Теми статей
Обрати теми

Про здійснення операцій з використанням спеціальних платіжних засобів

Редакція БТ
Постанова від 30.04.2010 р. № 223

СПЕЦІАЛЬНІ ПЛАТІЖНІ ЗАСОБИ:

Нацбанк установлює нові правила використання

 

Постанова Правління Національного банку України від 30.04.10 р. № 223

«Про здійснення операцій з використанням спеціальних платіжних засобів»

 

Постановою

, що коментується:

— затверджено

Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням (далі — Положення), яке замінило Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ від 19.04.05 р. № 137;

— унесено зміни до

Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492 (далі — Інструкція).

Зупинимося на деяких цікавих моментах.

1. Максимальна сума видачі коштів

. Відтепер безпосередньо в Положенні встановлено максимальну суму, яку може отримати юридична чи фізична особа — підприємець в іноземній валюті через банкомати в межах України із застосуванням спеціального платіжного засобу за одну добу: еквівалент 5000 грн. за курсом, установленим НБУ на дату відображення платіжної операції за рахунком (п. 3.9 Положення). Застосовуватися така максимальна сума отримання іноземної валюти із застосуванням спеціального платіжного засобу буде починаючи з 01.01.11 р.

Крім того, варто враховувати, що приватні банки також мають право встановлювати ліміт з видачі готівки

за одну операцію на добу. Розмір такого ліміту встановлюються банком самостійно, про що вказуватимуть у договорі на отримання спеціального платіжного засобу, і він не може бути меншим, ніж подвійний розмір мінзарплати (у серпні — 1776 грн.) (п. 6.14 Положення).

2. Форс-мажорні обставини при виконанні операції

. Так, зокрема, при понесенні збитків у зв’язку з операціями, які клієнтом не виконувалися або які були виконані некоректно, за умови що клієнт (фізична чи юридична особа) невідкладно повідомить про такі операції банк, йому має бути негайно відшкодовано суму такої операції, а за необхідності відновлено залишок коштів на рахунку до того стану, у якому він був перед виконанням цієї операції. Раніше в цьому випадку банки повертали спірні суми або відновлювали залишок лише після здійснення розслідування щодо проведення такої операції. Як цю вимогу буде втілено у життя, ще не відомо, адже у Положенні не вказано, що розуміти під поняттями «невідкладно» та «негайно».

У випадку, коли користувач несе збитки у зв’язку з

втратою платіжного засобу, за період від дати втрати платіжного засобу до дати повідомлення про це банк розмір таких збитків не може перевищує 1500 грн., крім випадків, коли користувач діяв з порушенням правил використання спеціального платіжного засобу або умисно. Тобто якщо користувач втрачає платіжну картку з якої зникло більше 1500 грн., то він має право вимагати від банка відшкодувати втрату коштів у сумі перевищення. Раніше всі збитки, які виникали в такому випадку, зазнавав лише держатель платіжного засобу.

3. Моніторинг за здійсненням операцій.

У зв’язку з частими проявами махінації зі спеціальними платіжними засобами Нацбанк у Положенні приділив велику увагу безпеці здійснення платіжних операцій за допомогою таких засобів. Так, одним із таких заходів є проведення приватними банками моніторингу, який покликаний ідентифікувати помилкові і неналежні перекази, суб'єктів таких переказів і вживати заходів щодо запобігання або припинення здійснення зазначених переказів.

За підсумками проведеного моніторингу банкам надано право проводити:

— тимчасове призупинення або повне припинення здійснення операцій з використанням певного спеціального платіжного засобу;

— вилучення певного спеціального платіжного засобу, якщо це передбачено правилами платіжної системи;

— здійснення еквайром та/або торговцем додаткової ідентифікації користувача шляхом перевірки його документів;

— установлення за погодженням з користувачем лімітів та/або обмежень на певні види операцій тощо.

Звернемо увагу на те, що згадка про моніторинг у

Положенні з’явилася тому, що з 21.08.10 р. набере чинності нова редакція Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» від 28.11.02 р. № 249-IV, в якому банки та суб’єкти господарювання названі суб’єктами первинного моніторингу і мають проводити моніторинг фінансових операцій, збирати необхідну інформацію і повідомляти про неї Спеціально уповноважений орган. Тому, напевно, Нацбанк вирішив уже тепер починати приводити свої нормативно-правові акти у відповідність до нововведень, які буде містити вищезгаданий Закон*.

* Детальніше див. консультацію «Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, №, с. 16.

4. Зміни до Інструкції

. Відтепер використання спеціального платіжного засобу не вимагає відкриття спеціального карткового рахунку (п. 1.8 Інструкції виключено). Щоб клієнт банку, який уже має відкритий поточний рахунок у банку, мав змогу користуватися платіжним засобом, йому не потрібно відкривати окремий картковий рахунок, достатньо лише укласти договір із банком на здійснення операції за цим рахунком з використанням спеціального платіжного засобу.

Якщо ж у банку у клієнта

не відкритий рахунок, то для користування платіжним засобом потрібно відкрити у такому банку поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів. Для цього йому необхідно подати до банку той самий набір документів, що і для відкриття звичайного поточного рахунку, крім картки із зразками підписів.

Зміни, унесені до

Інструкції, встановлюють також цільове використання коштів з поточного рахунку при здісненні операцій з використанням платіжних засобів (див. «Використання коштів за допомогою спеціального платіжного засобу»).

 

Використання коштів за допомогою спеціального платіжного засобу

Витяг із нового п. 8 Інструкції

«8.3. Кошти з поточного рахунку юридичної особи та фізичної особи — підприємця не можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу для одержання заробітної плати, інших виплат соціального характеру, розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами), здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі.

Кошти з поточного рахунку в іноземній валюті юридичної особи та фізичної особи — підприємця можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу виключно для:

одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження;

здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, які пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру, а також на оплату експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, відповідно до умов Кодексу торговельного мореплавства України, Повітряного кодексу України, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, Міжнародної конвенції про дорожній рух.

8.4. Кошти з поточного рахунку фізичної особи не можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу для здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі».

 

Постанова, що коментується в загальній частині набрала чинності 19.07.10 р., крім деяких положень, які наберуть чинності з 01.01.11 р. та 01.01.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі