Теми статей
Обрати теми

Удова, у якої є діти до 18 років, має право отримувати ПСП як самотня мати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Удова, у якої є діти до 18 років, має право отримувати ПСП як самотня мати

 

Заробітна плата працівниці становить 1500 грн. У якому розмірі їй може бути надано податкову соціальну пільгу (ПСП), якщо вона одночасно є вдовою та матір’ю двох дітей. З усних роз’яснень податкового органу випливає, що вдова не може одночасно вважатися самотньою матір’ю, тому ПСП їй має бути надано як удові. Чи правильно це?

(м. Київ)

 

Ні, не правильно.

У цьому випадку працівниця може претендувати на ПСП за двома підставами: і як удова, і як самотня мати.

Згідно з

абз. «а» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів підвищений розмір ПСП (150 %) належить самотній матері або батьку (опікуну, піклувальнику) з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років. Для цих цілей самотньою матір’ю або батьком (опікуном, піклувальником) вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину (дітей) у віці до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. Відповідно до ч. 1 ст. 104 СКУ шлюб припиняється унаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим. Отже, після смерті чоловіка працівниця не перебуває в законному шлюбі, та за наявності у неї дитини (дітей) віком до 18 років вона має право отримувати підвищену ПСП як самотня мати.

Для вдови також передбачено підвищену ПСП у розмірі 150 % (

абз. «г» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів).

Якщо платник податків має право на ПСП на декількох підставах, то ПСП застосовується один раз на підставі, що передбачає її найбільший розмір

.

У цьому випадку працівниці доцільно обрати отримання ПСП як самотній матері. По-перше, граничний дохід, що дає право на таку ПСП, збільшується кратно кількості дітей. Наприклад, якщо дітей віком до 18 років у працівниці двоє, то ПСП надається, якщо її зарплата не перевищує 2440 грн. (1220 х 2). З огляду на те, що її дохід перевищує 1220 грн., то пільгу як вдова вона взагалі отримати не зможе. По-друге, підвищена ПСП (у 2010 році у розмірі 651,75 грн.) надається на кожну дитину. За наявності двох дітей до 18 років ПСП буде надано у розмірі 1303,5 грн. (651,75 х 2). По-третє, при наданні пільги «на дітей» додатково надається ще й загальний розмір пільги «на себе» (у 2010 році в сумі 434,5 грн.)*.

* Це в черговий раз підтвердила ДПАУ в листі від 09.07.09 р. № 14312/7/17-0717.

Для надання пільги як самотній матері працівниці необхідно подати заяву, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 30.09.03 р. № 614, із зазначенням у ній підстави — абз. «а» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів. До заяви працівниця додає копії таких документів: свого паспорта; свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей); свідоцтва про смерть чоловіка.

ПСП надається з місяця, в якому від працівниці було отримано заяву та підтверджуючі документи, і до закінчення року, в якому дитині виповнилося 18 років (п.п. 6.4.2 Закону про податок з доходів).

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі