Теми статей
Обрати теми

При оплаті лікарняного до розрахункового періоду включається період роботи у цього роботодавця як до, так і після його перетворення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

При оплаті лікарняного до розрахункового періоду
 включається період роботи у цього роботодавця
як до, так і після його перетворення

 

Підприємство реорганізоване з ТОВ в АТ. Чи потрібно включати до розрахункового періоду для оплати листка непрацездатності працівника час роботи підприємства у статусі ТОВ? Чи потрібно враховувати лише виплати, нараховані працівнику вже після реорганізації підприємства?

(м. Київ)

 

Одним із видів реорганізації підприємства виступає

перетворення, що передбачає зміну організаційно-правової форми юридичної особи (ч. 1 ст. 108 Цивільного кодексу України, далі — ЦКУ) з переходом до нової юридичної особи всього майна, усіх прав та обов'язків попередньої юридичної особи (ч. 2 ст. 108 ЦКУ).

Відповідно до останнього абзацу

ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП).

Отже, у зв'язку з перетворенням підприємства працівників не звільняють. Згідно з

п. 2.15 Інструкції про ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, якщо за час роботи працівника назва підприємства змінюється, то про це окремим рядком у графі 3 трудової книжки робиться запис «Підприємство таке-то з такого-то числа перейменоване на таке-то», а у графі 4 проставляється підстава перейменування — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Усе це свідчить про таке: незважаючи на перетворення підприємства з ТОВ на АТ, робота у цього роботодавця є останнім місцем роботи застрахованої особи. У зв'язку з цим при розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності розрахунковий період становить останні шість календарних місяців або меншу кількість повних відпрацьованих місяців (з 1-го до 1-го числа) перед настанням страхового випадку. При цьому в розрахунковому періоді враховуються виплати, нараховані підприємством як у статусі ТОВ, так і у статусі АТ. Це підтверджує і Мінпраці у своєму

листі від 30.04.10 р. № 129/18/99-10.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі