Теми статей
Обрати теми

Відшкодування ПДВ, сплаченого митним органам

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відшкодування ПДВ, сплаченого митним органам

 

Чи враховуються у рядку 2 додатка 3 декларації з ПДВ «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» суми ПДВ, зазначені у вантажній митній декларації, якщо сплата податку і оформлення ВМД відбулися в різних податкових періодах?

 

Згідно з

п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ для операцій з імпорту товарів (супутніх послуг) датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п.п. 7.3.6 цього Закону (дата подання митної декларації). При цьому відповідно до п.п. 7.2.7 Закону про ПДВ у разі імпорту товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається ВМД, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату ПДВ або погашений податковий вексель.

Слід звернути увагу на те, що відповідно до

п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ бюджетному відшкодуванню підлягає частина від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг). В основу розрахунку суми бюджетного відшкодування покладено єдиний принцип: проведення грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари, а якщо постачальник є нерезидентом, то з бюджетом (у частині ПДВ).

Сума податку, фактично сплачена у попередніх податкових періодах, яку було включено до складу податкового кредиту наступного податкового періоду та яка не брала участі у розрахунках бюджетного відшкодування протягом попередніх податкових періодів або не погашала податкові зобов'язання наступних звітних періодів і залишилася при цьому в сумі від'ємного значення звітного періоду, може відображатися в колонці 4 додатка 2 до декларації з ПДВ —

Довідка щодо залишку суми від'ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду. Підсумкове значення колонки 4 переноситься до рядка 2 додатка 3 до декларації з ПДВ — Розрахунок суми бюджетного відшкодування.

Тобто платник податку має право за наявності належним чином оформленої ВМД уключити до рядка 2 додатка 3 до декларації з ПДВ суми ПДВ, сплачені коштами при розмитненні імпортованих товарів,

незалежно від дати такої сплати.

 

Наталія КИРПА
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі