) включено до бази обкладення внесками до ПФУ. Таким чином, при класифікації «помилка чи донарахування доходу» слід виходити з того, що помилка буде тоді, коли в минулому періоді ми не змінюємо розмір виплати, на яку забули нарахувати внески або помилково їх нарахували. Змінюється тільки розмір нарахованих у такому періоді внесків. Саме це слід розцінювати як помилку в обчисленні внесків. Виправляють подібні помилки через коригування даних додатка 4 з урахуванням таких правил самовиправлення:

1) при нарахуванні страхових внесків за минулі періоди використовуємо розмір страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які нараховуються страхові внески (лист ПФУ від 06.03.06 р. № 2584/03-02);

2) з метою порівняння доходу з максимальною величиною, на яку нараховують страхові внески, беремо її розмір, що діяв у період, за який здійснюється нарахування виплат, окремо за кожен місяць.

Коригування помилок, допущених у минулих звітних періодах (незалежно від того, коли їх було допущено: до 2010 року чи після), відображаються в додатку 4 за звітний місяць з використанням коригуючих рядків 6 і 7 Таблиці 1 та із заповненням персоніфікованих даних про застраховану особу, стосовно доходу якої помилково обчислено внески до ПФУ (Таблиці 6, 7 і 8).

 

Послідовність виправлення помилок, пов'язаних з коригуванням нарахованих внесків минулих періодів

(помилку виправляють у додатку 4 за місяць, в якому виявили помилку)

Етап 1. Залежно від типу помилки в Таблиці 1 за місяць, в якому виправляють помилку, заповнюють рядки 6 та/або 7:

Рядок 6 — якщо внески в минулих періодах занижено, у рядку відображають суму рядків 6.1 і 6.2:

рядок 6.1 — сума внеску до ПФУ, що нараховується роботодавцем «зверху», на дохід, який у минулий період не включено до бази оподаткування (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу);

рядок 6.2 — сума внеску до ПФУ, утримана «знизу» з доходу, який у минулому періоді не включено до бази оподаткування (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу);

рядок 6а — дохід, який у минулий період не включено до бази обкладення внесками до ПФУ (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу).

Рядок 7 — якщо в минулих періодах завищено об'єкт для нарахування внесків до ПФУ (надміру нараховано внески); у рядку відображають суму рядків 7.1 і 7.2:

рядок 7.1 — сума внеску до ПФУ, що надміру нараховується роботодавцем «зверху»;

рядок 7.2 — сума внеску до ПФУ, надміру утриманого «знизу»;

рядок 7а — дохід, який у минулий період надміру включено до бази обкладення внесками до ПФУ.

У рядку «Зміст помилки» вказують період, в якому виявлено помилку, та вид виплати, на яку не нараховано та/або надміру нараховано страхові внески. За наявності декількох помилок описують кожну з них.

Показник рядка 6 додають при визначенні рядка 8, а показник рядка 7 — вираховують. Аналогічно при заповненні рядка 8.1 (8.2) показник рядка 6.1 (6.2) додають, а показник рядка 7.1 (7.2) — вираховують.

Зверніть увагу:

ні суму пені, ні суму штрафу, пов'язаних з виправленням помилки, у додатку 4 не відображають!

Етап 2. Заповнюють Таблицю 7

на застраховану особу, щодо якої занижено внески (завищено об'єкт):

з КТН 4 (графа 11) — якщо внески в минулих періодах занижено (заповнено рядок 6 Таблиці 1).

Перевірка: «Підсумок графи 14 Таблиці 7 з КТН 4 = рядку 6.2 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 13 Таблиці 7 з КТН 4 = рядку 6.а Таблиці 1»;

з КТН 5 (графа 11) — якщо в минулих періодах завищено об'єкт для нарахування внесків (заповнено рядок 7 Таблиці 1).

Перевірка: «Підсумок графи 14 Таблиці 7 з КТН 5 = рядку 7.2 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 13 Таблиці 7 з КТН 5 = рядку 7.а Таблиці 1».

У графі 14 зазначають суму внесків, що припадає на базу, яка підлягає коригуванню (відображена у графі 13 Таблиці 7). Показник завжди має додатне значення.

У реквізиті «Звітний місяць» указують місяць, в якому виправляють помилку.

У графі 10 зазначаємо місяць та рік, за який виправляється помилка, у тому числі якщо помилку було допущено в періодах до 2010 року. При цьому слід додатково подати форму ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6) за звітний рік, в якому було допущено помилку, за процедурою виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року*.

Етап 3. Складаємо супровідний Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично). У реквізиті «Звіт за місяць» указують місяць, в якому виправляють допущену помилку.

Етап 4. Подаємо сформований звіт до ПФУ.

 

* Докладніше див. статтю «Персоніфікація-2009: востаннє за старою формою» // «БТ», 2010, № 5, с. 9.

 

Приклад 3

. У березні 2010 року виявили такі помилки:

1)

у жовтні 2009 року помилково виплатили, але не включили до об'єкта для нарахування внесків винагороду за договором на виконання робіт, укладеним з працівницею підприємства Лях Оксаною Василівною (ідентифікаційний номер 2452451111). Сума до нарахування — 6000 грн. Крім винагороди за договором, у жовтні працівниці нарахували зарплату в сумі 5000 грн., з якої утримано внесок (2 %) у сумі 100 грн. (цю суму зарплати і утриманий внесок відображено в ІНДАНІ за 2009 рік). Помилка полягає в заниженні нарахованих сум внесків до ПФУ виходячи із суми винагороди за виконані роботи;

2)

у січні 2010 року працівнику підприємства Кузьменку Івану Олеговичу (ідентифікаційний номер 1261261267), крім зарплати за цей місяць у сумі 6500 грн., виплачено ще наднормативні добові за дні відрядження в розмірі 450 грн. Внески до ПФУ було нараховано на сукупний дохід працівника, у тому числі й на суму наднормативних добових. Помилка полягає в завищенні об'єкта для нарахування внесків до ПФУ на суму наднормативних добових.

Виправляємо допущені помилки таким чином:

 

П. І. Б. працівника

Період нарахування доходу

У місяці нарахування доходу

Виправлення помилки

ідентифікаційний номер

база для нарахування внесків

нараховано внесків

база для нарахування внесків

відкориговано внесків

33,2 %

2 %

усього

у межах максимальної величини

додатково (+), надміру (-) в місяці виправлення помилки

33,2 %

2 %

усього

у межах максимальної величини

Лях О. В.

Жовтень 2009 року

5000,00

1660,00

100,00

11000,00

10035,00

+ 6000,00

+ 5035,00*

+ 1671,62

+ 100,70

2452451111

(5000 + 6000)

(669 х 15)

гр. 12 Т. 7 з КТН 4

ряд. 6а Т.1;

 гр. 13 Т. 7 з КТН 4

ряд. 6.1 Т.1

ряд. 6.2 Т. 1;

гр. 14 Т 7 з КТН 4

Кузьмен-ко І. О.

Січень 2010 року

6950,00

2307,40

139,00

6500,00

6500,00

-450,00

-450,00

-149,40

-9,00

1261261267

гр. 12 Т. 7 з КТН 5

ряд. 7а Т.1;

 гр. 13 Т. 7 з КТН 5

ряд. 7.1 Т.1

ряд. 7.2 Т. 1;

гр. 14 Т 7 з КТН 5

У Таблицях указують додатне значення

* Оскільки сукупний дохід працівниці за жовтень 2009 року перевищує максимальну величину, з якої утримувалися внески у жовтні 2009 року ((5000 + 6000) > 10035), то внески до ПФУ з донарахованого доходу у вигляді винагороди слід розраховувати не з усієї суми винагороди, а тільки в межах максимальної величини: 10035 - 5000 = 5035 грн.

 

На рис. 5.1 — 5.3 (с. 40—41) наведено виправлення допущених помилок у жовтні 2009 року та січні 2010 року в

додатку 4 за березень 2010 року. За березень 2010 року нараховано зарплату працівникам у сумі 50000 грн. (дохід працівників не перевищив максимальної величини), на яку нараховано внесок 33,2 % у сумі 16600 грн. та утримано внесок 2 % у сумі 1000 грн. Таблицю 6 заповнюють у загальному порядку* (тут не наводимо).

* Порядок заповнення див. у статті «Нова пенсійна звітність» // «БТ», 2010, № 5, с. 35.

Крім того, у зв'язку з тим, що одну з помилок допущено у жовтні 2009 року, тобто в періоді до 2010 року, у зв'язку з коригуванням доходу за жовтень 2009 року, крім додатка 4 , необхідно додатково подати форму ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6) за 2009 рік щодо працівниці Лях О. В. з типом «Коригувальна», супроводжуючи її ярликом-розпискою.

 

img 12

Рис. 5.1.

Перелік таблиць звіту до прикладу 3 за березень 2010 року

 

img 13
img 14

Рис. 5.2. Таблиця 1 до прикладу 3 за березень 2010 року

 

img 15

Рис. 5.3. Таблиця 7 до прикладу 3 за березень 2010 року

 

Помилка в застосуванні максимальної величини (Таблиці 1 і 7)

Згідно з

ч. 4 ст. 19 Закону № 1058 страхові внески до ПФУ нараховують на суми доходу, з якого справляють внески до ПФУ, у межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що дорівнює 15 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Помилки, допущені внаслідок застосування неправильного граничного розміру доходів, з якого справляються внески до ПФУ, зазвичай виникають у зв'язку з періодичною зміною цієї величини (пригадаємо, наприклад, епопею з підвищенням розміру мінзарплати і прожиткового мінімуму в листопаді 2009 року чи історію з розміром прожитмінімуму, що діє у 2010 році). Крім того, помилка може виникнути, якщо граничний дохід не застосовують до сукупного доходу, нарахованого застрахованій особі в одного страхувальника за певний місяць.

Таку помилку виправляють у порядку, передбаченому для помилок у базі обчислення внесків до ПФУ, описаному в попередньому розділі (див.

розділ «Помилка в базі для нарахування внесків та сумах утриманих внесків (Таблиці 1 і 7)» на с. 38), шляхом заповнення в поточному додатку 4 рядків 6 та/або 7 Таблиці 1 і Таблиці 7 з КТН 4 та/або 5.

Приклад 4

. У листопаді 2009 року працівникові нарахували зарплату в сумі 12000 грн. Внески до ПФУ нараховано виходячи з максимальної величини 10035 грн. (669 грн. хх 15): 33,2 % — 3331,62 грн..; 2 % — 200,7 грн.

Помилка полягає в тому, що в листопаді 2009 року необхідно було застосовувати максимальну величину в розмірі 11160 грн. виходячи з прожитмінімуму в розмірі 744 грн.*. Отже, з цієї суми має бути утримано внески до ПФУ:

33,2 % — 3705,15 грн.;

2 % — 223,2 грн.

* Див. ком. «Мінзарплата і прожитковий мінімум — Кабмін роз'яснює, з якого часу діють нові розміри» // «БТ», 2009, № 49, с. 4.

Таким чином, унаслідок допущеної помилки:

1) занижено базу для нарахування внесків на 1125 грн. (11160 - 10035) — у додатку 4 за місяць, в якому виправляємо помилку, відображаємо в рядку 6а Таблиці 1 та у графах 12 і 13 Таблиці 7графі 11з КТН «);

2) недонараховано внески до ПФУ в розмірі:

33,2 % — 373,5 грн. (1125 х 33,2 %) — для виправлення помилки в додатку 4 відображаємо в рядку 6.1 Таблиці 1;

2 % — 22,5 грн. (1125 х 2 %) — для виправлення помилки в додатку 4 відображаємо в рядку 6.2 Таблиці 1 та у графі 14 Таблиці 7 з КТН «4».

Приклад 5.

Працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи на посаді бухгалтера з окладом у розмірі 8000 грн. З лютого 2010 року він працевлаштувався на це саме підприємство на посаду кошторисника з окладом 5500 за сумісництвом. Цю роботу він виконує у вільний від основної роботи час (зазвичай — вечірній час після закінчення роботи бухгалтером). Внески до ПФУ за лютий розрахували виходячи з кожного доходу окремо, порівнявши кожен з них з діючою максимальною величиною в лютому (8000 < 13035 грн. внески нарахували з 8000 грн.; 5500 < 13035 грн. внески нарахували з 5500 грн.). У Таблиці 6 за лютий 2010 року нарахування доходу показано щодо цього працівника двома рядками, що відрізняються між собою заповненням графи 13: для основного місця роботи — «1», за сумісництвом — «0».

Помилка полягає в тому, що порівнювати з максимальною величиною слід було сукупний дохід за лютий 2010 року (13500 = 8000 + 5500), а не кожен дохід окремо (8000 і 5500). Виправлення помилки покажемо в таблиці нижче:

 

Показник

Зарплата

Внески до ПФУ

33,2 %

2 %

1

2

3

4

На посаді бухгалтера

8000

2656

160

На посаді кошторисника

5500

1826

110

Правильний об'єкт для нарахування внесків у лютому 2010 року і сума

нарахованих внесків

13035

4327,62

260,7

Виправлення допущеної помилки в додатку 4

Надміру нараховані суми

465

154,38

9,3

Відображаємо виправлення в Таблиці 1

Ряд. 7а

Ряд. 7.1

Ряд. 7.2

Відображаємо виправлення в Таблиці 7, заповнивши на застраховану особу один рядок:— у графі 11 — КТН «; — у графі 15 — «1»* (трудова книжка знаходиться у роботодавця незалежно від статусу його роботи)

Графа 13

Не відображаємо

Графа 14

* Під час заповнення Таблиць 6 і 7 при сумісництві в одного роботодавця на працівника необхідно заповнювати один рядок на сукупний дохід, зазначивши у графі 13 (для Таблиці 6) і графі 15 (для Таблиці 7) — «1» (ознака наявності трудової книжки).

 

Помилка в розмірі ставки для нарахування внеску

Помилки, пов'язані із застосуванням неправильного розміру ставки

, як правило, допускають тоді, коли відбувається зміна ставки:

1) передбачена чинним законодавством — останню зміну ставки в частині нарахування «зверху» було передбачено для платників фіксованого сільгоспподатку (з 01.01.10 р. ставку підвищено з 26,56 до 33,2 %), а в частині утримання — з 01.01.08 р. звичайні роботодавці незалежно від розміру доходу утримують внесок у розмірі 2 % (до цього періоду застосовувалася ставка 0,5 % з доходу в межах прожиткового мінімуму і 2 % із суми, що перевищує розмір прожиткового мінімуму);

2) у зв'язку зі зміною статусу категорії застрахованої особи найпоширенішим прикладом є набуття працівником статусу інваліда (у

Таблицях 6 і 7 у графах 8 і 9 на інваліда вказують коди «2»), унаслідок чого підприємство нараховує на його зарплату внесок «зверху» не 33,2 %, а 4 %.

Такі помилки призводять лише до неправильного обчислення суми внесків до ПФУ, базу ж для їх нарахування у звітності показано правильно.

Виправлення помилок

щодо внеску в частині нарахування здійснюють шляхом відображення в додатку 4 за період, в якому їх виправляють, у Таблиці 1:

— донарахованого внеску — у

рядку 6.1;

— надміру нарахованого внеску — у

рядку 7.1.

При цьому заповнюють також рядок

«Зміст помилки», а рядки 6.2 (7.2) і 6а (7а) не заповнюють.

Приклад 6

. Працівник-інвалід підтвердив свій статус інваліда (приніс на підприємство копію документа, що підтверджує його інвалідність) 1 лютого 2010 року. Але на його зарплату за лютий 2010 року (2000 грн.) помилково нараховано внесок у розмірі 33,2 % (664 грн.) замість 4 % (80 грн.). Сума надміру нарахованого внеску склала 584 грн. (664 - 80).

Оскільки помилка призвела тільки до надмірного нарахування внеску в частині нарахування, то її показуємо в

рядках 7.1 і 7 Таблиці 1.

Крім того, особливістю виправлення такої помилки є те, що, складаючи

Таблиці 6 і 7 додатка 4 за лютий 2010 року, у графах 8 і 9 зазначали код «1», а не «2», як для інваліда. Тому, крім додатка 4 за місяць, в якому виправляють таку помилку, необхідно також окремо сформувати і подати за період, в якому допущено помилки (у нашому прикладі — за лютий 2010 року):

Таблиці 6 і 7 з позначкою «Скасовуюча», переписавши заповнений рядок на працівника-інваліда з кодом «1» у графах 8 і 9;

Таблиці 6 і 7 з позначкою «Початкова», проставивши у графах 8 і 9 код «2».

Сумові показники при цьому мають бути незмінними.

Якщо неправильно застосували ставку внеску до ПФУ

в частині утримання (на сьогодні подібні помилки практично не зустрічаються, оскільки востаннє зміна ставки в частині утримань відбулася ще у 2008 році і, як правило, їх уже виправили), то таку помилку, як і в разі помилки щодо внеску в частині нарахування, відображають у додатку 4 за період, в якому виправляють таку помилку, у Таблиці 1:

— донарахованого внеску — у

рядку 6.2;

— надміру нарахованого внеску — у

рядку 7.2.

При цьому заповнюють також рядок

«Зміст помилки», а рядки 6.1 (7.1) і 6а (7а) не заповнюють.

Крім того, оскільки помилку було допущено до 2010 року, то

додатково слід подати також форму ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6) з типом «Коригувальна» за рік, в якому допущено помилку, відкоригувавши в ній суму утриманого внеску, та супроводивши її Ярликом-розпискою.

 

ПЕРЕРАХУНКИ ЗА МИНУЛІ ПЕРІОДИ (УТОЧНЕННЯ)

 

Донарахування доходу за минулі періоди — не помилка (Таблиці 1 і 6)

Донарахування зарплатних виплат працівнику в поточному місяці за минулі періоди

не є помилкою. Донарахування виплат, що включаються до фонду оплати праці за минулі періоди, згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5 відносять у дохід поточного місяця. Внески до ПФУ на такі виплати нараховують виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (лист ПФУ від 11.01.07 р. № 501/03-30). Максимальну величину доходу в такому разі застосовують сукупно до загального нарахованого доходу за місяць, в якому було донараховано дохід (звітний місяць).

Тому в цьому випадку

коригувати дані, подані в додатку 4 за минулі періоди (за періоди до 2010 року — дані додатка 23 до п.п. 11.11 Інструкції № 21-1 та персоніфікованій звітності за минулі роки), не потрібно. Донарахований заробіток разом з доходом за поточний місяць відображають у додатку 4 за поточний місяць у загальному порядку для доходу поточного місяця: у Таблиці 1 він потрапить до рядка 1.1, 2, 2.1 і 4, а в Таблиці 6 щодо працівника заповнюють один рядок.

Приклад 7

. У березні 2010 року працівникам нарахували компенсацію в сумі 4460 грн. за затримку виплати зарплати, яку виплатили в листопаді та грудні 2009 року за період нарахування зарплати грудень 2008 року — вересень 2009 року. Крім того, за березень 2010 року нараховано фонд оплати праці в сумі 20000 грн. Дохід кожного працівника, у тому числі з урахуванням донарахованої компенсації, не перевищив максимальної величини (13035 грн.). Суми нарахованих внесків до ПФУ на суму компенсації та витрат на оплату праці склали відповідно 8120,72 грн. (33,2 %) і 489,20 грн. (2 %).

Незважаючи на те що компенсацію за затримку виплати зарплати мають нараховувати і виплачувати в місяці виплати затриманої зарплати (у нашому випадку у листопаді — грудні 2009 року), її донарахування в березні 2010 року не є помилкою для цілей заповнення

додатка 4 . Таку суму включають до фонду оплати праці за березень 2010 року, обкладають за ставками внесків до ПФУ, що діють у березні 2010 року (33,2 % і 2 %), а максимальну величину, що діє в березні 2010 року, застосовують до сукупного доходу працівника (зарплата + компенсація) за березень.

Коригувати дані поданих до ПФУ в листопаді та грудні 2009 року

додатків 23 до п.п. 11.11 Інструкції № 21-1 та ІНДАНІ за 2009 рік не потрібно У додатку 4 сукупний дохід за березень 2010 року (24460 грн. = 20000 + 4460) і нараховані на нього внески відображають так:

— у

Таблиці 1 в рядках 1.1, 2, 2.1 і 4 відображають загальний дохід (24460 грн.), у рядках 3 і 3.1 — суму нарахованого внеску 33,2 % (8120,72 грн.), а в рядку 5 — суму утриманого внеску в розмірі 2 % (489,20 грн.);

— у

Таблиці 6 відображають одним рядком дохід щодо кожного працівника, що включає зарплату за березень і донараховану компенсацію.

 

Коригування зарплати за дні хвороби (Таблиця 7, КТН «6»)

На практиці трапляються випадки, коли хворому працівнику наприкінці місяця за дні хвороби помилково нараховують зарплату. Переважно це буває стосовно осіб, оплату праці яких здійснюють за фіксованим окладом.

Ураховуючи, що перехідні лікарняні відображають у

Таблиці 1 додатку 4 у місяці їх нарахування (надання працівником листка непрацездатності), лікарняні все-таки розподіляються між місяцями, на які вони припадають, за допомогою відображення в Таблиці 7 рядків для кожного місяця окремо (докладніше див. статтю «Нова пенсійна звітність» // «БТ», 2010, № 5, с. 35).

Що стосується зарплати, нарахованої за дні хвороби, то вона є надміру нарахованою, тому її слід вилучити з персоніфікованих даних за такий місяць. Для цих цілей у

Таблиці 7 передбачено КТН «6», що вписують до графи 11.

Зверніть увагу

: у п. 3.6 Порядку № 26-1 зазначено, що графу 14 для КТН «6» не заповнюють. Однак для правильного накопичення даних у системі персоніфікованого обліку до графи 14 потрібно вписати суму утриманого внеску з помилково нарахованої зарплати за дні хвороби. Це пояснюється тим, що лікарняні (КТН «1» і «2») у Таблиці 7 буде відображено в місяці їх нарахування, а утриманий з них внесок — у графі 12 Таблиці 6графі 14 Таблиці 7 не показують*). І якщо у графі 14 щодо помилкової зарплати, яка вилучається (КТН «6»), не навести утриманий внесок, це призведе до надмірного накопичення даних про утриманий внесок (стосовно неправомірно включеної зарплати).

* Незважаючи на те що в п. 3.6 Порядку № 26-1 зазначено, що графу 14 для КТН «1», «2» і «3» не заповнюють, але в усних консультаціях працівники ПФУ допускають за цими кодами заповнення графи 14 у разі помилкового нарахування таких видів доходу. У такому разі показник граф 12, 13 і 14 наводять з від’ємним значенням (сторнувальні суми).

Уточнення зарплати за дні хвороби зазвичай відображають у додатку 4 за наступний місяць, коли стало зрозуміло, що працівник за дні, коли було нараховано зарплату, хворів (він надав листок непрацездатності).

 

Послідовність вилучення помилково нарахованої зарплати за дні хвороби

(коригування здійснюють у додатку 4 за місяць, в якому виявили помилку)

Етап 1.

Заповнюємо рядок у Таблиці 7 на застраховану особу з КТН «6»:

— у графі 10 указують місяць та рік, в якому помилково нарахували зарплату за дні хвороби;

— у графі 11 — КТН «6»;

— у графах 12 і 13 — суму надміру нарахованої зарплати за дні хвороби;

— у графі 14 — суму утриманого внеску (2 %) із суми надміру нарахованої зарплати за дні хвороби.

Етап 2.

Заповнюємо рядки в Таблиці 7 на застраховану особу з КТН «1» та/або «2» на суму нарахованих працівнику лікарняних у загальному порядку для відображення лікарняних*:

— у графі 10 указуємо місяць та рік, на який припадають лікарняні (кількість рядків дорівнює кількості місяців, на які припадають дні хвороби, з відповідними КТН);

— у графі 11 — КТН «1» (для лікарняних за рахунок роботодавця) та/або «2» (для лікарняних за рахунок Фонду з тимчасової втрати працездатності);

— у графах 12 і 13 — суму лікарняних;

— у графі 14 — нічого не вказуємо (утримані внески із сум лікарняних відображаємо у графі 12 Таблиці 6).

Етап 3. При заповненні рядків Таблиці 1 слід ураховувати відповідність даних Таблиць 1 та 7:

Ряд. 1.1 = підсумок гр. 10 Т. 6 (крім КЗО «4») + підсумок гр. 12 Т. 7 (крім за КЗО «4» з КТН 1, 2, 3) - підсумок гр. 12 Т. 7 (крім за КЗО «4») з КТН «6».

Ряд. 1.1.1 = підсумок гр. 12 Т. 7 з КТН «1».

Ряд. 1.1.2 = підсумок гр. 12 Т. 7 з КТН «2».

Ряд. 1.2 = підсумок гр. 10 Т. 6 за КЗО «4» + підсумок гр. 12 Т. 7 за КЗО «4» з КТН «1», «2», «3» - підсумок гр. 12 Т. 7 за КЗО «4» з КТН «6».

Ряд. 2.1 = підсумок гр. 11 Т. 6 за КЗО «1, 4, 10, 11, 12, 19» + підсумок гр. 13 Т. 7 за КЗО «1, 4, 10, 11, 12,19» з КТН 1, 2, 3 - підсумок гр. 13 Т. 7 за КЗО «1, 4, 10, 11, 12,19» з КТН «6».

Ряд. 2.2 = підсумок гр. 11 Т. 6 за КЗО «2» + підсумок гр. 13 Т. 7 за КЗО «2» з КТН 1, 2, 3 - підсумок гр. 13 Т. 7 за КЗО «2» з КТН «6».

Ряд. 4 = підсумок гр. 11 Т. 6 + підсумок гр. 13 Т. 7 з КТН «1», «2», «3» - підсумок гр. 13 Т. 7 з КТН «6».

Ряд. 5 = підсумок гр. 12 Т. 6 - підсумок гр. 14 Т. 7 з КТН «1», «2», «3»** - підсумок гр. 14 Т. 7 з КТН «6».

Етап 4. Подаємо сформований додаток 4 за поточний місяць до ПФУ.

 

* Див. статтю «Нова пенсійна звітність» // «БТ», 2010, № 5, с. 35.

** Заповнюють у разі сторнування сум раніше відображених лікарняних та відпускних (у графі 14 проставляють знак мінус «-»). Порядком № 26-1 це не передбачено, однак для правильного формування персоніфікованих даних слід застосовувати такий порядок, що підтверджують також і працівтники ПФУ в усних консультаціях.

 

Приклад 8

. У лютому 2010 року працівнику нарахували зарплату в сумі 3000 грн. за повністю відпрацьований місяць (20 робочих днів). У Таблиці 6 за лютий 2010 року щодо працівника у графах 10 і 11 відображено зарплату в сумі 3000 грн., а у графі 12 — утриманий внесок у сумі 60 грн.

Проте у березні з'ясувалося, що працівник хворів з 24 лютого по 5 березня, що підтверджує наданий ним листок непрацездатності. Усього вийшло 8 робочих днів: 3 дні в лютому (оплачує роботодавець) і 5 днів у березні (оплачується за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності). Сума нарахованих лікарняних склала 400 грн. (150 грн. за 3 дні хвороби в лютому та 250 грн. — за 5 днів хвороби в березні). Таким чином, помилково було нараховано зарплату за 3 робочі дні лютого 2010 року (24, 25 і 26) у сумі 450 грн. (3000 : 20 роб. дн.

х 3 роб. дн.), суму утриманих з неї внесків — 9 грн. (450 х 2 %) — див. рис. 6.1 на с. 46. Помилку виправляють у додатку 4 за березень 2010 року.

Вилучення помилково нарахованої зарплати за 3 робочі дні лютого показують у

Таблиці 7 з КТН «6» у графі 11 таким чином (див. рис. 6.2 на с. 46):

— у

графі 10 зазначаємо місяць та рік, за який надміру нараховано зарплату за дні хвороби, — лютий 2010 року;

— у

графах 12 та 13 — суму надміру нарахованої зарплати за дні хвороби (450 грн.);

— у

графі 14 — суму утриманого внеску з надміру нарахованої зарплати за дні хвороби (9 грн.).

Перехідні лікарняні відображаються в

Таблиці 7 в загальному порядку (див. рядки 2 і 3 Таблиці 7 на рис. 6.2, с. 46) і в Таблиці 1 у рядках 1.1.1, 1.1.2, 2, 2.1 і 4 та у Розділі III (лікарняні за лютий — 150 грн.).

 

img 16

Рис. 6.1.

Витяг із Таблиці 6 за лютий 2010 року

 

img 17

Рис. 6.2. Витяг із Таблиці 7 за березень 2010 року

 

Хвороба в період відпустки — коригування нарахувань

На практиці також трапляються випадки, коли працівник, який пішов у щорічну відпустку, захворів у цей час*. У такому разі на дні хвороби йому продовжують відпустку (або переносять на інший період) і за дні хвороби замість відпускних нараховують лікарняні. Якщо про хворобу працівника роботодавцю стало відомо до складання та подання

додатка 4 за такий місяць, то проблем із заповненням не виникне (нараховані за дні відпустки відпускні відображаємо в Таблиці 7 з КТН «3», а допомогу за дні хвороби відображаємо в Таблиці 7 з КТН «1» та/або «2»).

* Докладніше див. статтю «Хвороба у відпустці — порядок оплати днів хвороби та відпустки» // «БТ», 2009, № 32, с. 16.

Якщо ж

додаток 4 за такий місяць уже було подано і в ньому відображено тільки відпускні (у Таблиці 7 з КТН «3»), то в місяці отримання від працівника листка непрацездатності необхідно відкоригувати дохід за минулий період. Здійснюють це в поточному додатку 4.

 

Послідовність коригування нарахованих відпускних за дні хвороби

(коригування здійснюють у додатку 4 за місяць, в якому виявили помилку)

Етап 1.

Заповнюємо рядок у Таблиці 7 на застраховану особу, якій надміру нарахували відпускні за дні хвороби, з КТН «3»:

— у графі 10 зазначаємо місяць та рік, в якому помилково нарахували відпускні за дні хвороби;

— у графі 11 — проставляємо КТН «3»;

— у графах 12 і 13 — суму надміру нарахованих відпускних за дні хвороби з від’ємним значенням «-»;

— у графі 14 — суму утриманого внеску (2 %) із суми надміру нарахованих відпускних за дні хвороби з від’ємним значенням «-».

Зверніть увагу: відображення від’ємних значень у Таблиці 7 і заповнення при цьому графи 14 для КТН «1», «2», «3» передбачено програмним забезпеченням, що підтверджують і працівники ПФУ, хоча це й суперечить

п. 3.6 Порядку № 26-1.

Етап 2

. Заповнюємо рядки в Таблиці 7 на застраховану особу з КТН «1» та/або «2» на суму нарахованих працівнику лікарняних в період відпустки в загальному порядку для відображення лікарняних* (див. попередній розділ на с. 44).

Етап 3. Заповнюємо Таблицю 1 та інші Таблиці додатка 4 за звітний місяць. Зверніть увагу: значення граф по рядку Таблиці 7 з КТН «3» з від’ємними значеннями вираховуються при порівнянні відповідності даних Таблиць 1 і 7 (формули для порівняння див. у попередньому розділі на с. 45).

У Розділі III Таблиці 1 слід відобразити вилучення відпускних, нарахованих за минулий місяць, у графі «Сума за минулий період» з від’ємним значенням «-», а суму лікарняних, що припадає на ці дні, показують в окремому рядку саме в цій графі.

Етап 4. Подаємо сформований додаток 4 за поточний місяць до ПФУ.

 

* Див. статтю «Нова пенсійна звітність» // «БТ», 2010, № 5, с. 35.

 

Приклад 9

. У лютому 2010 року працівнику нарахували:

— зарплату в сумі 2400 грн. за 12 робочих днів — відображено в Таблиці 6 додатка 4 за лютий 2010 року, у графі 12 показано утриманий внесок (2 %), у тому числі із суми відпускних (63,6 грн. = (2400 + 780)

х 2 %);

— відпускні в сумі 780 грн. за 12 календарних дня відпустки (17.02.10 р. — 28.02.10 р.) — відображено в Таблиці 7 додатка 4 за лютий 2010 року з КТН «3» у графі 11. У графі 10 зазначено лютий 2010 року, а графу 14 не заповнили, оскільки утриманий внесок показано у графі 12 Таблиці 6.

У березні 2010 року після виходу з відпустки працівник приніс листок непрацездатності, що підтверджує його хворобу в період з 18 по 24 лютого.

Таким чином, за фактичними даними за лютий 2010 року працівнику слід було нарахувати:

— зарплату в сумі 2400 грн. за 12 робочих днів;

— відпускні в сумі 325 грн. за 5 календарних днів відпустки (17.02.10 р., 25.02.10 р. — 28.02.10 р.);

— лікарняні за рахунок роботодавця в сумі 540 грн. за 3 робочі дні хвороби (18, 19 і 22 лютого);

— лікарняні за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності в сумі 360 грн. за 2 робочі дні хвороби (23 і 24 лютого).

Таким чином, у

Таблиці 7 за лютий 2010 року помилково показано відпускні з КТН «3» у сумі 455 грн. (780 - 325), а у графі 12 Таблиці 6 — сума утриманого внеску, що на них припадає, — 9,1 грн. (455 х 2 %).

Замість цих відпускних щодо працівника за лютий 2010 року слід відобразити суму нарахованих йому лікарняних. Коригування таких даних здійснюють у

Таблиці 7 додатка 4 за березень 2010 року так:

— заповнюємо рядок на надміру нараховану суму відпускних у лютому 2010 року (455 грн.) з КТН «3» зі знаком «-», показавши також з від’ємним значенням у

графі 14 утриманий із цієї суми внесок у розмірі 2 % (9,1 грн.);

— дані про лютневі лікарняні вносимо в загальному порядку: з КТН «1» — суму 540 грн., з КТН «2» — суму 360 грн. Утриманий з лікарняних внесок у сумі 18 грн. ((540 + 360) х 2 %) показуємо в

графі 12 Таблиці 6 разом із внеском, утриманим з доходу за березень 2010 року. Причому зменшувати показник графи 12 Таблиці 6 на суму внеску (9,1 грн.) з надміру нарахованих у лютому відпускних не потрібно.

Заповнення

Таблиці 7 за березень 2010 року щодо здійснених коригувань показано на рис. 7 (с. 48).

 

img 18

Рис. 7.

Витяг із Таблиці 7 за березень 2010 року

 

Документи теми тижня

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1.

Інструкція № 16-6

— Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.01 р. № 16-6.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі