Теми статей
Обрати теми

Два листки непрацездатності підряд: як оплатити?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Два листки непрацездатності підряд: як оплатити?

 

Працівник подав два листки непрацездатності підряд:

— перший видано з 24.05.10 р. по 03.06.10 р., висновок — продовжує хворіти (код — 2);

— другий відкрито з 07.06.10 р. по 18.06.10 р. із відміткою — продовження листка № 1. Виходить, що один робочий день, а саме 4 червня 2010 року, випав. Працівник посилається на те, що цього дня не було потрібного лікаря, тому в цей день йому не відкрили листок непрацездатності.

Чи є другий листок непрацездатності новим і чи необхідно заново здійснювати розрахунок середньої заробітної плати?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-III при оплаті днів тимчасової непрацездатності унаслідок захворювання чи травми, не пов’язаної з нещасним випадком, перші п’ять днів хвороби оплачуються за рахунок роботодавця. Починаючи з шостого дня листок непрацездатності оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП).

Підставою для оплати є оформлений належним чином листок непрацездатності. У загальному випадку оплата листка непрацездатності, один з яких слідує за іншим, здійснюється так.

Якщо другий листок непрацездатності є

продовженням першого (у кінці попереднього листка зазначено «продовжує хворіти», а в заголовку наступного підкреслено фразу «продовження листка», проставлено код «2»), то в цьому випадку листки непрацездатності відносяться до одного страхового випадку. Оплата другого листка здійснюється виходячи із середньої заробітної плати, розрахованої для першого листка непрацездатності. За рахунок коштів підприємства оплачуватимуться лише перші 5 календарних днів хвороби за першим листком непрацездатності, а інші дні — за рахунок коштів ФТВП.

Якщо ж після першого листка непрацездатності видано

новий листок непрацездатності, навіть якщо між ними немає жодного відпрацьованого дня, другий листок непрацездатності з відміткою «первинний», вважатиметься новим страховим випадком. Розраховувати середню заробітну плати слід окремо для кожного страхового випадку (абз. 2 п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат із загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266). Перші п’ять днів непрацездатності за другим листком оплачуються за рахунок коштів установи.

У вашому випадку згідно з відмітками у листку непрацездатності другий листок непрацездатності є продовженням першого,

але між першим і другим листком непрацездатності, крім вихідних днів, є один робочий день 04.06.10 р. Цього дня, тобто 04.06.10 р., працівник повинен був вийти на роботу. Якщо ж це не можна було зробити через хворобу чи з інших причин, то його відсутність на роботі слід було належним чином оформити (узяти один день відпустки за свій рахунок).

У цьому випадку другий листок непрацездатності оформлено неправильно і він не може бути продовженням першого. Такий листок непрацездатності є первинним і оплачується в порядку, розглянутому вище,

тобто перші п’ять днів непрацездатності за другим листком оплачуються за рахунок коштів установи, а починаючи з шостого — за рахунок коштів ФТВП.

 

Наталія ГРИШАГІНА,
 головний спеціаліст відділу страхування
 у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності
 Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

Примітка редакції

Змушені не погодитися з позицією спеціаліста Мінпраці. Вважаємо, що такі висновки не достатньо аргументовані. У відповіді сказано лише, що «

між першим і другим листком непрацездатності, крім вихідних днів, є один робочий день», і на цій підставі зроблено висновок щодо неправильного оформлення листка непрацездатності.

Ми вважаємо, що другий листок непрацездатності оформлено правильно: як того й вимагають

Інструкція № 455* та Інструкція № 532** для листка непрацездатності, який є продовженням попереднього (заповнено поле «продовжує хворіти» першого листка непрацездатності, підкреслено реквізит «продовження листка», а реквізити першого листка непрацездатності зазначено у другому). Зауважимо, що ні Інструкція 455, ні Інструкція № 532 не вимагають, аби листок непрацездатності з відміткою « продовження» було відкрито одразу ж наступного дня, після закриття первинного листка непрацездатності.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.04 р. № 532/274/136-ос/1406.

Більше того,

п. 10 Інструкції № 532 припускає можливість продовження листка непрацездатності в разі несвоєчасного прибуття хворого до лікаря: якщо хворий при цьому є непрацездатним, то йому продовжують листок непрацездатності, але з дня відвідання ним лікаря. Причому в день, коли хворий не з’явився на прийом, він також є непрацездатним (хоча цей день і не буде оплачено у зв’язку з порушенням хворим режиму). Аналогічно і в нашому випадку — працівник 04.06.10 р. також був непрацездатним, про що свідчить другий листок непрацездатності, відкритий як продовження першого.

Тому твердження спеціаліста Мінпраці, що «

другий листок непрацездатності оформлено неправильно і він не може бути продовженням першого», на наш погляд, не відповідає дійсності.

Усе це свідчить про те, що тимчасова непрацездатність, підтверджена такими двома листками непрацездатності, — це один страховий випадок. І наявність робочого дня, що «випав» між ними, не робить із такого страхового випадку двох. Крім того, хоча в запитанні про це не йдеться, але в таких листках непрацездатності, найімовірніше, зазначено й один діагноз, що також, хоча і непрямо, підтверджує один страховий випадок.

Ураховуючи наявність подібної позиції фахівця Мінпраці, у разі виникнення подібної ситуації у вашій практиці перед оплатою таких листків непрацездатності рекомендуємо направити запит до свого відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та на його підставі приймати відповідне рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі