Теми статей
Обрати теми

За період перебування у відпустці без збереження зарплати лікарняний не оплачується

Редакція БТ
Відповідь на запитання

За період перебування у відпустці без збереження зарплати лікарняний не оплачується

 

Працівник у період з 11 по 20 травня перебував у відпустці без збереження заробітної плати. Після повернення з відпустки він надав листок непрацездатності, згідно з яким хворів з 11 по 18 травня. Чи потрібно оплачувати працівникові лікарняні в такому випадку?

(м. Харків)

 

Як відомо, період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачується:

— перші п’ять днів за рахунок коштів роботодавця;

— із шостого дня — за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (виплачується

допомога з тимчасової непрацездатності).

Відповідно до

ст. 36 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується з шостого дня непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не виплачується, зокрема, за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Подібна норма стосовно перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів роботодавця, міститься у

п. 4 Порядку № 439.

Отже,

якщо працівник у період перебування у відпустці без збереження заробітної плати хворів (що підтверджує листок непрацездатності), то виплачувати працівнику лікарняні за період такої хвороби (оплату перших п’ять днів хвороби і допомогу з тимчасової непрацездатності) не потрібно. На цьому також наголошують фахівці Мінпраці (консультація у газеті «Праця і зарплата», 2003, № 17, с. 5 та лист від 11.09.09 р. № 250/18/99-00).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі