Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах

Редакція БТ
Лист від 12.03.2010 р. № 2515/0/14-10/18

РОЗРАХУНОК ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ:

якщо 1-ше число місяця, повністю відпрацьованого працівницею, припадає на вихідний день

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 12.03.10 р. № 2515/0/14-10/18

«Про розрахунок розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах»

 

Зовсім недавно в

Темі тижня «Декретні по-новому» // «БТ», 2010, № 12, с. 34 ми порушували питання: чи потрібно застосовувати обмеження у вигляді верхньої та нижньої планки при розрахунку допомоги по вагітності та пологах, якщо працівниця перед виходом у декрет відпрацювала цілий місяць, перший робочий день якого припадає не на 1-ше число. Справа в тому, що обмеження, запроваджене другим абзацом п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266)*, застосовується в тих випадках, коли працівниця перед виходом у декрет відпрацювала менше календарного місяця. Календарний місяць, як відомо, обчислюється з 1-го до 1-го числа, тому й виникло це запитання.

* Див. додаток «Документи» // «БТ», 2010, № 1 — 2.

У зазначеній вище публікації ми висловили думку, що такий місяць можна вважати повним відпрацьованим, оскільки всі робочі дні в ньому згідно з графіком роботи підприємства працівниця відпрацювала і страхові внески за цей місяць сплачено в повному обсязі. Відповідно, декретні в цьому випадку потрібно оплачувати виходячи з фактичного заробітку працівниці без застосування обмеження у вигляді верхньої та нижньої планки.

Приємно повідомити: у листі, що коментується, Мінпраці дійшло аналогічного висновку (див. «Якщо працівниця повністю відпрацювала один місяць, 1-ше число якого припадає на вихідний день, декретні обчислюються без верхньої та нижньої планки»).

 

Якщо працівниця повністю відпрацювала один місяць,
 1-ше число якого припадає на вихідний день, декретні
 обчислюються без верхньої та нижньої планки

Витяг із листа, що коментується

«

Якщо перші календарні дні місяця припадають на вихідні дні, а особа приступила до роботи в перший робочий день місяця згідно з графіком роботи підприємства чи графіком роботи працівника (тобто відпрацювала всі робочі дні місяця) та страхові внески із заробітної плати сплачено за повний місяць, до такої особи не можна застосовувати обмеження, передбачене абзацом другим пункту 6 Порядку [Порядку № 1266.Прим. ред.].

На нашу думку, у такому випадку для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах має застосовуватись пункт 5 Порядку

».

Витяг із Порядку № 1266

«5. Якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш як 6 календарних місяців, середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

6. У разі коли застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється за фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку, крім розрахунку допомоги по вагітності та пологах за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (приклад наведено у додатку 1).

У разі коли застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід) для розрахунку допомоги по вагітності та пологах за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, обчислюється з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не вище за розмір середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (за даними Держкомстату) та не нижче за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку».

 

Отже, Мінпраці згодне, що декретні в цьому випадку оплачуються виходячи з фактичної зарплати працівниці без урахування обмеження за сумою. І слідом за цим виникає інше запитання: що є розрахунковим періодом у такому разі.

Для наочності наведемо

приклад. Працівницю прийнято на роботу 5 травня 2010 року — перший робочий день у травні (святкові дні 1 і 2 травня припадають на суботу і неділю, а отже, переносяться на 3 і 4 числа), а 3 червня 2010 року працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як розраховувати допомогу в цьому випадку: виходячи з виплат, нарахованих у травні, або виходячи з виплат, нарахованих за фактично відпрацьований час, тобто за період з 05.05.10 р. по 02.06.10 р.?

На думку Мінпраці, у цьому випадку потрібно застосовувати

п. 5 Порядку № 1266, де зазначається, що розрахунок провадиться за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа). Як ми розуміємо, Мінпраці визнає цей місяць повністю відпрацьованим (з 1-го до 1-го числа), а отже, він береться за розрахунковий період. Якщо дотримуватись цього висновку, то розрахунковим періодом у наведеному прикладі буде травень (з 01.05.10 р. по 31.05.10 р.).

Нам імпонує така позиція, оскільки, якщо ми вважаємо травень повністю відпрацьованим календарним місяцем для цілей

другого абзацу п. 6 Порядку № 1266, то і для всіх інших випадків такий місяць потрібно вважати повністю відпрацьованим. Це дозволить уникнути плутанини при розрахунку середньої зарплати: і для визначення права на оплату декретних виходячи з фактичного заробітку, і для визначення розрахункового періоду цей місяць є в розумінні Порядку № 1266 повністю відпрацьованим (з 1-го до 1-го числа). Відповідно при розрахунку суму нарахованої зарплати за травень слід поділити на 31 календарний день.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі