Теми статей
Обрати теми

Чи можна видавати аванс на відрядження частинами

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна видавати аванс на відрядження частинами

 

Працівнику при направленні його у відрядження було видано аванс з каси підприємства. Але для виконання поставленого йому завдання цих коштів не вистачило. Чи може підприємство видати працівникові додаткову суму авансу, зарахувавши таку суму на особисту платіжну картку працівника?

(м. Донецьк)

 

Це питання виникло у зв'язку з існуванням деякого протиріччя між нормами

Інструкції № 59 та нормами Положення № 637.

З одного боку,

Інструкція № 59, яка регулює здійснення відряджень, не містить заборони на видачу працівникові додаткових сум коштів на одне і те ж відрядження, у тому числі і шляхом перерахування на особисту платіжну картку працівника. Це підтверджують Нацбанк у листах від 15.03.07 р. № 11-113/981-2658 і від 06.02.07 р. № 11-113/454-1255 та Мінфін у листі від 04.12.09 р. № 31-18030-07-10/33138.

З іншого боку

, в п. 2.11 Положення № 637 міститься норма, згідно з якою видача готівкових коштів під звіт провадиться лише за умови звітування в установленому законодавством України порядку за раніше отримані під звіт суми. За «видачу готівкових коштів під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів» передбачена відповідальність — штраф у розмірі 25 % виданих під звіт сум (абзац п’ятий ст. 1 Указу № 436).

Для застосування цього штрафу повинні бути виконані дві умови:

1) додатково повинні видаватися

готівкові кошти — це передбачено і в п. 2.11 Положення № 637, і в абзаці п’ятому ст. 1 Указу № 436, а отже, у разі видачі безготівкових коштів штраф не повинен накладатися;

2) працівник не відзвітувався за раніше отримані під звіт суми.

Розглянемо, чи виконуються ці умови в нашій ситуації.

По-перше

, при зарахуванні додаткової суми авансу на поточний рахунок працівника, операції за яким здійснюються з використанням спеціального розрахункового засобу — особової розрахункової картки робітника, ці кошти не є готівковими. Адже зарахування здійснюється у безготівковому порядку — з поточного рахунку підприємства на поточний рахунок робітника. Що стосується зняття робітником отриманого авансу за допомогою своєї картки, то видачу готівки у цьому випадку здійснює не підприємство, а банк.

По-друге

, відзвітувати за отримані під звіт кошти на відрядження згідно з п.п. 9.10.2 Закону про податок з доходів слід до закінчення 3 банківського дня, наступного за днем, у якому працівник завершує таке відрядження. Оскільки з відрядження він ще не повернувся, то строк для звітування за аванс, отриманий до направлення у відрядження, ще не настав. Таку думку висловив також Нацбанк у листі від 15.03.07 р. № 11-113/981-2658, указавши також на необхідність мати наказ щодо подовження терміну відрядження такого працівника.

Таким чином, на наш погляд, у разі необхідності видачі додаткової суми авансу на відрядження її зарахування на особисту платіжну картку працівника не призведе до порушення

п. 2.11 Положення № 637, оскільки додатково видані кошти не є готівковими, а строк для звітування за раніше отримані кошти ще не настав. А тому підстав для застосування перевіряючими штрафу згідно з абзацом п’ятим ст. 1 Указу № 436 у цьому випадку немає. Відзвітувати за обидва отримані аванси необхідно буде в один строк — до закінчення 3-го банківського дня, наступного за днем, у якому працівник завершує таке відрядження, склавши один Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі