Теми статей
Обрати теми

Як відобразити запізнілу податкову накладну в декларації з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як відобразити запізнілу податкову накладну в декларації з ПДВ

 

Наприкінці лютого 2010 року підприємство отримало податкову накладну, виписану постачальником у січні 2010 року. У декларації з ПДВ за лютий таку податкову накладну відображено в рядку 10.1 і в додатку 5 до неї. Однак при поданні декларації податковий інспектор відмовився прийняти таку декларацію, зауваживши при цьому, що запізнілу податкову накладну слід відобразити тільки в уточнюючому розрахунку. Чи правомірні такі вимоги податківців?

(м. Черкаси)

 

Ні, дії податкового інспектора неправомірні.

Справа в тому, що подання уточнюючого розрахунку — це один зі способів виправлення помилок з ПДВ. У цій ситуації йдеться про відображення запізнілої податкової накладної в декларації з ПДВ за лютий 2010 року, а не про виправлення допущеної помилки за січень 2010 року (у декларації за січень відображено правильні показники).

Крім того, слід пам'ятати, що згідно з п.п. 4.1.2. Закону № 2181 податкова декларація приймається без попередньої перевірки зазначених у ній показників. Якщо посадова особа контролюючого органу цю вимогу порушує, то платник зобов'язаний до закінчення граничного строку подання декларації надіслати таку декларацію поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення, до якої додається скарга на дії податкового інспектора*.

* Докладніше про те, як скласти скаргу, можна дізнатися зі статті «Податкова декларація: як її подати, здолавши всі перешкоди» // «БТ», 2009, № 40, с. 40.

Однак, як показує практика, далеко не всі платники податків, зіткнувшись із такою ситуацією, готові виконувати такий обов'язок, оскільки не бажають конфліктувати з податківцями. Що ж робити в такій ситуації? І чому податкові інспектори наполягають саме на уточнюючому розрахунку?

Найімовірніше, каменем спотикання є наявність у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації запізнілої податкової накладної, дані про яку не узгоджуються з даними, зазначеними постачальником за цей податковий період. У результаті можливі розбіжності. Податківці не бажають розбиратися у правомірності такого декларування податкового кредиту, тому «борються» із запізнілими податковими накладними не зовсім законними методами.

Як компромісний вихід із такої ситуації можна запропонувати порядок відображення запізнілих податкових накладних, описаний ДПАУ в листі від 04.11.09 р. № 24259/7/16-1517-26*. У зазначеному листі ДПАУ пропонує відображати запізнілі податкові накладні як коригування податкового кредиту в ряд. 16.4 декларації. При цьому запізніла податкова накладна не відображається в додатку 5 до декларації, а інформація про неї вказується в додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість». У графі 8 розділу II додатка 1 як підставу для коригування можна записати: «Податкова накладна, виписана в попередньому періоді, що надійшла із запізненням», у графах 2 — 5, 9 і 10 відобразити відповідні дані з податкової накладної, а у графах 6 і 7 поставити прокреслення.

* Див. ком. «Податковий кредит за накладними, що запізнилися: ДПАУ роз'яснює порядок відображення» // «БТ», 2010, № 1 — 2, с. 5.

Хоча такий порядок відображення запізнілої податкової накладної не завжди відповідає вимогам п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ, але з ним можна погодитися. Адже те, в якому рядку декларації буде відображено запізнілу податкову накладну, не вплине на загальну суму ПДВ, що підлягає сплаті або відшкодуванню.

Порівняно з варіантом «законного» відображення податкової накладної в рядку 10.1 декларації платнику доведеться скласти лише додатковий додаток 1 до декларації (якщо для його складання не було інших підстав).

При цьому немає потреби подавати до податкової інспекції уточнюючий розрахунок, як того вимагає податковий інспектор.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі