Теми статей
Обрати теми

Про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, якщо народилася друга дитина

Редакція БТ
Лист від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10

ВІДПУСТКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 3 РОКІВ:

нюанси оформлення на другу дитину — роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 12.07.10 р. № 201/13/116-10

«Про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, якщо народилася друга дитина»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило, як оформити надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років на другу дитину за ситуації, коли працівниця перебуває в такій самій відпустці для догляду за першою дитиною. У ситуації, яка розглядається в листі, що коментується, слід звернути увагу на такі висновки Мінпраці.

1. Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами на другу дитину не оформлюється

. Допомога по вагітності та пологах жінці роботодавець оплачує на підставі наданого нею листка непрацездатності.

2.

Оскільки на момент закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на другу дитину жінка вже перебуває у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею 3 років, то немає необхідності на цю дату видавати наказ про надання такої відпустки на другу дитину . Мінпраці зазначає, що наказ роботодавець має видати наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років. У зв’язку з таким роз’ясненням зверніть увагу на таке:

— оскільки ніщо не забороняє роботодавцеві видати наказ заздалегідь, найімовірніше, Мінпраці мало на увазі не дату видання наказу, а дату початку відпустки для догляду за другою дитиною;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років закінчується в день виповнення дитині 3 років. У цей самий день закінчується виплата допомоги (

ст. 14 Закону № 2811**; п. 19 Порядку № 1751***);

— відпустку на другу дитину може бути надано за умови, що жінка в цей час не вийде на роботу і, звичайно, напише роботодавцеві заяву з проханням надати їй таку відпустку. До заяви їй слід додати копію свідоцтва про народження другої дитини. Це й буде підставою для надання відпустки.

** Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

*** Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.01 р. № 1751.

3.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років надається на кожну дитину, незалежно від кількості народжених (усиновлених, узятих під опіку) дітей у сім’ї, по догляду за якими надається допомога (ст. 15 Закону № 2811). Допомогу призначають органи соцзахисту населення згідно з нормами Закону № 2811 та Порядку № 1751 .

Підставою для призначення допомоги є документи, зазначені в

п. 20 Порядку 1751. Серед них — копія чи витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки. Ураховуючи, що на момент призначення допомоги на другу дитину у працівника оформлено відпустку для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, Мінпраці зазначає, що такий працівник до органу соцзабезпечення подає копію чи витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки на першу дитину. Це цілком логічно, оскільки відпустку вже надано і наказ на її надання видано.

4. Перелічуючи документи, які працівник має подати до органу соцзабезпечення для призначення допомоги на другу дитину, Мінпраці наголосило на необхідності подання копії листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Цей документ не зазначено в п. 20 Порядку 1751, а заборону вимагати органом соцзабезпечення інших документів, крім зазначених у п. 20, передбачено останнім абзацом цього пункту. Однак, скоріше за все, цей документ потрібен органу соцзахисту населення для визначення дати, з якої буде призначена допомога по догляду за другою дитиною, оскільки витяг з наказу щодо першої дитини цієї інформації не містить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі