Теми статей
Обрати теми

Надання директором поворотної фінансової допомоги своєму підприємству

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Надання директором поворотної фінансової допомоги своєму підприємству

 

При звільненні працівника у підприємства — платника податку на прибуток — не було коштів. Щоб вирішити цю проблему, директор уніс до каси необхідну суму у вигляді поворотної фінансової допомоги, яка була в той же день видана працівнику. Які є особливості здійснення цієї операції?

(м. Луганськ)

 

1. Правове регулювання.

Відповідно до п.п. 1.22.2 Закону про податок на прибуток поворотна фінансова допомога — це сума коштів, передана платнику податку в користування на певний строк на підставі договорів, які не передбачають нарахування процентів чи надання інших видів компенсацій як плату за користування такими коштами. Тобто головною особливістю є надання коштів у безкоштовне користування.

З точки зору ЦКУ маємо справу з договором позики (ст. 1046 ЦКУ), особливістю якого є те, що позикодавець

має право на отримання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором чи законом (ст. 1048 ЦКУ). Тобто у договорі позики обов’язково потрібно застерегти, що проценти за ним не нараховуються.

Оформлювати договір позики, в якому однією із сторін виступає юридична особа, потрібно у письмовій формі (

ст. 206 та 208 ЦКУ). Крім того, у договорі позики обов’язково мають указуватися сума позики та строк її повернення*.

* Детальніше див. ст. «Поворотна фінансова допомога в нестандартних ситуаціях» // «БТ», 2008, № 10, с. 17.

Що стосується можливості укладання договору позики фізичними особами, то про це прямо йдеться у ст. 1048 ЦКУ. Таким чином, працівник (директор) має повне право надати безпроцентну позику своєму підприємству**.

** А ось відносно надання процентних позик немає єдиної думки, оскільки Держфінпослуг наполягає на тому, що позики можуть давати тільки фінансові установи (листи від 21.02.06 р. № 1466/11-8, від 26.07.06 р. № 644/11-3 та від 14.03.08 р. № 2944/11-11), а Держпідприємництво (лист від 17.11.06 р. № 8287) вважає, що така можливість є в усіх, але лише, якщо позика видається з власних коштів.

2. Оформлення

розрахунків. Унесення фізичною особою суми позики готівкою до каси підприємства оформляється прибутковим касовим ордером. Відповідно видача грошових коштів із каси при поверненні позики фізичній особі оформляється видатковим касовим ордером.

Крім того, слід мати на увазі, що:

— така операція не є розрахунковою з позиції

Закону про РРО, а тому проводити її через реєстратор розрахункових операцій не потрібно;

обмеження щодо проведення готівкових розрахунків (не більш ніж 10000 грн. на день з одним контрагентом) у цьому разі не діє, оскільки розрахунки здійснюються між підприємством та фізичною особою (п. 2.3 Положення № 637).

3. Оподаткування

. Тут необхідно керуватися п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток, згідно з яким у цьому випадку:

якщо позика залишається непогашеною на кінець періоду у підприємства виникають валові доходи (на суму позики), рядок 01.6 декларації з податку на прибуток;

при поверненні позики в наступних періодах підприємство відображає валові витрати (рядок 04.12).

Слід зазначити, що поповнювати оборотні кошти підприємство може і в іншій формі, крім поворотної фінансової допомоги. Детальніше про це дивіться в статті «

Способи поповнення оборотних коштів підприємства за рахунок коштів фізичних осіб» // «БТ», 2009, № 15, с. 33.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі