Теми статей
Обрати теми

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів

Редакція БТ
Лист від 17.06.2010 р. № 3722/

ТЕХОБСЛУГОВУВАННЯ ТА РЕМОНТ АВТОМОБІЛІВ,

на думку ДПАУ, підлягають патентуванню незалежно від того, кому надаються такі послуги

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.10 р. № 3722/н/15-0114

«Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів»

 

Нагадаємо, що згідно з

п. 1 ст. 31 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (далі — Закон про патентування) патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Згідно з

п. 3 ст. 31 Закону про патентування під побутовими послугами розуміють діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти , а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Тому якщо суб’єкт господарювання надає побутові послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням

виключно юридичним особам, то є підстави стверджувати, що законодавство у такому випадку не вимагає придбавати патент.

Так,

Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню затверджено постановою КМУ від 27.04.98 р. № 576 (далі — Перелік № 576). Відповідно до нього технічне обслуговування та ремонт автомобілів за індивідуальним замовленням віднесено до побутових послуг (коди 01.070.01 — 01.070.03, 01.070.06 — 01.070.25, 01.071.01, 01.071.02). Зауважимо, що Перелік № 576 розроблено на підставі галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування», який включає тільки ті послуги, які надаються виключно населенню На це вказує навіть саме визначення «послуги у сфері побутового обслуговування» (див. «Що вважати послугою у сфері побутового обслуговування»).

 

Що вважати послугою у сфері побутового обслуговування

Витяг із ГК 201-01-2001

«Послуги і продукція у сфері побутового обслуговування — це побутові послуги, які пов'язані з веденням домашнього господарства, виконанням різноманітних ремонтних робіт, забезпеченням санітарно-гігієнічних та інших потреб населення, а також з виготовленням за індивідуальними замовленнями особистих речей та предметів господарського призначення.»

 

Крім того підтверджує цю думку також і те, що «

задовольнити особисті потреби» та замовити «індивідуальні» послуги може тільки індивідуум (людина, фізична особа), а не юридична особа.

Та все ж податківці схоже мають іншу точку зору. Так, у

листі, що коментується вони наполягають на тому, що при наданні послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням придбавати патент потрібно незалежно від того, кому надаються такі послуги.

Таку позицію податківці підтверджують тим, що

Закон про патентування не розмежовує діяльності з надання побутових послуг, які підлягають патентуванню, окремо на послуги для юридичних або фізичних осіб — суб'єктів господарювання, а тому суб'єкт господарювання, який надає такі послуги, повинен придбавати торговий патент на здійснення такої діяльності незалежно від форми власності та форми проведення розрахунків із замовником.

Ми з такою думкою податківців звичайно не погоджуємося. Але оскільки саме податківці контролюють видачу торгових патентів та карають за здійснення операцій без їх отримання (штраф у

подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб’єкта підприємництва без патенту), то саме з ними вам доведеться сперечатися та відстоювати свою точку зору.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі