Теми статей
Обрати теми

Роботодавець може перенести відпустку працівника на інший час лише з письмової згоди працівника і тільки, якщо це викликано виробничою необхідністю

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роботодавець може перенести відпустку працівника
 на інший час лише з письмової згоди працівника і тільки,
 якщо це викликано виробничою необхідністю

 

На підприємстві відбувається скорочення штату, про що працівників, посади яких скорочуються, було повідомлено за два місяці. Один із таких працівників мав піти у відпустку згідно з графіком роботи в червні 2010 року. Однак у червні відпустку не надано через те, що роботодавцю у зв’язку з виробничою необхідністю був невигідним вихід працівника у відпустку, і тому він не повідомив працівника про дату початку відпустки. Працівник також не побажав у цей період іти у відпустку і тому не виявив жодної ініціативи зі свого боку (не написав заяви на відпустку). Тепер (у липні) працівник відмовляється йти у відпустку: дізнавшись про скорочення, хоче при звільненні отримати компенсацію за невикористану відпустку. Чи правомірна відмова працівника від надання відпустки?

(м. Керч)

 

Так, відмову працівника в цьому випадку можна вважати правомірною.

Почнемо з того, що в

ч. 13 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) є перелік випадків, коли відпустка надається працівникові в будь-який зручний для нього час. Звільнення працівника у зв’язку зі скороченням штату не входить до цього переліку, тому працівник, який потрапив під скорочення, не має права вимагати надання відпустки в будь-який зручний для нього час.

Водночас у працівника є інші підстави для відмови йти у відпустку в липні. Так, згідно з

ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки черговість надання відпусток визначається графіком*, що затверджується роботодавцем за узгодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

* Приклад складання див. у статті «На допомогу бухгалтеру щодо зарплати: починаємо новий 2010 рік»// «БТ», 2010, № 4, с. 15.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити** працівнику про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком строку.

** Форму цього повідомлення наведено в Темі тижня «Відпустка-2009» // «БТ», 2009, № 22, с. 36.

З питання випливає, що в призначений графіком період для надання працівнику відпустки (червень місяць) відпустку надано не було. У зв’язку з цим слід звернутися до ст. 11 Закону про відпустки, якою передбачено, що щорічну відпустку на вимогу працівника має бути перенесено на інший період у разі порушення роботодавцем строку письмового повідомлення працівника про час надання відпустки. Оскільки роботодавець не повідомив працівника про дату початку відпустки за два тижні до встановленого графіком строку, у працівника з’являється право вимоги перенесення відпустки.

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 11 Закону про відпустки щорічну відпустку з ініціативи роботодавця, як виняток, може бути перенесено на інший період лише за письмовою згодою працівника і за узгодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, якщо надання щорічної відпустки в раніше зазначений період може несприятливо відобразитися на нормальному перебігу роботи підприємства, і за умови, що частину відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використано в поточному робочому році. Однак у зазначеній ситуації перенесення відпустки роботодавцем не оформлювалося, а новий період відпустки не узгоджувався.

Таким чином, працівник, якого скорочують, не має права відмовлятися від відпустки*** в установлений графіком строк, якщо роботодавець виконав усі процедурні вимоги (своєчасно повідомив працівника про початок відпустки в межах установленого графіка). Наприклад, якщо графіком передбачено відпустку працівника в червні — липні 2010 року, то в липні ще не пізно повідомити працівника про конкретну дату початку відпустки, головне, щоб письмове повідомлення працівник отримав за два тижні до початку відпустки. Причому початок відпустки має припадати на період, зазначений у графіку відпусток. Якщо у графіку відпусток зазначено червень місяць, і роботодавець не отримав згоди працівника на перенесення відпустки на липень у зв’язку з виробничою необхідністю, або якщо сторони «відмовчалися» щодо використання відпустки в червні (у місяці, зазначеному в графіку відпусток, як у зазначеній ситуації), то надалі працівник має право відмовитися від запропонованої роботодавцем відпустки в липні. У такому разі (якщо сторони так і не прийдуть до згоди про використання відпустки до звільнення) при проведенні остаточного розрахунку роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові компенсацію за всі дні невикористаної відпустки.

*** Про те, як змусити працівника відгуляти відпустку див. у Пошті тижня «Надання щорічної відпустки працівнику, який від неї відмовляється»// «БТ», 2009, № 46, с. 44.

І ще один момент, на який потрібно звернути увагу, звільняючи працівника у зв’язку зі скороченням штату. Згідно з п. 4 ст. 22 Закону про відпустки в разі звільнення працівника у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією чи перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників до закінчення робочого року, за який він уже відгуляв відпустку повної тривалості, відрахування з його заробітної плати не здійснюються.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі